Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

CE, FMI si Banca Mondiala ref. implementarea programului de politici economice in Romania
12.05.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala au incheiat discutiile cu autoritatile romane cu privire la implementarea programului de politici economice in cadrul programului de asistenta multilaterala in valoare de € 20 miliarde.

Potrivit unui comunicat al CE, “s-a cazut de acord asupra unor masuri suplimentare care sa reduca deficitul bugetar pe 2010 la 7,3% din PIB (conform metodologiei ESA95). Un astfel de efort de consolidare este necesar pentru a pune finantele publice romanesti pe un picior solid si pentru a crea conditiile necesare pentru o revenire economica sustenabila.

O misiune comuna a Comisiei Europene, FMI-ului si Bancii Mondiale s-a aflat in Bucuresti in perioada 26 aprilie-10 mai pentru a evalua conformarea autoritatilor romane cu conditiile de politica economica atasate programului UE de asistenta a balantei de plati. Misiunea Comisiei, condusa de Matthias Mors, director in cadrul directiei generale de afaceri economice si financiare (ECFIN) si de Fabienne Ilzkovitz, sefa de unitate la ECFIN, a concluzionat in mod provizoriu ca luand in considerare masurile suplimentare de taiere a cheltuielilor anuntate de autoritatile romane, conditiile de politica economica atasate imprumutului UE au fost in mare parte atinse.

Romania a fost atinsa sever de criza economica mondiala. Aceasta a avut ca efect scaderea veniturilor guvernamentale, in timp ce cheltuielile sociale au crescut. Desi sperantele intr-o revenire economica timpurie nu s-au realizat din cauza unei ierni dificile si a unei cereri interne slabe, tara ar trebui sa iasa din recesiune in a doua parte a anului. In plus, de la inceputul programului de sustinere a balantei de plati in mai 2009, leul s-a stabilizat, inflatia este tinuta sub control si dobanzile au scazut, creand astfel conditiile ca intreprinderile sa-si revina din declinul economic. Insa, exista inca incertitudini cu privire la mediul extern. In aceste conditii, Romania trebuie sa-si sporeasca  eforturile de reforma economica si de consolidare bugetara.

Autoritatile romane si misiunea au cazut de acord ca performanta fiscala in primul trimestru 2010 a fost slaba, atat pe partea de venituri cat si pe partea de cheltuieli. Fara masuri suplimentare, tinta de deficit pe 2010 (5,9% din PIB dupa metodologia cash si 6,4% din PIB dupa metodologia ESA95) ar fi fost ratata cu o marja semnificativa. Avand in vedere acest fapt, autoritatile romane au decis sa ia un numar de masuri suplimentare avand drept scop reducerea deficitului la 7,3% din PIB dupa metodologia ESA95. Aceste masuri, in principal pe partea de cheltuieli, includ reduceri  substantiale ale  salariilor din sectorul public si pensiilor, precum si o reducere tintita a altor cheltuieli de asistenta sociala. Daca aceste masuri se dovedesc a fi insuficiente pentru a atinge tinta de deficit agreata, autoritatile romane s-au angajat sa implementeze masuri de crestere a veniturilor pentru a atinge tinta de deficit de 7,3% din PIB.

Misiunea a concluzionat ca Romania a indeplinit in mare parte celelalte conditii de politica economica asociate imprumutului UE. Guvernul a avansat in zona de guvernanta fiscala: legea responsabilitatii fiscale a fost adoptata de catre parlament in luna martie; membrii consiliului fiscal au fost desemnati; si o strategie bugetara pe termen mediu se afla in pregatire. Adoptarea de catre parlament a noii legi a pensiilor precum si a celei de-a doua etape a reformei salariilor in sectorul public sunt acum o prioritate clara. S-au facut, de asemenea, progrese in ceea ce priveste reglementarea si supravegherea  sectorului financiar. A fost adoptata recent legislatia menita sa imbunatateasca cadrul de administrare speciala a  bancilor si sa asigure independenta autoritatilor de supraveghere a sectorului financiar nebancar. In plus, un contract a fost semnat cu Banca Mondiala pentru a se efectua o analiza functionala a administratiei publice. Acest lucru este esential pentru a se face un progres mai rapid in ceea ce priveste absorbtia fondurilor structurale din partea Uniunii Europene.

La nivel tehnic o evaluare pozitiva va fi raportata la Bruxelles. Cu conditia unei decizii favorabile a Comisiei si dupa consultarea statelor membre UE, memorandumul continand noile masuri convenite va fi semnat in iunie 2010.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti