Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Cele mai noi apariţii editoriale de la C.H. Beck


14 mai 2010 | Loredana PELMUSI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Stimaţi utilizatori ai Juridice.ro, vă prezentăm cele mai noi apariţii editoriale ale C.H. BECK din perioada 1 – 15 mai 2010:

Probleme de drept civil şi drept procesual civil din practica instanţei supreme 2008-2009

Traian Dîrjan

nullAvând în vedere primirea călduroasă de care s-a bucurat precedenta lucrare intitulată „Jurisprudenţă civilă a instanţei supreme 2003-2007” de acelaşi autor, culegerea de faţă – redusă cantitativ, dar sporită calitativ – continuă publicarea până la zi a celor mai relevante decizii rezumate ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pronunţate în materie civilă şi procesual-civilă. Este vorba de decizii de speţă ale Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a instanţei supreme, pronunţate ca urmare a recursurilor exercitate împotriva deciziilor date în apel, în primul rând de Secţia civilă a Curţii de Apel Cluj, dar şi de alte curţi de apel din ţară, în urma căilor de atac declarate în contra sentinţelor pronunţate în primă instanţă de Tribunalele Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Sălaj, dar şi de alte tribunale din ţară.Lucrarea prezintă cele mai importante probleme de drept civil şi procesual civil ivite în practica instanţei noastre supreme, cu predilecţie din materia proprietăţii imobiliare – un accent deosebit fiind pus pe imobilele preluate în mod abuziv –, a proprietăţii intelectuale, a reparării prejudiciilor cauzate din erori judiciare etc. Forma suplă şi incitantă în care este prezentat materialul prelucrat şi sistematizat după o metodă originală, reprezintă o transpunere fericită a tehnologiei de know-how, adaptată la cerinţele problematicii abordate. » detalii

Codul civil şi Codul de procedură civilă (actualizat la 01.05.2010). Cod 389

Ediţie coordonată de conf. univ. dr. Flavius-Antoniu Baias

null

Coordonată de conf. univ. dr. Flavius-Antoniu Baias, ediţia a 6-a a lucrării Codul civil şi Codul de procedură civilă aduce în atenţia celor interesaţi nu numai textul actualizat al celor două Coduri, ci şi recursurile în interesul legii şi deciziile Curţii Constituţionale admise, pentru a se asigura o completă cunoaştere şi înţelegere a dispoziţiilor legale. » detalii

Curierul fiscal, Nr. 4/2010

nullFie prin negociere cu Fondul Monetar Internaţional, fie prin negociere cu partenerii sociali, legislaţia fiscală (Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală) este în continuă mişcare. Modificările propuse, că sunt bune sau rele (adevărul este întotdeauna pe la mijloc şi fiecare parte are argumentele ei), vor intra la un moment dat în vigoare. După furtună va veni şi vremea bună (şi impozitul minim a fost acceptat până la urmă sau măcar ne-am obişnuit cu el; şi cu impozitul pe profit sub formă de plăţi anticipate ne-am obişnuit, dar în acest caz trebuie să revenim la situaţia iniţială; şi cu eliminarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor ne-am împăcat, chiar dacă modul de realizare a fost cam ciudat). Ne vom obişnui şi cu impozitul forfetar, chiar dacă multă lume murmură. Cum s-ar zice: asta-i viaţa şi ce nu te omoară de întăreşte. Până la urmă statul are nevoie de bani la buget (şi nu doar acum, ci tot timpul, nu doar la noi, ci oriunde în lume), iar contribuabilii ar vrea să dea cât mai puţin. Păcat că relaţia tinde mai mult spre o confruntare între două tabere diferite, şi nu către un dialog coerent între două părţi care au acelaşi obiectiv (să o ducem cu toţii mai bine), chiar dacă mijloacele de atingere a lui diferă.
Totuşi nu neapărat modificările legislative ne dor, ci modul în care ele se fac: azi am stabilit ceva, mâine schimbăm, poimâine schimbăm schimbarea şi apoi, dacă nu mai apar şi alte schimbări, că toată lumea vrea să schimbe câte ceva, publicăm în Monitorul Oficial cu aplicare imediată. Apoi dăm o nouă modificare, să nu se răcească prea mult cea veche. Ce departe (în timp şi ca mentalitate, că geografic vestul Europei nu e aşa de departe) este o lume ideală în care azi negociem, mâine ne mai gândim, poimâine ne întâlnim din nou la negocieri, iar răspoimâine stabilim forma finală şi aplicarea se face de la 1 ianuarie a anului următor. Dacă este să apară un obstacol (să zicem o modificare fiscală), mai greu scapi de el, eventual îl ocoleşti şi dai de alt obstacol, dar una e să încerci să îi depăşeşti după ce te pregăteşti (îţi poţi face măcar nişte planuri anuale) şi alta e să te tot adaptezi (când predictibilitatea nu există). Legile lui Murphy par un mic copil faţă de pildele pe care le putem extrage din realitatea noastră legislativă.
Dacă am supărat pe cineva cu ce am scris, ne cerem scuze. Am pus pe pagină doar nişte gânduri. Poate e bine să reflectăm cu toţii mai mult şi apoi să intrăm în război. Din război nimeni nu are de câştigat (nici statul, nici contribuabilii).

Redacţia

Din cuprinsul acestui număr vă recomandăm:

Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală – între vechi şi nou
Curierul fiscal în dialog cu Ministerul Finanţelor Publice

Impedimente fiscale în cadrul fuziunilor prin absorbţie
Andrada Pleş – Consultant, Dep. de taxe, Deloitte Tax

Implicaţiile fiscale în materie de impozit pe profit ale fuziunilor transfrontaliere care implică societăţi din România şi din alte state membre ale Uniunii Europene
Ioana Şandru – Partener, Zamfirescu Racoţi Predoiu Tax

TVA aferentă serviciilor de consultanţă contractate în legătură cu tranzacţii cu părţi sociale
Radu Rafiroiu – Tax Adviser, Radu Rafiroiu Tax Office

Despre procedura de infringement
Sorin Biban – consultant fiscal, Biriş Goran Consulting SRL

Inspecţia fiscală: aspecte procedurale şi consecinţe (I)
Dr. Dragoş Pătroi – specialist Direcţia Naţională Anticorupţie

Pentru a vedea cuprinsul întreg al  acestui număr accesaţi http://curierulfiscal.ro/cuprins/ » detalii

Curierul Judiciar, Nr. 4/2010

nullVă propunem în numărul de aprilie al Revistei Curierul Judiciar Editorialul semnat de dl prof.dr. Augustin Fuerea despre Tratatul de la Lisabona, a cărui intrare în vigoare reprezintă cel mai important eveniment al anului 2009 la nivel naţional, european, cu relevanţă pentru întreaga societate internaţională.

Crenguţa Leaua, managing partner la Tănăsescu, Leaua, Cadâr & Asociaţii, dar şi vicepreşedinte al Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, răspunde la câteva întrebări despre avocatură şi arbitraj. Rubrica este realizată în colaborare cu Juridice.ro.

La rubrica de Noutăţi Radu Chiriţă prezintă 2 hotărâri CEDO împotriva României din martie 2010, şi anume Jiga c. România, prin care instanţa europeană sancţionează România pentru încălcarea dreptului la libertate, art. 5 din Convenţie, şi Băcilă c. România, unde a fost constatată încălcarea art. 8 din Convenţie.

În acest număr publicăm contribuţiile avocaţilor de la Boştină & Asociaţii / Ţuca, Zbârcea & Asociaţii / Piperea & Asociaţii, societăţi de avocatură cu care Revista Curierul Judiciar a încheiat protocoale de colaborare.
Rubricile Dreptul Afacerilor, Drept Privat, Drept Public şi Drept Penal îşi păstrează structura cu Jurisprudenţă comentată şi Articole.

În nr. 4/2010 al Revistei vă propunem Newsletterul BIRIŞ GORAN SPARL – Chiriaşii în spaţiile comerciale, la adăpostul legii insolvenţei. » detalii

Noua Revistă de Drepturile Omului, Nr. 1/2010

nullÎn studiul său pe tema revizuirii constituţionale, publicat în acest număr, profesorul Corneliu-Liviu Popescu se pronunţă, sub aspect tehnic, pentru o Constituţie complet nouă, considerând-o pe actuala « atât de proastă (şi dintr-una proastă în 1991 s-a făcut una şi mai proastă la revizuirea din 2003), încât nu poate fi „cârpită”, ci trebuie realizată o construcţie constituţională distinctă ».
Aş menţiona în context că dezbaterea asupra eventualei reforme constituţionale a introdus voci diverse, unele s-au pronunţat deja, cu circa un an în urmă, chiar în Noua Revistă de Drepturile Omului. L-aş invoca, în acest sens, pe Dan Claudiu Dănişor, cu o perspectivă cel puţin divergentă celei de mai sus. Profesorul din Craiova, spre deosebire de colegul său din Bucureşti, considera că actuala Constituţie are părţi bune şi părţi mai puţin reuşite, şi că nu este necesară o revizuire pentru asta.
Acest prim număr al NRDO pe anul 2010 conţine şi un grupaj cu nuanţă polemică asupra propunerilor de autonomie din România. Discuţia este veche, a devenit vizibilă odată cu proiectul de lege a minorităţilor naţionale şi minorităţilor autonome propus de UDMR în anul 1993. Contextul motivează să apreciem claritatea cu care universitarul clujean Bakk Miklós a indicat miza acestei dezbateri: „…este [oare?] capabilă România să treacă la un nou model statal prin depăşirea modelului de stat cu structura unitară, model al modernităţii politice adoptat în tradiţia paşoptistă şi în baza constituţiei din 1866 [?] Modelul statal alternativ către care România ar putea avea un take off ar fi un model care, în plan normativ, înseamnă o completare a contractului social cu un contract între comunităţile teritorial-politice care constituie acest stat (Bakk Miklós, Regiuni şi comunitate politică – o nouă abordare a „problemei maghiare”, în Noua Revistă a Drepturilor Omului nr. 2/2009)”.
Cititorii NRDO au posibilitatea să citească a doua parte a studiului lui K.N. Llewellyn, Normativul, juridicul şi sarcinile dreptului: problema metodei juridice. Este vorba despre o lucrare fundamentală, pe care autorul a ameliorat-o timp de câteva decenii, începând cu vara anului 1927.
Chestiunea are o dimensiune practică. Oare să fie o dovadă de cerbicie intelectuală faptul că CNCSIS nu acordă nicio relevanţă acestei munci dificile, de transpunere în limba română a operelor de referinţă din domeniul ştiinţelor sociale şi ale dreptului? Absenţa din limba română a atâtor lucrări clasice de-a dreptul indispensabile, ca şi mobilizarea profesională pe care o implică transpunerea acestora dintr-o limbă în alta ar sugera mai curând neînţelegerea mizei. » detalii

Vă dorim lectură plăcută!

Loredana Pelmuşi, C.H. BECK

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii