Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Ponderea de drept de vot a Romaniei in cadrul BIRD
29.04.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Ministerul Finantelor Public a anuntat ca Romania si-a imbunatatit dreptul de vot in cadrul Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si al Corporatiei Financiare Internationale (IFC), la reuniunea de primavara a Grupului Bancii Mondiale si FMI de la Washington

Potrivit unui comunicat al MFP, ”in cadrul BIRD, ponderea drepturilor de vot ale Romaniei in total va creste de la 0,27% la 0,31%, iar in ceea ce priveste IFC, drepturile de vot aferente Romaniei vor creste de la 0,12% la 0,19%. Atat in cadrul BIRD, cat si in cadrul IFC, cresterea drepturilor de vot se realizeaza in cadrul unor procese de crestere selectiva a capitalului.

Consiliul guvernatorilor, din cadrul caruia face parte si Ministrul Finantelor Publice, dl. Sebastian Vladescu, a decis la Washington cresterea drepturilor de vot ale tarilor in curs de dezvoltare si cu economii in tranzitie cu 3,13% in cadrul BIRD si cu 6,07% in cadrul IFC, acestea ajungand sa detina, ca rezultat al acestui proces, 47,19% si 39,48% din drepturile de vot in cadrul BIRD si respectiv IFC.

Reforma drepturilor de vot are ca principal obiectiv cresterea drepturilor de vot ale tarilor in curs de dezvoltare si cu economii in tranzitie, cu cel putin 3% din totalul drepturilor de vot, asa cum a fost stabilit in cadrul intalnirilor anuale ale Grupului Bancii Mondiale si FMI din octombrie 2009, de la Istanbul. Procesul de reforma a drepturilor de vot este strans legat si de cel de revizuire a capacitatii financiare a BIRD si IFC, ambele institutii avand nevoie de capital suplimentar pentru atingerea obiectivelor legate de dezvoltare, reforme structurale si reducerea saraciei in cazul BIRD si respectiv de dezvoltare a sectorului privat in cazul IFC.

Statele membre ale BIRD si IFC au agreat astfel o crestere de capital subscris si varsat de 5,1 miliarde USD pentru BIRD (3,5 miliarde USD crestere generala de capital si 1,6 miliarde USD crestere selectiva de capital aferenta reformei drepturilor de vot) si respectiv 200 milioane USD pentru IFC, prin cresterea selectiva de capital aferenta reformei drepturilor de vot.

Delegatia Romaniei, condusa de ministrul finantelor publice, dl. Sebastian Vladescu, a avut intalniri cu managementul FMI, BIRD si IFC unde s-a discutat si programul misiunilor FMI, BM si CE la Bucuresti, in perioada imediat urmatoare.

De astazi si pana pe 7 mai, o misiune a FMI se afla la Bucuresti pentru evaluarea stadiului de indeplinire a conditionalitatilor si masurilor agreate in cadrul programului de asistenta financiara externa incheiat cu Fondul.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti