Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
Banner BA-01
Banner BA-02
Cyberlaw Flux informații Telecom

Norme pentru incurajarea serviciilor de internet wireless de mare viteza

7 mai 2010 | JURIDICE.ro

Comisia Europeana a adoptat, joi, 6 mai 2010, o decizie de stabilire a unor norme tehnice armonizate pentru statele membre cu privire la alocarea frecventelor radio in banda de 800 MHz care contribuie la implementarea serviciilor de internet wireless de mare viteza, evitand interferentele daunatoare.

Potrivit unui comunicat al CE, ”o serie de state membre elibereaza frecventele in banda de 800 MHz in cadrul asa-numitului „dividend digital” care rezulta din trecerea de la televiziunea analogica la cea digitala. Daca hotarasc sa modifice actuala alocare a frecventelor (pentru radiodifuziune), statele membre trebuie sa aplice imediat normele tehnice armonizate prevazute in decizie, pentru ca aplicatiile wireless in banda larga sa aiba acces la frecventele respective. Decizia de astazi nu obliga propriu-zis statele membre sa puna banda de 790-862 MHz la dispozitia serviciilor de comunicatii electronice. Cu toate acestea, Comisia are in vedere o propunere in acest sens in cadrul viitorului program de politici in domeniul spectrului de frecvente radio, care va tine seama de o consultare recenta pe aceasta tema si de intalnirea la nivel inalt privind spectrul de frecvente radio organizata de Comisie si de Parlamentul European in datele de 22 si 23 martie. (a se vedea IP/10/232).

Neelie Kroes, comisarul pentru agenda digitala, a declarat: „Aceasta decizie deschide calea spre implementarea tehnologiilor inovatoare de banda larga si spre satisfacerea cererii tot mai mari de servicii wireless. Incurajez statele membre sa ia masurile necesare in vederea implementarii deciziei, astfel incat intreprinderile si cetatenii Europei sa poata profita din plin de avantajele trecerii la televiziunea digitala.”

Comisia sustine energic utilizarea pentru serviciile de telecomunicatii electronice a benzii de 790-862 MHz (actualmente folosita pentru radiodifuziune in majoritatea statelor membre) si doreste ca tarile UE sa actioneze rapid, intrucat gestionarea coordonata a acestui spectru de frecvente ar putea aduce economiei UE o contributie de pana la 44 de miliarde EUR, ajutand la realizarea obiectivului strategiei Europa 2020 potrivit caruia toti europenii vor avea acces la banda larga de mare viteza pana la sfarsitul anului 2013 (vitezele urmand sa creasca treptat pana la cel putin 30 Mbts pana in 2020 – a se vedea IP/10/225).

Noua decizie a Comisiei prevede ca, toate statele membre care hotarasc sa puna banda de frecvente de 790-862 MHz (asa-numita banda de 800 MHz) la dispozitia altor servicii decat a celor de radiodifuziune, trebuie sa aplice aceleasi norme tehnice armonizate. Aceste norme tehnice vor garanta ca echipamentele de radiocomunicatii, precum telefoanele sau statiile de baza care utilizeaza banda de 800 MHz, pot fi folosite eficient in retelele de banda larga wireless, cum ar fi tehnologia mobila de a 4-a generatie (de exemplu, LTE sau Wimax). LTE si Wimax permit procesarea si transmiterea mai multor informatii decat, de exemplu, in cazul redarii video de mare calitate (la cerere) in flux neintrerupt pe telefoane mobile /„inteligente” si alte dispozitive.

Expertii din sectorul telecomunicatiilor estimeaza ca infrastructura pentru furnizarea acoperirii mobile in banda larga utilizand banda de 800 MHz va fi cu aproximativ 70% mai ieftina decat infrastructura necesara pentru utilizarea frecventelor radio folosite in prezent de tehnologia mobila de a 3-a generatie (UMTS). Costurile mai reduse aferente introducerii acestor retele vor face ca investitiile respective sa fie mai atractive pentru operatori, ceea ce ar trebui sa amelioreze acoperirea geografica a serviciilor wireless in banda larga. Aplicarea normelor tehnice de alocare a frecventelor, prevazute in directiva mentionata, va determina cresterea substantiala a potentialelor beneficii economice ale dividendului digital, dand un nou impuls serviciilor de internet wireless.

Pana in prezent, banda de 800 MHz a fost utilizata in majoritatea statelor membre pentru transmisiile de televiziune terestre. Noile norme prevazute in decizie stabilesc conditiile de alocare a aproximativ 25% din frecventele care vor deveni disponibile atunci cand statele membre vor trece de la radiodifuziunea analogica la cea digitala (pana la sfarsitul anului 2012 – a se vedea IP/09/266). In prezent, Comisia lucreaza la elaborarea unui program privind politica din domeniul spectrului de frecvente radio (a se vedea IP/10/232), care va tine seama de alte elemente ale dividendului digital si care ar putea include, de asemenea, o data comuna pana la care statele membre trebuie sa puna la dispozitie banda de 800 MHz.

Context

Statele membre ale UE ar trebui sa incheie trecerea de la televiziunea terestra analogica la cea digitala pana la sfarsitul anului 2012 (a se vedea IP/09/266). Acest lucru va determina eliberarea unei parti a spectrului de o amploare fara precedent, cunoscuta sub denumirea de „dividend digital”.

Responsabilitatea pentru gestionarea spectrului de frecvente radio in Europa le revine in continuare statelor membre, insa se observa o necesitate tot mai mare de coordonare a spectrului la nivelul UE, deoarece majoritatea noilor aplicatii wireless sunt servicii destinate comercializarii pe scara larga care, pentru a fi viabile din punct de vedere comercial, depind de economii de scara si de beneficiile pietei unice (cu alte cuvinte, dispozitivele si serviciile trebuie sa functioneze in toate statele membre).

Un studiu realizat la solicitarea Comisiei a constatat ca, in comparatie cu planurile nationale individuale, coordonarea adecvata la nivelul UE ar determina o crestere semnificativa a potentialului impact economic al dividendului digital (intre 17 si 44 de miliarde de euro, in functie de scenariul ales) si totodata un impact global pozitiv la nivel social.”

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership