Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

DAE. Reuniunea saptamanala a Comitetului de coordonare in domeniul afacerilor europene


12 mai 2010 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Departamentul pentru Afaceri Europene, a anuntat ca luni, 10 mai 2010, a avut loc reuniunea saptamanala a Comitetului de coordonare in domeniul afacerilor europene, avand ca principale subiecte:

  • Consultarile pe marginea revizuirii normelor aplicabile in cazul acordurilor de cooperare orizontala;
  • Proiectul de Comunicare a Comisiei Europene referitoare la posibilitatea stabilirii unui obiectiv de reducere cu 30% a emisiilor de gaze cu efect de sera la nivelul Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat al DAE, “au fost dezbatute, de asemenea:

  • Comunicarea Comisiei Europene privind consolidarea coordonarii politicilor economice;
  • Actiunile intreprinse la nivel european pentru protectia consumatorilor, in sprijinul pasagerilor afectati de perturbarile traficului aerian cauzate de eruptia vulcanului din Islanda;
  • Non-paperul Comisiei Europene privind stabilirea tintelor nationale in materie de eficienta energetica.

Executivul comunitar a lansat o dezbatere publica referitoare la o serie de proiecte de regulamente si orientari in materie de evaluare a acordurilor de cooperare intre firmele concurente de pe piata interna europeana, cunoscute sub denumirea de „acorduri de cooperare orizontala”.

Propunerile urmaresc sa evalueze stadiul punerii in aplicare a normelor privind concurenta in acest domeniu, garantand totodata ca normele isi mentin relevanta in contextul economiei europene, aflata in plin proces de schimbare. Partile interesate pot transmite observatii pana la data de 25 iunie 2010, urmand ca, pe baza contributiilor primite de la actorii interesati, Comisia sa adopte, la sfarsitul acestui an, versiunile finale ale textelor propuse.

Principalele modificari vizeaza: includerea unui capitol dedicat evaluarii schimbului de informatii intre societati; clarificarea aspectelor legate de aplicarea normelor concurentiale in cazul acordurilor intre intreprinderile comune si intreprinderile-mama; comunicarea drepturilor de proprietate intelectuala relevante si reajustarea restrictiilor; introducerea unor clarificari in ceea ce priveste notiunea de „concurent potential”.

Departamentul pentru Afaceri Europene a informat institutiile participante cu privire la comunicarea privind „Analiza optiunilor pentru trecerea la o tinta de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera peste 20%”, pe care Comisia Europeana urmeaza sa o publice in perioada imediat urmatoare. Documentul prezinta argumentele invocate de executivul comunitar pentru a justifica trecerea la un obiectiv de 30%.

Comunicarea va avea forma unui document analitic si nu va contine in mod obligatoriu concluzii. Textul urmeaza abordarea traditionala a Comisiei, care nu doreste sa ia in calcul un procent intermediar intre 20% si 30%, si analizeaza optiunile existente pentru stabilirea unei tinte de reducere cu 30% a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Un alt subiect aflat pe agenda discutiilor a vizat comunicarea privind „intarirea coordonarii politicilor economice” ale statelor membre ale Uniunii, pe care Comisia Europeana o va adopta in data de 12 mai. Documentul propune introducerea unor instrumente de supraveghere eficiente, care sa asigure prevenirea aparitiei unor situatii de criza, prin supravegherea permanenta a masurilor de politica economica implementate de statele membre.

In document, executivul comunitar propune modalitati de identificare a unor solutii la probleme precum cresterea excesiva a gradului de indatorare publica, aparitia dezechilibrelor economice si financiare sau a unor probleme de natura structurala.

DAE a subliniat ca toate autoritatile nationale cu competente in domeniul politicilor economice trebuie sa participe la elaborarea unei analize detaliate a continutului comunicarii. In acest fel, pozitia nationala pe care Romania o va sustine cu privire la documentul respectiv va avea la baza impactul real al acestor masuri asupra tarii noastre, in calitate de stat membru al Uniunii Europene.

Reuniunea de coordonare in domeniul afacerilor europene a abordat totodata masurile destinate sa ii ajute pe cetatenii europeni, victime ale recentelor perturbari ale traficului aerian, sa isi exercite drepturile conferite de legislatia europeana. Aceste masuri au fost prezentate recent de reteaua centrelor europene pentru consumatori (ECC-Net), sustinuta de Comisia Europeana si care functioneaza in toate statele membre (plus Islanda si Norvegia).

Pachetul de masuri practice include: un formular de scrisoare de reclamatie disponibil in limbile nationale; o lista de adrese la care pot fi expediate scrisorile de reclamatie; informatii cu privire la modalitatile extrajudiciare de solutionare a litigiilor cu companiile aeriene si la procedura europeana de solutionare a litigiilor de o importanta mai redusa, cum ar fi solicitarea de rambursare a costurilor calatoriei;  raspunsuri la intrebari frecvente.

Informatii suplimentare sunt disponibile aici.

In contextul pregatirilor subsumate Strategiei „Europa 2020, reuniunea a prilejuit si o scurta dezbatere pe tema non-paperului Comisiei Europene privind stabilirea tintelor nationale in materie de eficienta energetica.

DAE a invitat institutiile participante la reuniune sa analizeze clarificarile Comisiei Europene, transmise statelor membre in data de 7 mai, cu privire la metodologia de elaborare a tintelor nationale.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică