Nu am crezut ca voi ajunge sa vad asa ceva!
10 mai 2010 | JURIDICE.ro, Iulian URBAN
Ma uitam astazi impreuna cu niste colegi ai mei din industria colectarii debitelor la mai multe statistici. Si nu am crezut ca voi ajunge sa vad asa ceva, si ma ocup de vreo 14 ani de zile de aceasta activitate de negociere a tranzactiilor pentru stingerea debitelor intre creditori si debitori.
Este un lucru bun dar si ingrijorator in egala masura.
La ce ma refer?
Statistica creditorilor care accepta esalonari pe termen lung de la debitori este in continua crestere. Nimic suprinzator pana aici.
Insa esalonarile platilor debitelor se intind si pana in … 2013!
Iar acest gen de esalonari care se intind pe perioade de pana la 3 ani de zile incep sa fie tot mai frecvente si la nivelul unor sume mici de bani pe care si-i datoreaza oamenii de afaceri. Si ma refer aici la sume ce intra in perioade de esalonare de 1-3 ani de zile, pentru valori incepand cu …. 50.000RON!
Desi am crezut ca este o chestiune ce tine de un specific al pietei romanesti, totusi am vazut ca sunt creditori din Franta, Spania ori Italia care accepta esalonarea platii debitelor pentru perioade de pana la 4 ani de zile.
Ce este incurajator aici ?
In primul rand, faptul ca oamenii de afaceri sunt nevoiti sa aiba incredere unii in altii; adica revenim la bazele fundamentului actului de comert, la inceputurile care ne amintesc ca afacerile se faceau doar prin strangeri de mana, fara contracte stufoase intocmite de armate de avocati. Criza ne obliga sa strangem randurile si sa avem incredere unii in altii, intrucat deja comunitatea de afaceri romaneasca si europeana si-a dat seama ca alte alternative nu are decat sa se solidarizeze. Intrucat variante gen falimentul debitorului, procese in Justitie sau disparitia partenerilor de afaceri nu mai sunt optiuni valide, oamenii de afaceri aleg solutia primordiala: sa acorde debitorului incredere ca acesta isi va plati datoriile catre el, chiar daca pe un termen destul de lung.
Stau sa ma gandesc la faptul ca, in 2008, daca spuneam unui client ca debitorul lui vrea sa-i plateasca o datorie comerciala de 100.000 RON pe un termen de 2 ani, acesta s-ar fi uitat la mine si m-ar fi acuzat de incompetenta sau de vreo favorizare a debitorului; acum, acest lucru tinde sa devina unul firesc.
Ingrijorator este faptul ca avem un semnal al faptului ca :
1. exista instalat un grad serios de disperare la nivelul comunitatii mediului de afaceri privat romanesc
2. sunt tot mai putini bani si tot mai putine optiuni la indemana managerilor sufocati de lipsa banilor
3. increderea in capacitatea politicienilor de a scoate tara din criza este aproape de zero
4. exista o doza serioasa de risc asumat cu ocazia acestor esalonari de catre creditori, intrucat risca la randul lor sa gaseasca greu intelegere fata de creditorii lor.
Cred insa ca reintoarcerea la esenta comertului si anume increderea intre partenerii de afaceri va aduce la o unitate si solidaritate intre noi oamenii de afaceri, care se va dovedi salvatoare la un anumit moment dat.
Doar ajutandu-ne unii pe altii vom traversa aceasta dificila perioada.
Iulian URBAN, senator
vicepresedinte al Comisiei Juridice a Senatului Romaniei
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro