« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Sistemul judiciar
Alegeri CSM
 1 comentariu

UNJR si AMR-Cluj contesta promovarea la Inalta Curte a judecatoarelor Corina Corbu si Viorica Cosma
05.05.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Content, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,

Promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Corinei Alina Corbu si a Vioricai Cosma a fost atacata in instanta de UNJR si AMR – Filiala Cluj.

Potrivit unui comunicat comun al UNJR si AMR – Filiala Cluj, “prin petitia intitulata “Integritate si demnitate“, peste 400 de judecatori si procurori, printre care si membri ai Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania si ai Asociatiei Magistratilor din Romania – Filiala Cluj au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa se pronunte asupra legalitatii numirii personalului din aparatul sau tehnic administrativ in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Avand in vedere declaratia de presa a presedintelui consiliului din data de 8 aprilie 2010, ce raspunde acestei petitii, indicand calea actiunii in justitie, asociatiile sus mentionate au hotarat sa atace in justitie numirea secretarului general al consiliului, respectiv a doamnei Corbu Corina Alina la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a doamnei inspector Cosma Viorica la Sectia civila si de proprietate intelectuala a aceleiasi instante.

In esenta, apreciem ca nu au fost respectate prevederile din Legea nr. 317/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, respectiv conditia de a fi indeplinit functia de judecator la un tribunal sau o curte de apel o perioada de 2 ani anterior depunerii candidaturii. Aceasta conditie este foarte clar prevazuta in lege, doar un judecator in functie, ce exercita efectiv activitate jurisdictionala la o instanta de control judiciar avand dreptul sa isi depuna candidatura. Cu toate acestea, CSM a numit in aceste functii persoane din aparatul sau tehnic administrativ, ce nu au indeplinit aceasta conditie, intrucat, la data depunerii candidaturii, aveau functia de secretar general al consiliului, respectiv inspector in cadrul Inspectiei judiciare.

Nu au fost respectate nici prevederile din Regulamentul adoptat de Consiliul Superior al Magistraturii prin Hotararea Plenului nr. 492/2005 in aplicarea acestei conditii din lege, prevederi referitoare la hotarari pronuntate, dosare solutionate de candidati, tocmai pentru ca acestia nu au desfasurat activitate de judecata in perioada ceruta de lege.  Nu a fost respectata nici conditia referitoare la specializarea acestora raportat la sectia pentru care si-au depus candidatura, fiind de neconceput ca o persoana sa judece pentru prima oara anumite categorii de cauze in ultima instanta, in calitate de judecator al instantei supreme. Bunaoara, asa cum rezulta din CV-ul doamnei Corbu Corina Alina, de pe  site-ul CSM, aceasta face parte din aparatul consiliului din anul 2005, astfel ca, de atunci, nu a mai exercitat functia de judecator. Oricum, anterior acestei date, nu a solutionat cauze de contencios, ci de comercial, nefiind specializata pentru sectia la care a candidat. Doamna inspector Cosma Viorica nu are CV-ul pe site-ul CSM. De remarcat ca hotararile de numire nici macar nu indica specializarea acestor candidate, in timp ce aceasta este  mentionata in cazul unora dintre candidatii respinsi.

Interviul doamnei secretar general nu se regaseste pe internet, iar interviul doamnei inspector nu respecta criteriile din Ghidul de interviu adoptat prin Hotararea Plenului nr. 482/2005, intrebarile adresate acestui candidat nefiind din cele indicate in ghid referitoare la impartialitate, integritate, autocontrol, disponibilitatea pentru munca intensa, priceperi profesionale (gandire critica, independenta in chestiuni juridice).

Hotararile de numire sunt nemotivate, continutul lor fiind identic cu cel al hotararilor prin care au fost respinse, in aceeasi zi, alte candidaturi, procedura dovedindu-se complet netransparenta, in conditiile in care consiliul nu motiveaza de ce a preferat persoane din aparatul sau altora cu un nume recunoscut in doctrina juridica, conditie, de asemenea, ceruta pentru promovare in chiar regulamentul aprobat de consiliu in aplicarea legii statutului.

Calea de atac impotriva celor doua hotarari de numire este de competenta Sectiei de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa o contactati pe dna judecator Andrea A. Chis, tel. nr. 0744.434.924., e-mail tulusandrea@yahoo.com.

Judecator Dana Garbovan, presedinte UNJR
Judecator Andrea A. Chis, presedinte AMR – Filiala Cluj”

>> Recurs vs. Corina Alina Corbu
>> Recurs vs. Viorica Cosma
>> Hotarare CSM ref. promovare Corina Alina Corbu
>> Hotarare CSM ref. promovare Viorica Cosma

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.