Secţiuni » Arii de practică » Business » Telecom
Telecom
Profesionişti

Impactul eruptiei vulcanice asupra scrisorilor de garantie bancara
29.04.2010 | JURIDICE.ro, REFF & ASOCIATII

Secţiuni: Content, Telecom
JURIDICE - In Law We Trust

Urmare a recentelor probleme cauzate in activitatea economica de eruptia vulcanica din Islanda, Camera Internationala de Comert (CIC) a emis o declaratie la data de 21 aprilie 2010 potrivit careia eruptia vulcanului nu reprezinta un caz de forta majora conform Regulilor Uniforme ale CIC privind Scrisorile de Garantie Bancara – publicatia CIC no. 458 (“URDG 458”).

Conform articolului 13 din URDG 458, institutiile de credit nu isi asuma nicio raspundere sau responsabilitate pentru consecintele rezultate din intreruperea activitatii lor comerciale din cauze precum calamitati naturale, revolte, rascoale civile, insurectii, razboaie sau orice alte cauze asupra carora nu detin controlul sau greve, actiuni industriale de orice natura. Cu toate acestea, astfel cum se arata in comunicatul CIC, bancile nu au suferit o intrerupere a activitatii lor comerciale, doar prezentarea documentelor catre institutiile de credit fiind afectata de intarziere.

De asemenea, comunicatul CIC precizeaza faptul ca in acest caz este aplicabil articolul 12 din URDG 458, in conformitate cu care bancile nu isi asuma nicio raspundere sau responsabilitate pentru consecintele rezultate din intarzierea si/sau pierderea in tranzit a oricaror mesaje, scrisori, solicitari sau documente sau pentru orice intarzieri, deformari sau orice alte erori rezultand din transmiterea oricarei telecomunicatii.

Astfel, raspunderea de a se asigura ca documentele sunt prezentate la locul agreat si in conformitate cu termenii tranzactiei revine beneficiarului. Daca documentele trebuie prezentate catre o locatie care este inaccesibila, CIC recomanda modificarea documentelor tranzactiei astfel incat sa fie permisa prezentarea documentelor respective catre o locatie accesibila.

URDG 458 se aplica oricarei scrisori de garantie sau modificare a acesteia emise de catre garant conform instructiunilor si care precizeaza ca este supusa Regulilor Uniforme privind Scrisorile de Garantie Bancara emise de Camera Internationala de Comert (Publicatia nr. 458). Versiunea revizuita a Regulilor Uniforme privind Scrisorile de Garantie Bancara a fost adoptata de CIC in Decembrie 2009 si va deveni aplicabila incepand cu 1 Iulie 2010 (i.e. publicatia nr. 758).

Potrivit aceleiasi declaratii a CIC, principiul potrivit caruia eruptia vulcanica nu reprezinta un caz de forta majora se aplica si in cazul documentelor prezentate in legatura cu acreditive si incasso-uri documentare (publicatiile CIC nr. 600 si 522).

Pentru Juridice.ro, REFF & ASOCIATII

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti