Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Cerere de reexaminare ref. Legea de modificare si completare a unor acte normative pentru modificarea unor legi si acte normative
13.05.2010 | JURIDICE.ro

Presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului miercuri, 12 mai 2010, cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative:

„Domnului Dan Mircea Geoană

Preşedintele Senatului

În temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constituţia României, republicată, formulez următoarea

CERERE DE REEXAMINARE
asupra
Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative

Motivele cererii sunt următoarele:
1. Actul normativ trimis spre promulgare, modifică unele dispoziţii din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, precum şi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 25/2002 privind aprobarea Statutului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.

2. La art. II din Lege, la punctul 8, se prevede că articolul 18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private se modifică şi va avea următorul cuprins: „Art. 18 – Comisia trimite Parlamentului, respectiv Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci şi Comisiei pentru muncă şi protecţie socială ale Camerei Deputaţilor şi Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital şi Comisiei pentru muncă familie şi protecţie socială ale Senatului, cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, raportul său anual de activitate, raportul anual de audit financiar şi execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul precedent, care vor fi dezbătute în şedinţă comună a Camerelor, fără a fi supuse votului. Comisia, la solicitarea Parlamentului, îi prezintă acestuia şi alte rapoarte.”

De asemenea, la art. III din Lege, la punctul 24 se prevede că articolul 16 din Anexa la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 25/2002 privind aprobarea Statutului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare se modifică şi va avea următorul cuprins: „C.N.V.M. trimite Parlamentului României, respectiv Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare şi Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci ale Camerei Deputaţilor, şi Comisiei economice, industrii şi servicii şi Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital ale Senatului, până la data de 30 iunie a anului următor, raportul său anual de activitate, care cuprinde activităţile C.N.V.M., raportul anual de audit financiar şi execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul precedent, care vor fi dezbătute, în şedinţa comună a Camerelor Parlamentului, fără a fi supuse votului. Comisia, la solicitarea Parlamentului, îi prezintă acestuia şi alte rapoarte.”

3. Rapoartele anuale de activitate ale Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private şi ale Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare se trimit Parlamentului, respectiv comisiilor de specialitate, cu scopul de a fi dezbătute în şedinţa comună a Camerelor. Prin adăugarea precizării potrivit căreia aceste rapoarte sunt dezbătute de Parlament „fără a fi supuse votului” se goleşte de conţinut raţiunea pentru care rapoartele se supun spre dezbatere în şedinţe comune ale Camerelor, şi anume aceea de a fi supuse, în final, votului. Prin exercitarea acestui vot, Parlamentul îşi exercită funcţia de control parlamentar asupra activităţii acestor instituţii.

4. Considerăm oportun ca rapoartele de activitate ale ambelor instituţii, trimise Parlamentului, să fie supuse votului plenului celor două Camere ale Parlamentului. Activitatea acestor două instituţii este mult prea importantă pentru a rămâne în afara unui control al Parlamentului. Nesupunerea la vot lipseşte practic de efecte acest demers şi îi atribuie numai un rol informal.

Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii trimise spre promulgare, ţinând cont de motivele invocate.”


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.