Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Noi norme comunitare privind exceptarea pe categorii a acordurilor verticale
30.04.2010 | JURIDICE.ro, VASS Lawyers

Comisia Europeana a adoptat un nou regulament si orientari de insotire privind exceptarea pe categorii a acordurilor verticale incheiate intre doua sau mai multe intreprinderi care actioneaza fiecare la niveluri diferite ale procesului de productie si de distributie.

Noul regulament a fost adoptat ca urmare a experientei suplimentare dobandite in aceasta materie, precum si motivat de faptul ca actualul regulament adoptat in anul 1999 va expira la data de 31 mai 2010. Regulamentul va intra in vigoare la data de 1 iunie 2010 si este obligatoriu in toate elementele sale, aplicandu-se in mod direct in toate statele membre.

Pragul cotei de piata

Pragul cotei de piata se mentine la 30%. Astfel, pentru a beneficia de exceptarea pe categorii, cota de piata detinuta de furnizor, respectiv de cumparator nu trebuie sa depaseasca 30% din piata relevanta pe care acesta vinde, respectiv cumpara, bunurile sau serviciile contractuale.

Vanzarile online

Un aspect abordat in mod special de noile reglementari vizeaza vanzarile online. In acest context, prin “vanzari active” se intelege atat abordarea activa a clientilor individuali prin posta, inclusiv mesaje de tip e-mail nesolicitate sau prin vizite, cat si abordarea activa a unei categorii specifice de clienti sau a clientilor dintr-un teritoriu exclusiv al altui distribuitor prin publicitate in media, prin internet sau prin alte activitati promotionale care se adreseaza in mod expres unei categorii de clienti sau clientilor din acel teritoriu.

Totodata, detinerea unui website este considerata o forma de “vanzare pasiva” intrucat reprezinta un mijloc accesibil care permite clientilor sa intre in legatura cu distribuitorii. Astfel, Comisia apreciaza ca fiind restrictionari grave ale “vanzarilor pasive”:

  • acordul potrivit caruia distribuitorul (exclusiv) va impiedica accesarea website-ului sau de catre cumparatori localizati intr-un alt teritoriu (exclusiv) sau ii va redirectiona automat catre website-urile producatorului sau ale altor distributori (exclusivi);
  • acordul potrivit caruia distribuitorul (exclusiv) va termina tranzactiile incheiate cu cumparatorii prin internet de indata ce datele aferente cardului de credit indica o adresa care nu se incadreaza in teritoriul (exclusiv) al distribuitorului;
  • acordul potrivit caruia distribuitorul va limita proportia vanzarilor incheiate prin internet;
  • acordul potrivit caruia distribuitorul va plati un pret mai mare pentru produsele ce urmeaza a fi vandute de acesta online fata de produsele ce urmeaza a fi vandute off-line.

Pentru Juridice.ro, VASS Lawyers


Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.