Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Doru Bostina in dialog cu Alina Matei despre avocatura, lucruri durabile si „dragostea de carte”


4 mai 2010 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

BOSTINA_DoruAlina Matei: La conferinta de presa din 17 martie 2010, vorbeati despre activitatea fructoasa din anul 2009 (extinderi, proiecte importante derulate, fara renuntari la avocati). Care este secretul neafectarii firmei Bostina si Asociatii, al carei coordonator sunteti, de criza?

Doru Bostina: Obiectivul strategic pe care l-am stabilit pentru 2009 a fost să asigurăm dezvoltarea organică a companiei în condiţii de recesiune şi a scăderii accentuate a economiei româneşti, urmând ca el să fie atins prin: continuarea extinderii teritoriale pentru a fi în măsură să gestionăm mai uşor proiecte mari, cu derulare la nivel naţional; dezvoltarea acelor arii de practică pentru care, tradiţional, există o cerere sporită pe timp de criză; creşterea numărului de clienţi prin diversificarea serviciilor şi o atitudine pro-activă, care anticipează cerinţele pieţii şi gestionarea mai atentă a resurselor materiale şi umane.

În ultimii 5 – 6 ani numărul firmelor medii şi mari din ţară a crescut rapid diversificând mult cererea de servicii juridice de business la nivel local. Ele aveau nevoie de consultanţă juridică de cea mai bună calitate în domenii care sunt cu greu acoperite de cabinetele individuale locale. Una din cele mai dure lecţii învăţate de companii este că diferenţa între faliment şi supravieţuire este facută de calitatea asistenţei juridice pe care o au la dispoziţie.

Actualul impas economic a creat o serie întreagă de noi cerinţe de asistenţă juridică [reorganizări, restructurări, refinanţări, concedieri colective, executări silite, recuperări creanţe etc]. Pentru a fi în măsură să ne extindem serviciile oferite clienţilor în aceste condiţii, am intrat pe piaţa insolvenţei prin înfiinţarea “Boştină şi Asociaţii Insolvency”.  De asemenea, am întărit departamentul de Litigii şi Executări Silite.

De asemenea, am identificat trei direcţii în care putea fi optimizată structura grupului de consultanţă Boştină: idenificarea unor tipuri de servicii de asistenţă cu creştere mare pe timp de criză economică şi în perioada imediat următoare şi crearea unor structuri independente – chiar şi companii noi; mai buna corelare a serviciilor oferite de firmele din cadrul grupui de consultanţă şi integrarea fluxurilor funcţionale dintre birourile teritoriale şi birourile din Bucureşti prin identificarea acelor aspecte care ţin de activităţile zilnice ale acestora.

Nu în cele din urmă,  în această perioadă de criză, clienţii au apreciat „plus-valoarea” pe care am oferit-o la serviciile de asistenţă juridică: un plus de rapiditate, un plus de atenţie, un plus de timp la plata facturii. Am înţeles repede că nu costă nimic să înţelegi că şi clientul respectiv are –la rândul lui – probleme generate de criză.

Alina Matei: Cat timp alocati coordonarii firmei si cat avocaturii propriu-zise?

Doru Bostina: În medie, cam 80% din timp îl dedic acum coordonării firmei şi 20% activităţii avocaţiale. Fac tot ce îmi stă în putinţă să fiu “la zi” cu noutăţile legislative şi mă implic în felul în care este stabilită strategia în unele cazuri, care sunt punctele tari şi punctele slabe ale unei pledoarii, etc. Poate că nu mai intru atât de des pe cât mi-aş dori într-o sală de judecată, dar încerc să “fiu cât mai aproape”. De asemenea, în cazul consultanţei, discut des cu colegii mei despre felul în care ar trebui strucurate contractele pentru tranzacţii pentru a găsi cea mai bună şi – de ce nu – cea mai elegantă soluţie pentru clientul nostru. Altfel, am toată încrederea în judecata profesională a colegilor mei şefi de departament şi în echipele de avocaţi pe care le coordonează.

Alina Matei: Contactul cu lumea universitara este asigurat prin bursele Bostina si Asoicatii, firma  fiind cunoscuta si pentru atentia acordata stundentilor Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti din anii III s IV. Cei care primesc aceste burse, aleg sa lucreze, dupa absolvire, in cadrul firmei? Este aceasta o modalitate de recrutare a viitorilor avocati ai Bostina si Asociatii?

Doru Bostina: Bursele fac parte din programul nostru de responsabilitate socială gestionat de departamentul de Relaţii Publice şi nu un proiect de recrutare al departamentului de Resurse Umane. Desigur că în subsidiar Bursele Boştină pot constitui şi o metodă de a atrage potenţiali tineri avocaţi, dar programul nostru de responsabilitate socială corporatistă este construit astfel încât să fie benefic comunităţii în general şi studenţilor în drept în special. El porneşte de la principiul că tinerii studenţi trebuie să fie încurajaţi şi sprijiniţi să caute excelenţa în profesia pe care şi-au ales-o şi dincolo de notele din catalog. „Bursele Boştină” acordate studenţilor de la facultăţile de drept ale universităţilor din Bucureşti, Babeş – Boylai din Cluj şi A.I. Cuza din Iaşi, precum şi sprijinul constant acordat ELSA European Law Student Association reprezintă angajamentul nostru pentru a asigura şi pe viitor excelenţa pe piaţa avocaturii de business din România.  Am avut câştigători care au lucrat la noi, dar nu condiţionăm în nici un fel acordarea bursei de semnarea vre-unui angajament.

Valoarea unei burse este de 200 de EURO lunar, programul fiind lansat în anul 2006 la Universitatea din Bucureşti, fiind extins în 2007 la Universitatea A.I.Cuza din Iaşi şi  din 2008  la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. Câştigătorii „Burselor Boştină” în anul 2009 au fost: Andreea Gorgan [Cluj], Madalina Grigorovici [Iaşi] şi Pârgaru Dragoş, anul IV– respectiv – Nona Ştefănescu, anul III  [Bucureşti]. Lucrările au fost jurizate anul trecut de avocaţii parteneri Dana Dunel si Ciprian Jercan precum şi de avocaţii seniori Alexandru Neşa şi Iulia Ungureanu.

Alina Matei: Cum vi se pare actualul proiect al legii avocaturii din punct de vedere al pregatirii profesionale al avocatilor?

Doru Bostina: Nu doresc să comentez mai mult pe acest subiect, dar nu mă pot stăpâni să nu mă gândesc că, în timp ce dorinţa de a asigura un nivel ridicat al pregătirii profesionale pentru toţi avocaţii este pe deplin justificată, intenţia de a reglementa şi legifera acest lucru s-ar putea să nu aibă efectele pozitive scontate. E greu să reglementezi “dragostea de carte” ca să mă exprim aşa…

Alina Matei: Ce sfaturi ati da unui tanar avocat care ar dori sa porneasca la drum si sa intemeieze o firma ca a dumnevoastra? Unde sa caute clientii? De unde sa recruteze avocatii? Cum sa mentina clientii?

Doru Bostina: Primul sfat pe care i l-aş da unui tânăr avocat care doreşte să pornească la drum şi să întemeieze o casă de avocatură este…să aibă răbdare pentru că lucrurile durabile nu se clădesc într-o singură zi. De asemenea, ar trebui să vadă care este lucrul pe care el “ştie să-l facă cel mai bine şi ceilalţi – nu”, iar clienţii se păstrează prin multă muncă şi dăruire profesională. Unde şi cum să caute clienţii… asta este o altă chestiune din legea avocaturii pe care nu vreau să o comentez…

Alina Matei: Va multumesc.

Doru Bostina: Si eu va multumesc.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică