Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Consiliul Concurentei. Evaluarea infiintarii CN Electra si CN Hidroenergetica
04.05.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Consiliul Concurentei a hotarat sa evalueze impactul infiintarii CN Electra si CN Hidroenergetica, asupra pietelor relevante in cadrul procedurii de investigatie prevazute de cadrul legal, constatandu-se ca operatiunile cad sub incidenta legii si prezinta indoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurential normal.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurentei, ”constatandu-se ca:
a) exista premisele crearii/consolidarii unor pozitii dominante pe piata producerii si furnizarii angro de energie electrica (producerea energiei electrice in centrale inclusiv energia fizic importata prin interconectori, in scopul vanzarii catre operatorii (traderi/furnizori) care aprovizioneaza consumatorii finali de energie electrica) si pe piata serviciilor de sistem tehnologice (servicii asigurate de regula de producatori, la solicitarea OTS pentru mentinerea nivelului de siguranta in functionare a SEN), si
b) functionarea noilor structuri poate duce la restrangerea, inlaturarea sau denaturarea semnificativa a concurentei pe unele piete aflate in aval, si anume: piata comercializarii angro de energie electrica (livrarea de energie electrica altor traderi/furnizori) si piata furnizarii de energie electrica pentru consumatorii eligibili (livrarea de energie electrica la consumatorul final), Consiliul Concurentei si-a exprimat o serie de ingrijorari cu privire la efectele pe care functionarea noilor companii in piata ar putea sa le aiba asupra unui mediu concurential normal:

• Imediat dupa realizarea concentrarilor economice nu va exista o constrangere concurentiala suficienta, determinata de structura pietei, care sa contracareze sau sa limiteze puterea de piata a noilor entitati.
• Avand in vedere cotele de piata ce vor fi detinute de noile entitati, capacitatile de productie de care dispun acestea raportat la totalul consumului de energie electrica din Romania si costurile de operare previzionate, intrarea unor noi concurenti reali pentru cele doua companii poate deveni problematica (mai ales prin prisma costurilor asociate functionarii unor noi capacitati de productie ce ar putea intra pe piata ca urmare a investitiilor noi in sector).
• Reducerea previzionata a cotelor de piata ale celor doua companii, pe fondul punerii in functiune a unor noi capacitati de productie, este o problema ce trebuie abordata pe termen scurt, fiind marcata totodata de incertitudine in contextul concentrarii pietei de producere si furnizare angro de energie electrica si probabilitatea redusa a noilor surse de productie de a putea concura cu mixul noilor companii.
• Alternativele disponibile pentru furnizori si consumatori, accesul lor la piete si la surse de aprovizionare, pot fi diminuate ca urmare a eventualei dorinte a noilor companii de a-si translata pozitia dominanta de pe piata producerii si furnizarii angro intr-o pozitie privilegiata pe piata furnizarii cu amanuntul. Acest lucru poate duce la inchiderea unor piete din avalul pietei de producere si furnizare angro.
• Datorita legaturilor structurale intre cele doua companii, coroborat cu numarul mic de companii producatoare ce raman pe piata in urma restructurarii, exista probabilitatea manifestarii unui comportament coordonat si posibilitatea cresterii preturilor in lipsa stimulentelor de a concura in mod real. Aceasta temere este alimentata si de costurile relativ apropiate la care companiile estimeaza ca vor opera. Printre efectele asociate acestui tip de conduita ce pot impieta asupra functionalitatii pietei se regaseste si lipsa constrangerilor de a eficientiza activitatea.
• Avand in vedere pozitia Electra si Hidroenergetica pe piata, comportamentul celor doua companii poate conduce, printre altele, la lipsa unei lichiditati suficiente in piata care sa nu asigure formarea unui pret real al energiei, precum si la transmiterea unor semnale incorecte in acest sens pentru actorii de pe piata.
• In contextul restrangerii concurentei prin prisma diminuarii numarului de agenti economici activi pe piata, noua companie ar putea fi tentata sa oferteze energia intr-un mod discriminatoriu si netransparent, profitand de lipsa alternativelor pentru beneficiari.
• Este ingrijoratoare posibilitatea si oportunitatea companiilor de a creste preturile in mod nejustificat, in conditiile in care cotele de piata sunt suficient de mari astfel incat aceste cresteri sa nu poata fi contracarate prin schimbarea furnizorului de catre consumatori.

Tinand seama de aceste aspecte, Consiliul Concurentei a solicitat reprezentantilor celor doua companii, Electra si Hidroenergetica, sa prezinte modalitatea concreta de rezolvare a riscurilor ce decurg din efectele operatiuniilor notificate.

Pozitiile partilor notificatoare fata de ingrijorarile exprimate de autoritatea de concurenta sunt urmatoarele:
Angajamente Electra

Angajamente Hidroenergetica

Consiliul Concurentei este interesat in obtinerea observatiilor si punctelor de vedere argumentate de la agentii economici terti, institutii si autoritati publice in legatura cu angajamentele partilor implicate, pana la data de 14 mai 2010. Observatiile si punctele de vedere pot fi transmise utilizand urmatoarele mijloace de contact: prin fax la numarul 021.405.45.08 sau 021.318 49.08, prin e-mail la adresele: marius.stefana@consiliulconcurentei.ro sau luiza.draghici@consiliulconcurentei.ro, sau prin posta la urmatoarea adresa: Consiliul Concurentei – Directia Industrie si Energie, Piata Presei Libere nr.1, corp D1, Sector 1, Bucuresti, cod postal 013701, Oficiul Postal nr.33.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti