Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

DNA. Senator trimis in judecata pentru doua infractiuni
28.04.2010 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a domnului Petru Mihailescu, fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, in prezent senator, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de primire de foloase necuvenite si nerespectarea regimului armelor si munitiilor savarsita in legatura cu infractiunea de foloase necuvenite.

Potrivit unui comunicat al  DNA, ”in rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 12 aprilie 2002 – 30 mai 2002, detinand functia de ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului Romaniei, inculpatul Mihailescu Petru Serban a primit de la numitul Pavalache Fanel un numar de noua arme de vanatoare, in valoare totala de 264.000.000 ROL, dupa ce, prin Ordinul nr. 352/15.10.2001, l-a numit pe acesta in functia de consilier. In perioada aprilie-octombrie 2002, armele au fost detinute, fara drept, de catre inculpat, fiind depozitate la Vila de protocol nr. 5 din Snagov.

Prin prezentul act de sesizare a instantei s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor ce formeaza obiectul infractiunii de primire de foloase necuvenite, in vederea confiscarii speciale.

Precizare:

Inculpatul Mihailescu Petru Serban a fost initial trimis in judecata la data de  10 mai 2006 (vezi comunicat 59/VIII/3). La data de 14 aprilie 2008, prin decizie definitiva, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus restituirea, la Directia Nationala Anticoruptie, a cauzei pentru refacerea urmaririi penale, intrucat s-a apreciat ca Mihailescu Petru Serban beneficiaza de imunitatea conferita de calitatea de fost ministru coordonator al Secretariatului general al Guvernului. Restituirea s-a facut in baza unei decizii a Curtii Constitutionale (ulterioara trimiterii in judecata) care a admis o exceptie de neconstitutionalitate ce fusese invocata de un alt inculpat intr-un alt dosar. Potrivit interpretarii date de Curtea Constitutionala unor prevederi din Legea raspunderii ministeriale, procedura speciala de urmarire penala aplicabila ministrilor in functie trebuie extinsa si la nivelul fostilor ministri pentru infractiunile savarsite in exercitiul functiei lor.

Prin urmare, la data de 31 iulie 2008, Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Senatului declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de Mihailescu Petru Serban, in dosarul sus mentionat.

La data de 10 iunie 2009, Senatul a adoptat Hotararea nr. 8/2009, conform careia cere urmarirea penala a lui Mihailescu Petru Serban, fost ministru coordonator al Secretariatului general al Guvernului, pentru faptele care fac obiectul dosarului mentionat.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate