Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

PE. Raport anual anti-frauda pentru 2008. Propuneri: infiintarea unui Parchet European


10 mai 2010 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Parlamentul European a dat publicitatii raportul anual anti-frauda pentru 2008, evidentiind necesitatea unor  progrese in domeniu.

Potrivit unui comunicat al PE, ”impactul financiar al abaterilor s-a redus de la 1 024 de milioane EUR in 2007 la 783,2 milioane EUR in 2008, insa Comisia si Statele Membre trebuie sa isi intensifice eforturile de controlare a fondurilor UE, potrivit unei rezolutii votate astazi de deputatii europeni. Aceasta contine printre altele recomandari pentru combaterea evaziunii fiscale si a gestionarii fondurilor de pre-aderare in Romania si Bulgaria.

Chiar daca numarul iregularitatilor in anumite domenii precum fonduri structurale si pentru agricultura a scazut in 2008 fata de 2007, este nevoie de o gestionare mai buna a fondurilor in Statele Membre.

Fonduri de preaderare pentru Romania si Bulgaria

Suma estimata a fi afectata de abateri si raportata de UE-10 a crescut cu 8% fata de 2007, in timp ce in cazul UE-2 (RO si BG) aceasta a crescut cu 152%, iar sumele recuperate au scazut cu 15,6% fata de 2007. Deputatii solicita, in special, Bulgariei si Romaniei „sa isi creeze capacitatile administrative pentru gestionarea fondurilor UE, sa elimine cazurile existente sau potentiale de conflict de interese in gestionarea fondurilor, sa imbunatateasca procesul de supraveghere si transparenta procedurilor de achizitii publice la nivel central, regional si local si sa introduca rapid si sa comunice Comisiei masurile necesare cu caracter preventiv, corectiv si/sau disciplinar”. Totodata sunt recunoscute si sprijinite masurile luate de Bulgaria si Romania pentru a imbunatati standardele de gestionare comuna si de control financiar ca raspuns la recomandarile Comisiei.

Combaterea fraudelor, a coruptiei si a delictelor financiare

Sectorul achizitiilor publice este cel mai expus la riscuri de gestiune defectuoasa, frauda si coruptie si astfel de activitati ilicite denatureaza piata, provoaca cresterea preturilor si a tarifelor platite de consumatori pentru bunuri si servicii si raspandesc neincrederea in Uniunea Europeana.

De aceea, Comisia este invitata sa creeze un sistem prin care listele de beneficiari sa fie publicate pe acelasi site internet, indiferent de autoritatea de gestionare implicata, oferind informatii clare si comparabile din toate statele membre in cel putin una dintre limbile de lucru ale UE. In plus, Comisia ar trebui sa intervina pentru a garanta ca toate statele membre furnizeaza informatii fiabile si uniforme cu privire la beneficiarii de fonduri UE, care trebuie incluse in sistemul de alerta rapida si in baza de date centrala a excluderilor.

Infiintarea unui Parchet European

Pentru a combate infractiunile care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, deputatii propun infiintarea unui Parchet European.

Combaterea evaziunii fiscale prin intermediul paradisurilor fiscale

Pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii, este necesar sa se puna capat evaziunii fiscale si activitatilor ilicite realizate prin intermediul paradisurilor fiscale offshore. Deputatii recomanda ca societatilor care isi desfasoara activitatea prin intermediul paradisurilor fiscale offshore „sa li se interzica schimburile comerciale cu societatile cu sediul in Uniunea Europeana, in cazul in care statul offshore in cauza intarzie unilateral adoptarea unor acorduri de cooperare cu Uniunea.”

De asemenea, deputatii europeni sustin  incheierea in cel mai scurt timp posibil de acorduri anti-frauda cu Andorra, Monaco si San Marino si de a negocia un nou acord mai extins cu Elvetia.”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro