Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti

CE. Actiuni pentru sporirea protectiei minorilor neinsotiti pe teritoriul UE


7 mai 2010 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Joi, 6 mai 2010, Comisia Europeana a adoptat un plan de actiune pentru sporirea protectiei minorilor neinsotiti care intra in UE, plan ce include standarde comune privind tutela si reprezentarea juridica.

Potrivit unui comunicat al CE, ”scopul sau este de a crea o abordare europeana comuna pentru a asigura ca autoritatile competente vor lua o decizie privind viitorul fiecarui minor neinsotit cat mai rapid posibil, de preferinta in termen de sase luni. In mod prioritar, statele membre ar trebui sa regaseasca familiile minorilor neinsotiti si sa monitorizeze atent reintegrarea acestora in societatea lor de origine. Daca este in interesul superior al copilului, statele membre ar trebui sa gaseasca solutii alternative, inclusiv acordarea statutului de protectie internationala sau reinstalarea in UE.

Nu este usor de obtinut o imagine clara cu privire la numarul minorilor neinsotiti care vin in Europa in procesul migratiei, dar cererile de azil depuse anul trecut de copii cu varsta sub 18 ani, neinsotiti de un adult, pot oferi o indicatie despre dimensiunea problemei. Datele de la Eurostat arata ca, in 2009, 10 960 de minori neinsotiti au depus cereri de azil in 22 de state membre (excluzand Republica Ceha, Danemarca, Franta, Polonia si Romania), ceea ce reprezinta o crestere de 13% fata de 2008 cand existau 9 695 de cereri.

Motivele venirii minorilor neinsotiti sunt variate: Acestia fug de razboaie si conflicte, de saracie si catastrofe naturale, de discriminare sau persecutie;sunt trimisi de familiile lor in speranta ca vor gasi o viata mai buna si vor fi capabili sa sprijine familiile ramase acasa sau in incercarea de a se alatura altor membri de familie care se afla deja in UE. Unii sunt victime ale traficului de persoane. Planul de actiune propune o abordare a UE bazata pe trei directii principale de actiune: prevenirea migratiei nesigure si a traficului, primirea si garantiile procedurale in EU, precum si identificarea unor solutii durabile.

„Europa trebuie sa ia rapid masuri pentru a se ocupa de minorii neinsotiti, care sunt victimele cele mai expuse si mai vulnerabile ale migratiei”, a spus Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne. „Acest plan de actiune are drept scop crearea unei abordari comune si coordonate pentru a face fata provocarii, care va spori in urmatorii ani. Este crucial ca toate statele membre sa se angajeze sa respecte standarde inalte de primire, protectie si integrare a minorilor neinsotiti. Principiul interesului superior al copilului ar trebui sa constituie intotdeauna baza oricarei actiuni intreprinse. Trebuie sa facem tot posibilul pentru a regasi familiile minorilor care intra singuri pe teritoriul UE si pentru a asigura conditii de returnare care sa le permita acestora sa se alature rudelor lor.”

Planul de actiune se bazeaza pe urmatoarele zece principii:

  1. Toti copiii trebuie sa fie tratati mai intai de toate drept copii. Interesul superior al copilului trebuie sa fie considerat primordial in toate actiunile referitoare la minorii neinsotiti.
  2. Toti copiii trebuie tratati in conformitate cu normele si principiile respectate in Uniunea Europeana si statele sale membre, in special cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, Conventia Organizatiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului si Conventia europeana a drepturilor omului.
  3. Trebuie sa se depuna toate eforturile pentru a se crea un mediu care sa permita copiilor sa creasca in tarile lor de origine, avand perspective bune de dezvoltare personala si niveluri decente de trai.
  4. Copiii trebuie protejati impotriva traficantilor si grupurilor infractionale, precum si a altor forme de violenta sau exploatare.
  5. Trebuie depuse toate eforturile pentru regasirea familiei unui copil si reunirea copilului cu membrii acesteia, cu conditia ca acest lucru sa fie in interesul superior al copilului.
  6. Din momentul constatarii prezentei copilului la frontiera externa sau pe teritoriul unui stat membru si pana la gasirea unei solutii durabile, trebuie sa se aplice masuri de primire si garantii procedurale specifice copiilor. Tutela si reprezentarea juridica a copilului au o importanta cruciala.
  7. O decizia privind viitorul fiecarui copil trebuie luata in cel mai scurt timp posibil, de preferinta in termen de 6 luni.
  8. Minorilor neinsotiti trebuie sa li se garanteze intotdeauna o cazare adecvata si un tratament pe deplin compatibil cu interesul superior al acestora. In cazul in care detentia se justifica in mod exceptional, aceasta trebuie utilizata numai ca masura de ultim resort, pentru o perioada cat mai scurta posibil si considerandu-se ca interesul superior al copilului este primordial.
  9. Trebuie gasite solutii durabile pe baza unei evaluari individuale a interesului superior al copilului. Acestea trebuie sa constea in returnarea in tara de origine, unde trebuie garantata reintegrarea copilului, in acordarea statutului de protectie internationala sau a unui alt statut juridic care sa ii permita copilului sa se integreze in statul membru de resedinta ori in reinstalarea in Uniunea Europeana.
  10. Toate partile interesate – institutiile UE, statele membre, tarile de origine si de tranzit, organizatiile internationale si organizatiile societatii civile – trebuie sa isi uneasca fortele si sa isi consolideze eforturile pentru a aborda chestiunea minorilor neinsotiti si a garanta protejarea interesului superior al copilului.”
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii