Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Banner BA-01
Banner BA-02
Flux informații Sistemul judiciar
 1 comentariu

UNJR si AMR-Cluj contesta promovarea la Inalta Curte a judecatoarelor Corina Corbu si Viorica Cosma

5 mai 2010 | JURIDICE.ro

Promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Corinei Alina Corbu si a Vioricai Cosma a fost atacata in instanta de UNJR si AMR – Filiala Cluj.

Potrivit unui comunicat comun al UNJR si AMR – Filiala Cluj, “prin petitia intitulata “Integritate si demnitate“, peste 400 de judecatori si procurori, printre care si membri ai Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania si ai Asociatiei Magistratilor din Romania – Filiala Cluj au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa se pronunte asupra legalitatii numirii personalului din aparatul sau tehnic administrativ in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Avand in vedere declaratia de presa a presedintelui consiliului din data de 8 aprilie 2010, ce raspunde acestei petitii, indicand calea actiunii in justitie, asociatiile sus mentionate au hotarat sa atace in justitie numirea secretarului general al consiliului, respectiv a doamnei Corbu Corina Alina la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a doamnei inspector Cosma Viorica la Sectia civila si de proprietate intelectuala a aceleiasi instante.

In esenta, apreciem ca nu au fost respectate prevederile din Legea nr. 317/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, respectiv conditia de a fi indeplinit functia de judecator la un tribunal sau o curte de apel o perioada de 2 ani anterior depunerii candidaturii. Aceasta conditie este foarte clar prevazuta in lege, doar un judecator in functie, ce exercita efectiv activitate jurisdictionala la o instanta de control judiciar avand dreptul sa isi depuna candidatura. Cu toate acestea, CSM a numit in aceste functii persoane din aparatul sau tehnic administrativ, ce nu au indeplinit aceasta conditie, intrucat, la data depunerii candidaturii, aveau functia de secretar general al consiliului, respectiv inspector in cadrul Inspectiei judiciare.

Nu au fost respectate nici prevederile din Regulamentul adoptat de Consiliul Superior al Magistraturii prin Hotararea Plenului nr. 492/2005 in aplicarea acestei conditii din lege, prevederi referitoare la hotarari pronuntate, dosare solutionate de candidati, tocmai pentru ca acestia nu au desfasurat activitate de judecata in perioada ceruta de lege.  Nu a fost respectata nici conditia referitoare la specializarea acestora raportat la sectia pentru care si-au depus candidatura, fiind de neconceput ca o persoana sa judece pentru prima oara anumite categorii de cauze in ultima instanta, in calitate de judecator al instantei supreme. Bunaoara, asa cum rezulta din CV-ul doamnei Corbu Corina Alina, de pe  site-ul CSM, aceasta face parte din aparatul consiliului din anul 2005, astfel ca, de atunci, nu a mai exercitat functia de judecator. Oricum, anterior acestei date, nu a solutionat cauze de contencios, ci de comercial, nefiind specializata pentru sectia la care a candidat. Doamna inspector Cosma Viorica nu are CV-ul pe site-ul CSM. De remarcat ca hotararile de numire nici macar nu indica specializarea acestor candidate, in timp ce aceasta este  mentionata in cazul unora dintre candidatii respinsi.

Interviul doamnei secretar general nu se regaseste pe internet, iar interviul doamnei inspector nu respecta criteriile din Ghidul de interviu adoptat prin Hotararea Plenului nr. 482/2005, intrebarile adresate acestui candidat nefiind din cele indicate in ghid referitoare la impartialitate, integritate, autocontrol, disponibilitatea pentru munca intensa, priceperi profesionale (gandire critica, independenta in chestiuni juridice).

Hotararile de numire sunt nemotivate, continutul lor fiind identic cu cel al hotararilor prin care au fost respinse, in aceeasi zi, alte candidaturi, procedura dovedindu-se complet netransparenta, in conditiile in care consiliul nu motiveaza de ce a preferat persoane din aparatul sau altora cu un nume recunoscut in doctrina juridica, conditie, de asemenea, ceruta pentru promovare in chiar regulamentul aprobat de consiliu in aplicarea legii statutului.

Calea de atac impotriva celor doua hotarari de numire este de competenta Sectiei de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa o contactati pe dna judecator Andrea A. Chis, tel. nr. 0744.434.924., e-mail tulusandrea@yahoo.com.

Judecator Dana Garbovan, presedinte UNJR
Judecator Andrea A. Chis, presedinte AMR – Filiala Cluj”

>> Recurs vs. Corina Alina Corbu
>> Recurs vs. Viorica Cosma
>> Hotarare CSM ref. promovare Corina Alina Corbu
>> Hotarare CSM ref. promovare Viorica Cosma

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership