Secţiuni » Arii de practică » Protective » Protecţia animalelor
Protecţia animalelor

CE. Avertisment scris primit de Romania pentru un viitor complex turistic la Sulina
07.05.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul mediului, Protecția animalelor
JURIDICE - In Law We Trust

Nerespectarea legislatiei cu privire la ocrotirea naturii a condus la actiuni in justitiei initiate de Comisia Europeana impotriva Ungariei si Portugaliei.

Potrivit unui comunicat al CE, ”Ungaria primeste un al doilea si ultim avertisment deoarece nu a reusit sa asigure protectia padurii Sajólád din estul tarii; avertismentul priveste si probleme mai ample legate de transpunerea Directivelor Natura 2000 in legislatia nationala. De asemenea, Comisia adreseaza un ultim avertisment Portugaliei in legatura cu evaluarea de impact inadecvata in cazul unei dezvoltari hoteliere in sudul tarii. In al treilea rand, Comisia adreseaza un prim avertisment scris Romaniei pentru aplicarea defectuoasa a legislatiei UE privind natura.

Comisarul european pentru mediu Janez Potočnik a declarat:„Siturile Natura 2000 ocrotesc habitatele vulnerabile, ceea ce contribuie la protectia animalelor si a plantelor care traiesc in habitatele respective.Statele membre trebuie sa respecte legislatia europeana in vederea ocrotirii acestor situri si a conservarii biodiversitatii inestimabile a Europei.”

Un ultim avertisment adresat Ungariei

Avertismentul priveste padurea Sajólád din estul Ungariei, o zona protejata impadurita cu arbori de esenta tare. Padurea Sajólád a fost inclusa in reteaua Natura 2000 (a se vedea in continuare) in 2004, dar este in prezent devastata ca urmare a exploatarii ilegale si a defrisarii mai multor portiuni din padure de catre autoritatile de gestionare a padurilor. Zona respectiva constituia un refugiu pentru multe specii protejate de animale, inclusiv Euphydryas maturna, una dintre cel mai amenintate specii de fluturi din Europa.

Desi autoritatile din Ungaria au propus masuri de compensare a daunelor aduse, s-a considerat ca acestea nu sunt suficiente.  In pofida masurilor luate de autoritatile din Ungaria pentru a proteja in mod mai eficace portiunile ramase din padure, deteriorarea acesteia continua.

Acest caz ilustreaza problemele practice care apar la punerea in aplicare a directivei atunci cand exista deficiente in transpunerea acesteia in dreptul intern. Legislatia din Ungaria nu asigura siturilor nivelul necesar de protectie obligatoriu in temeiul Directivei „Habitate”. O preocupare deosebita o reprezinta protectia juridica insuficienta pentru zonele impadurite din reteaua Natura 2000, deoarece nici acestea nu sunt clasificate drept zone protejate in temeiul legislatiei nationale. Modificarile legislative adoptate de Ungaria prin Legea padurilor din 2009 nu au dus la  remedierea acestor carente.

Ungaria are la dispozitie doua luni pentru a raspunde, dupa care Comisia va decide daca va deferi cazul Curtii Europene de Justitie.

Un ultim avertisment adresat Portugaliei

Comisia adreseaza un ultim avertisment Portugaliei in legatura cu cerintele prevazute de legislatia europeana privind ocrotirea naturii.

Cazul priveste complexul turistic Montinho da Ribeira din Algoceira in regiunea Alentejo, care va fi construit in perimetrul unui sit protejat prin Directiva „Habitate”, in apropierea unei arii speciale de conservare pentru pasari salbatice (siturile Costa Sudoeste). Complexul cuprinde 322 de vile, 40 de apartamente si un hotel. Se preconizeaza de asemenea doua terenuri de golf, infrastructura rutiera, o statiune de tratare a apei si o statie de epurare a apelor reziduale.S-a planificat construirea altor patru complexe turistice in apropiere.

Evaluarea de impact efectuata de autoritatile din Portugalia nu a fost satisfacatoare, deoarece a subestimat impactul asupra anumitor specii si habitate, netinand seama de  efectele negative cumulate cu cele ale altor proiecte prevazute pentru siturile respective. Evaluarea a stabilit, totusi, ca proiectul poate avea efecte semnificative asupra mai multor specii protejate de pasari salbatice si asupra mai multor habitate protejate.

Portugalia are la dispozitie doua luni pentru a raspunde, dupa care Comisia va decide daca va deferi cazul Curtii Europene de Justitie.

Un prim avertisment adresat Romaniei

Comisia adreseaza un prim avertisment scris Romaniei pentru aplicarea defectuoasa a legislatiei UE privind ocrotirea naturii in una dintre cele mai importante zone umede ale Europei. Cazul se refera la proiectul de construire a unor obiective turistice pe litoralul Marii Negre, la Sulina, oras din estul Romaniei situat in partea de sud a Deltei Dunarii. Proiectul de dezvoltare a infrastructurii turistice de la Sulina implica zone de agrement, un centru de sanatate si lucrari privind accesul rutier. Zona respectiva face parte din reteaua Natura 2000 si este protejata in temeiul Directivei „Pasari” si al Directivei „Habitate” ale UE. Comisia a constatat ca exista mai multe deficiente in studiul de impact asupra mediului in ceea ce priveste evaluarea eventualelor efecte negative asupra habitatelor, precum si asupra speciilor de pasari. In opinia Comisiei, studiul nu prezinta concluzii definitive care sa poata inlatura toate indoielile stiintific justificate referitoare la impactul negativ al lucrarilor. Prin urmare, Comisia adreseaza Romaniei un prim avertisment scris.

Arii de protectie speciala

Natura Europei este ocrotita prin doua acte legislative fundamentale – Directiva „Pasari” si Directiva „Habitate”. In temeiul Directivei „Pasari”, statele membre sunt obligate sa desemneze ca arii de protectie speciala (APS) toate siturile identificate ca fiind cele mai adecvate pentru conservarea speciilor de pasari salbatice. Directiva „Habitate” solicita statelor membre sa stabileasca situri de importanta comunitara (SIC) pentru conservarea tipurilor de habitate naturale si pentru a ocroti diferitele specii repertoriate. Impreuna, APS si SIC alcatuiesc reteaua de zone protejate Natura 2000, cel mai important instrument al Uniunii Europene pentru conservarea habitatelor naturale, a speciilor de animale si a soiurilor de plante din perimetrul acestora.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti