Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
2 comentarii

Ordonanta crizei economice. Proiectul OUG privind reducerea salariilor si pensiilor
12.05.2010 | JURIDICE.ro, Adrian NEACSU

JURIDICE - In Law We Trust

In timp ce formal inca au loc negocieri si consultari cu sindicatele, laboratoarele guvernului Boc pregatesc deja punerea in practica a masurile anuntate de la Cotroceni si sintetizate in scrisoarea de intentie catre FMI. Desi este greu de crezut ca aceste masuri fara precedent vor fi emise prin ordonanta de urgenta, iar nu prin asumarea raspunderii guvernamentale, de exemplu, care este cel mai eficient mijloc de legiferare al guvernului atunci cand se bucura de sprijin parlamentar solid, aceasta prima varianta de act normativ care circula are meritul de a arata  variantele tehnice asupra carora se reflecta in aceste zile.

O a doua observatie priveste faptul ca masurile de reducere a salariilor si pensiilor nu sunt prevazute pe o perioada limitata.

Facem public aici proiectul de ordonanta de urgenta, cu precizarea ca sursa nu este una publica.

Proiectul  prevede urmatoarele masuri principale:

1. Castigul salarial brut sau, dupa caz, solda bruta, respectiv indemnizatia bruta, aferente personalului incadrat in autoritati si institutii publice astfel cum sunt acestea definite la art 2 din legea nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, se diminueaza cu 25%.

In situatia in care, din aplicarea prevederilor alin. (1) rezulta o valoare mai mica decat valoarea salariului minim brut pe tara, suma care se acorda este de 600.

Aceste prevederi se aplica incepand cu drepturile aferente lunii iunie.

2. Incepand cu data de 1 iunie 2010 valoarea punctului de pensie este de 622,9 lei.

3. In 2010 nu se contracteaza bilete de odihna.

4. Se introduce taxa de solidaritate reprezentand o cota de 90% aplicata partii din pensiile cuvenite sau aflate in plata prevazute de legi cu caracter special care depaseste pensia calculata potrivit Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii. Sunt vizate toate pensiile asa zis speciale, inclusiv cele ale militarilor, carora, dupa deducerile privind contributia de asigurari sociale si a impozitului pe venit, li se aplica taxa de solidariate de 90%.

5. Se abroga prevederile referitoare la:

– acordarea de trusouri pentru nou-nascuti (Legea nr. 482/2006);

– sprijinul financiar la constituirea familiei (Legea nr 396/2006).

jud. Adrian NEACSU

presedintele Tribunalului Vrancea

Secţiuni: Opinii | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO