Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Comisia pentru o noua Constitutie
03.05.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Fundatia Horia Rusu a infiintat Comisia pentru o noua Constitutie, formata din reputati specialisti in drept si stiinte politice, care sa puna bazele de principiu ale unei noi Constitutii.

Potrivit unui comunicat al Fundatiei Horia Rusu, „dezbaterile pe teme constitutionale sunt marcate, in ultima perioada, de un populism  fara precedent, care pune in pericol stabilitatea democratica a tarii.

Initiativa Guvernului de modificare a Constitutiei, aparuta intempestiv, chiar a doua zi dupa ce Parlamentul hotarâse infiintarea unei Comisii in acest scop, conduce la riscul devierii României catre un regim de tip autoritar.

Actiunea Guvernului este o noua diversiune, menita sa distraga atentia de la problemele reale ale societatii românesti. Prin subminarea constanta a autoritatii institutiilor, actuala putere pune in pericol echilibrul de forte dintre acestea.

Fundatia Horia Rusu sustine ca adoptarea unei noi Constitutii, adecvata realitatilor si traditiilor noastre, nu trebuie sa devina o sursa de santaj politic si mediatic. Ea trebuie sa aiba loc cu participarea tuturor structurilor reprezentative ale societatii: partide politice, specialisti in drept si stiinte politice, reprezentanti ai societatii civile.

O Constitutie trebuie sa fie redactata si adoptata temeinic, fara graba, sa porneasca de la principii care sa dureze in timp si sa dea stabilitate societatii. Este necesara realizarea unei constitutii coerente, care sa fie garantia unui regim democratic si sa evite riscul gravelor derapaje de la democratie care s-au produs in ultimii ani. Noua Constitutie trebuie sa transforme România intr-un stat ale carui institutii sunt organizate in jurul misiunii fundamentale de a garanta drepturile si libertatile individului.

Pornind de la aceste convingeri, Fundatia Horia Rusu a infiintat, sub egida sa, Comisia pentru o noua Constitutie, formata din reputati specialisti in drept si stiinte politice, care sa puna bazele de principiu ale unei noi Constitutii.

Comisia pentru o noua Constitutie este formata din:
– prof. dr. Daniel Barbu – Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Stiinte Politice, specialist in stiinte politice;
– prof. dr. Gheorghe Piperea – Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Drept, specialist in drept privat;
– prof. dr. Corneliu Liviu Popescu – Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Drept, specialist in protectia internationala a drepturilor omului si dreptul european al drepturilor omului;
– prof. dr. Simina Tanasescu – Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Drept, specialist in drept constitutional.

Comisia va propune spre dezbatere publica principiile unei Constitutii capabile sa consolideze democratia si statul de drept in România. Temele dezbaterilor, organizate lunar, vor viza calitatea democratiei, drepturile si libertatile individuale, Parlamentul, Executivul, autonomia locala si regionala, independenta justitiei si rolul Curtii Constitutionale.

Dorina Rusu, Presedinte”

>> Detalii

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti