Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Studentii Universitatii Romano-Americane in vizita la Penitenciarul de Maxima Siguranta Bucuresti Rahova
10.05.2010 | JURIDICE.ro, Livia ANDOREANU

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

În data de 7 mai 2010, studenţii anului II şi III ai Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Româno-Americane au făcut o vizită la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Bucureşti Rahova. Însoţiţi de procurorul-şef Marius Iacob şi avocatul Nicolae Gamenţ Antoniu, studenţii au putut vedea şi înţelege condiţiile de detenţie ale penitenciarului, care sunt foarte bune în comparaţie cu alte penitenciare din ţară.

Penitenciarul Rahova a fost dat în folosinţă în 1997 şi are 1500 de persoane private de libertate, dintre care aproximativ 1200 sunt arestaţi preventiv. Deţinuţii majori stau în camere de 8-10 persoane, iar cei minori în camere de 4 persoane. Aceştia se bucură de condiţii ce se apropie de standardele europene: televizor în fiecare cameră, dreptul de a avea două convorbiri telefonice în fiecare zi, dreptul de a face duş de trei ori pe săptămână, acces la capelă, plimbări zilnice în curtea penitenciarului, acces la bibliotecă, acces pe bază de programare la club unde pot petrece timpul la calculator, pot face fitness sau se pot relaxa jucând tenis de masă. Penitenciarul beneficiază, de asemenea, de un club pentru deţinuţii cu talente speciale, în care pot picta, cânta sau crea diverse obiecte. Persoanele private de libertate înzestrate cu talent au creat chiar o mică trupă de teatru şi o formaţie muzicală.

Există şi deţinuţi care doresc să muncească pe parcursul perioadei de detenţie. Unii dintre aceştia muncesc în cadrul penitenciarului, fiind răsplătiţi cu zile câştig care se scad din pedeapsă; alţii muncesc în afara penitenciarului, la firme private şi primesc în schimb salariul minim pe economie, care se distribuie astfel: 30% primeşte persoana privată de libertate, 30% se depun într-un cont şi i se dau la eliberare şi restul intră în bugetul penitenciarului.

Concluzia vizitei a fost că, pe tot parcursul perioadei de detenţie, personalul penitenciarului face eforturi pentru a evidenţia partea pozitivă a deţinuţilor şi pentru a pregăti reintegrarea lor în societate după ispăşirea pedepsei.

Livia ANDOREANU

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti