TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Facilitati constand in garantii acordate intreprinderilor
29.04.2010 | JURIDICE.ro, VASS Lawyers


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I,  nr. 153 din data de 9 martie 2009 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 14/2010 privind modificarea si completarea Normei privind instituirea unei scheme de ajutor de stat destinate facilitarii accesului la finantare in actuala perioada de criza economica si financiara, constand in garantii acordate IMM-urilor si intreprinderilor mari (NI-GAR-08-I/0).

Norma instituie o schema transparenta de ajutor de stat, prin care EximBank garanteaza, in numele si in contul statului, creditele bancare acordate intreprinderilor mici si mijlocii si intreprinderilor mari pentru investitii si/sau pentru activitatea curenta, valoarea garantiei nedepasind 90% din valoarea creditului pe intreaga durata de creditare.

Modificarile si completarile vizeaza urmatoarele aspecte:

  • bugetul si durata schemei;
  • aprobarea si administrarea garantiilor.

Bugetul si durata schemei

Potrivit Hotararii, fondurile neutilizate in anul 2009 se reporteaza in anul 2010.

Aprobarea si administrarea garantiilor

Ulterior aprobarii conditiilor de acordare a garantiei, EximBank incheie doua conventii, astfel:

  • o conventie de garantare cu societatea comerciala, prin care se stabilesc drepturile si obligatiile partilor, inclusiv modalitatea de  calcul si plata a primei de asigurare;
  • o conventie de impartire a riscului cu banca finantatoare in scopul stabilirii modalitatii de suportare proportionala a pierderilor rezultate ca urmare a executarii garantiei emise de EximBank.

Astfel, banca finantatoare si EximBank vor suporta proportional pierderile survenite ca urmare a producerii riscului de credit, corespunzator procentului de risc asumat de fiecare parte. Pe cale de consecinta, valoarea neta a sumelor recuperate prin executare silita va fi distribuita in acelasi mod intre EximBank si banca finantatoare.

Totodata, prin conventia de impartire a riscului banca finantatoare isi asuma obligatia de a constitui garantiile accesorii la contractul de credit si in favoarea EximBank in calitate de cocreditor, cu rang egal, proportional cu procentul de garantare.

Pentru Juridice.ro, VASS Lawyers

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate