Varia
JURIDICE

RIL admis. Calea de atac impotriva sentintei prin care instanta, sesizata prin cererea de revizuire, se desesizeaza si trimite cauza procurorului competent
30.04.2010 | JURIDICE.ro, Andrei PAP

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 275 din 28 aprilie 2010 a fost publicata Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 24 din 12 octombrie 2009 privind examinarea recursului in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire admisibilitatea unei cai de atac impotriva sentintei prin care instanta, sesizata direct prin cererea de revizuire, se desesizeaza si trimite cauza procurorului competent, conform art. 397 alin. 1 din Codul de procedura penala.

Problema de drept dedusa judecatii Inaltei Curti se rezuma la diferitele solutii pronuntate de instantele nationale, retinandu-se ca acestea nu au un punct de vedere unitar in ceea ce priveste admisibilitatea unei cai de atac impotriva sentintei prin care instanta de judecata, sesizata direct prin cererea de revizuire, se desesizeaza si trimite cauza procurorului competent, conform art. 397 alin. 1 din Codul de procedura penala.

Astfel, din examenul jurisprudentei actuale s-a evidentiat ca unele instante au pronuntat hotarari definitive.

Alte instante, dimpotriva, au recunoscut existenta unei cai de atac impotriva hotararilor de desesizare si au trimis cauza procurorului competent in temeiul art. 397 alin. 1 din Codul de procedura penala, in ipoteza in care instantele de judecata au fost sesizate direct prin cererea de revizuire, insa s-a constatat un punct de vedere neunitar cu privire la gradul de jurisdictie, in sensul ca in timp ce unele au considerat ca o astfel de hotarare este atacabila, atat cu apel, cat si cu recurs, alte instante au apreciat ca singura cale de atac este recursul.
De asemenea, la nivelul ICCJ s-au conturat opinii diferite, inclusiv instanta suprema neavand un punct de vedere unitar in materia enuntata, in sensul ca, desi initial a apreciat ca recursul declarat impotriva sentintei prin care  instanta, sesizata direct prin cererea de revizuire, se desesizeaza si trimite cauza la procuror este inadmisibil, ulterior s-au pronuntat sentinte cu mentiunea ca pot fi atacate cu recurs.
Prin admiterea recursului in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta suprema stabileste ca sentinta prin care o instanta, sesizata direct prin cerere de revizuire, se desesizeaza si trimite cauza procurorului competent conform art. 397 alin. 1 din Codul de procedura penala poate fi atacata cu recurs.

Redam dispozitivul deciziei:

Admit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Se stabileste ca sentinta prin care instanta, sesizata direct prin cerere de revizuire, se desesizeaza si trimite cauza procurorului competent conform art. 397 alin. 1 din Codul de procedura penala poate fi atacata cu recurs. Obligatorie, potrivit art. 414^2 alin. 3 din Codul de procedura penala.”

Andrei PAP

 
Secţiuni: VARIA (alte surse) | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD