Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare

Studentii Universitatii Romano-Americane in vizita la Penitenciarul de Maxima Siguranta Bucuresti Rahova


10 mai 2010 | JURIDICE.ro, Livia ANDOREANU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Opinii

În data de 7 mai 2010, studenţii anului II şi III ai Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Româno-Americane au făcut o vizită la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Bucureşti Rahova. Însoţiţi de procurorul-şef Marius Iacob şi avocatul Nicolae Gamenţ Antoniu, studenţii au putut vedea şi înţelege condiţiile de detenţie ale penitenciarului, care sunt foarte bune în comparaţie cu alte penitenciare din ţară.

Penitenciarul Rahova a fost dat în folosinţă în 1997 şi are 1500 de persoane private de libertate, dintre care aproximativ 1200 sunt arestaţi preventiv. Deţinuţii majori stau în camere de 8-10 persoane, iar cei minori în camere de 4 persoane. Aceştia se bucură de condiţii ce se apropie de standardele europene: televizor în fiecare cameră, dreptul de a avea două convorbiri telefonice în fiecare zi, dreptul de a face duş de trei ori pe săptămână, acces la capelă, plimbări zilnice în curtea penitenciarului, acces la bibliotecă, acces pe bază de programare la club unde pot petrece timpul la calculator, pot face fitness sau se pot relaxa jucând tenis de masă. Penitenciarul beneficiază, de asemenea, de un club pentru deţinuţii cu talente speciale, în care pot picta, cânta sau crea diverse obiecte. Persoanele private de libertate înzestrate cu talent au creat chiar o mică trupă de teatru şi o formaţie muzicală.

Există şi deţinuţi care doresc să muncească pe parcursul perioadei de detenţie. Unii dintre aceştia muncesc în cadrul penitenciarului, fiind răsplătiţi cu zile câştig care se scad din pedeapsă; alţii muncesc în afara penitenciarului, la firme private şi primesc în schimb salariul minim pe economie, care se distribuie astfel: 30% primeşte persoana privată de libertate, 30% se depun într-un cont şi i se dau la eliberare şi restul intră în bugetul penitenciarului.

Concluzia vizitei a fost că, pe tot parcursul perioadei de detenţie, personalul penitenciarului face eforturi pentru a evidenţia partea pozitivă a deţinuţilor şi pentru a pregăti reintegrarea lor în societate după ispăşirea pedepsei.

Livia ANDOREANU

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică