Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Modificari ale O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate


29.04.2010 | Roxana Lucaci, ENESCU, PANAIT, POP & ASOCIATII
Secţiuni: Health & Pharma (Dreptul sănătății), Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 268 din 26 aprilie 2010, a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 36 din 14 aprilie 2010  pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Motivata de presiunile financiare exercitate asupra Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 36/2010 instituie noi masuri de responsabilizarea  a furnizorilor de servicii medicale si a beneficiarilor de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, in vederea eficientizarii modului de utilizare a fondurilor publice.

Astfel, se stabileste ca pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, persoanele asigurate trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

  1. sa indeplineasca stagiul minim de cotizare;
  2. sa prezinte adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
  3. sa fie prezente la domiciliu sau la adresa indicata, dupa caz, in intervalul de timp si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, in vederea exercitarii verificarii de catre reprezentantii platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Cota de contributie pentru concedii si indemnizatii, destinata exclusiv finantarii cheltuielilor cu plata drepturilor prevazute de ordonanta de urgenta, se stabileste la 0,85%, aplicata la fondul de salarii sau, dupa caz, la drepturile reprezentand indemnizatie de somaj, asupra veniturilor supuse impozitului pe venit ori asupra veniturilor cuprinse in contractul de asigurari sociale si se achita la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

O alta modificare consta in asimilarea cu stagiulde cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi a perioadei in care asiguratul a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, respectiv perioadele in care persoanele asigurate au beneficiat de concediu şi o indemnizaţie pentru cresterea copilului cu handicap în cuantum de 450 lei, pentru copilul cu handicap cu vârsta cuprinsă între 3 si 7 ani, prevazute de Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sumele reprezentand indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva, se recupereaza din contributiile datorate pentru lunile urmatoare sau din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie, in conditiile reglementate prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta. Aceste sume nu pot fi recuperate din sumele constituite reprezentand contributii de asigurari sociale de sanatate.

Termenul in care beneficiarul era în drept să solicite indemnizatiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, pe baza actelor justificative, este redus de la 3 ani la 90 de zile, care curg de la data de la care beneficiarul era in drept sa le solicite.

Sunt introduse noi prevederi referitoare la verificarea prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata, de catre  platitorii de indemnizatii, insotiti, daca este cazul, de un reprezentant al politiei, avandu-se in vedere programul individual de recuperare recomandat de catre medicul specialist, urmand ca pana pe 5 mai 2010 sa se aprobe, prin ordin comun al ministrului sanatatii, al ministrului administratiei si internelor si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, normele de aplicare a acestor dispozitii.

Pentru persoanele aflate in incapacitate temporara de munca ce refuza verificarea, plata indemnizatiilor inceteaza de la data la care s-a constatat acest fapt. Totodata, nerespectarea de catre asigurat a obligatiei  de prezenta la domiciliu sau la adresa indicata, in vederea exercitarii verificarii,  atrage neplata indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate incepand cu data de la care s-a constatat aceasta.

av. Roxana Lucaci, ENESCU, PANAIT, POP & ASOCIATII

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro