Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

CE. Raport ref. dubla impozitare
03.05.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 30 aprilie 2010, Comisia Europeana a publicat un raport ce evidentiaza problemele legate de dubla impozitare ce survin in cazul investitiilor transfrontaliere de capital de risc si posibilele solutii.

Potrivit unui comunicat al CE, „raportul expune constatarile si recomandarile unui grup independent de experti fiscali ai UE, instituit de Comisie, cu scopul de a examina modalitatile de eliminare a principalelor bariere fiscale din calea investitiilor transfrontaliere in capital de risc. Capitalul de risc este o sursa vitala de crestere pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri). Pentru a favoriza o buna crestere economica este prin urmare esentiala facilitarea investitiilor in capital de risc pe teritoriul UE. Comisia urmeaza sa analizeze acum modalitatea optima de a da curs constatarilor raportului, in cadrul mai amplu al eforturilor sale de eliminare a dublei impozitari in UE.
Algirdas Šemeta, Comisarul pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda, a spus: „Capitalul de risc este vital pentru multe IMM-uri. Dupa cum se afirma si in obiectivele UE pentru 2020, imbunatatirea mediului de afaceri pentru IMM-uri este esentiala daca se doreste cladirea unei economii mai solide si sustenabile. In consecinta, trebuie sa cream o piata eficace a capitalului de risc la nivel european si acest lucru inseamna sa eliminam toate obstacolele fiscale existente inca la ora actuala.”

Raportul de azi sintetizeaza principalele constatari si recomandari ale grupului de experti referitoare la eliminarea obstacolelor fiscale din calea investitiilor transfrontaliere in capital de risc. Grupul a fost instituit de Comisie in 2007, in cadrul unei serii de masuri menite sa faciliteze investitiile transfrontaliere in capital de risc pe teritoriul UE in beneficiul IMM-urilor.

Raportul identifica doua probleme majore si recomanda solutii posibile:

In primul rand, prezenta locala a unui administrator al fondului de capital de risc in statul membru in care se realizeaza investitia poate fi considerata drept prezenta fiscala („sediu permanent”) a fondului sau a investitorilor in statul respectiv. Acest fapt poate conduce la dubla impozitare, daca profitul aferent investitiei este de asemenea impozitat in tara sau tarile unde sunt stabiliti fondul sau investitorii. Expertii propun ca administratorul fondului de capital de risc sa nu fie considerat drept prezenta fiscala a fondului sau a investitorilor in statul membru in care se realizeaza investitia. Aceasta ar reduce problemele legate de dubla impozitare pentru investitiile transfrontaliere in capital de risc.

In cel de-al doilea rand, s-a concluzionat ca din punct de vedere fiscal, tratamentul aplicat la ora actuala fondurilor de capital de risc poate sa varieze foarte mult de la un stat membru la altul. De exemplu, acelasi fond poate fi considerat transparent intr-un stat membru si netransparent in alt stat membru. Acest fapt poate conduce din nou la dubla impozitare. Expertii propun, prin urmare, ca statele membre ale UE sa se puna de acord asupra unei recunoasteri reciproce a clasificarii fiscale a fondurilor de capital de risc.

Raportul va fi prezentat de Comisie autoritatilor fiscale ale statelor membre, drept contributie la activitatile aflate in curs de desfasurare si care vizeaza cautarea de solutii pentru ameliorarea conditiilor de pe piata interna in beneficiul IMM-urilor. Comisia va lua de asemenea in considerare aceasta chestiune in cadrul mai larg al eforturilor de solutionare a problemei dublei impozitari (a se vedea IP/10/469).”

>> Raport

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti