Secţiuni » Arii de practică » Business » Transporturi
Transporturi
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Flux informații, Transporturi

Gestionarea deseurilor biologice in UE

20 mai 2010 | JURIDICE.ro

Comisia Europeană a prezentat marti, 18 mai 2010, etapele care trebuie parcurse pentru a îmbunătăţi gestionarea deşeurilor biologice în UE şi pentru a valorifica importantele avantaje economice şi de mediu aduse de acestea.

Potrivit unui comunicat al CE, „deşeurile de grădină, de bucătărie şi alimentare biodegradabile contribuie anual cu 88 de milioane de tone la cantitatea totală de deşeuri municipale, exercitând potenţiale efecte grave asupra mediului. Totodată, ca sursă regenerabilă de energie şi de materii reciclabile, deşeurile biologice deţin un potenţial considerabil. Comunicarea de astăzi promovează măsurile de deblocare a acestui potenţial prin utilizarea optimă a legislaţiei existente, fără însă a împiedica în vreun fel statele membre să facă alegerile corespunzătoare circumstanţelor lor individuale. Luarea la nivelul UE a unor iniţiative complementare constituie, de asemenea, o măsură necesară.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat:„UE beneficiază deja de un număr semnificativ de texte legislative care reglementează sectorul deşeurilor biologice. Însă, cu ajutorul unei mai bune implementări şi aplicări a acestei legislaţii, vom putea fructifica şi mai mult avantajele aduse de deşeurile biologice. Acest fapt îşi va aduce aportul nu numai la combaterea schimbărilor climatice: producerea de compost şi biogaz de calitate va contribui atât la starea de sănătate a solului, cât şi la reducerea declinului biodiversităţii.”

Deşeurile biologice – un potenţial nevalorificat

În urma unei evaluări a Comisiei, au fost identificate importantele avantaje economice şi de mediu aduse de îmbunătăţirea gestionării deşeurilor biologice în Uniunea Europeană.

Comunicarea de astăzi prezintă recomandări privind progresele ce trebuie realizate pentru a fructifica pe deplin aceste avantaje.Printre abordările cele mai promiţătoare se numără prevenirea generării de deşeuri biologice şi tratarea biologică cu producerea de compost şi biogaz.

Cea mai mare ameninţare la adresa mediului provocată de deşeurile biologice este producerea de metan, un gaz cu efect de seră de 25 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon.Dacă tratarea biologică a deşeurilor ar fi maximizată, cea mai palpabilă şi mai importantă realizare ar fi prevenirea emisiilor de gaze cu efect de seră – estimate la aproximativ 10 milioane de tone de CO2 echivalent în 2020.

Prin utilizarea biogazului produs pe bază de deşeuri biologice, s-ar putea îndeplini aproape o treime din obiectivul UE pentru 2020 privind energia regenerabilă în domeniul transporturilor, iar prin transformarea tuturor deşeurilor biologice în energie s-ar putea îndeplini aproximativ 2% din obiectivul global al UE în materie de energie regenerabilă.

Compostul şi digestatul de calitate obţinut în urma digestiei anaerobe ar îmbunătăţi rentabilitatea, prin înlocuirea parţială a fertilizatorilor minerali neregenerabili, precum şi prin menţinerea calităţii solurilor în UE.

Se preconizează că implementarea pe deplin a strategiilor existente, la care se adaugă îmbunătăţirea gestionării deşeurilor biologice, ar putea duce la avantaje economice şi de mediu cu o valoare estimată între 1,5 şi 1,7 miliarde de euro, în funcţie de nivelul de ambiţie al strategiilor de reciclare şi prevenire.

Acţiuni prioritare

Conform analizei efectuate de Comisie, strategiile la nivelul UE nu prezintă nici un fel de lacune susceptibile să împiedice statele membre să ia măsurile corespunzătoare.Progresele realizate într-o serie de state membre demonstrează că legislaţia existentă în materie de deşeuri constituie o bază excelentă pentru o gestionare avansată a deşeurilor biologice.În acest sens, instrumentele disponibile trebuie să fie utilizate la capacitate maximă şi aplicate cu rigurozitate acolo unde este necesar, în toate statele membre.

Printre acţiunile prioritare se numără impunerea riguroasă a obiectivelor privind evitarea deversării deşeurilor biologice în gropile de gunoi, aplicarea corectă a ierarhiei deşeurilor şi alte dispoziţii ale Directivei-cadru privind deşeurile referitoare la introducerea, cu titlu prioritar, a sistemelor de colectare separată.

Luarea de iniţiative complementare la nivelul UE – cum ar fi elaborarea de standarde pentru compost – va fi crucială în ceea ce priveşte accelerarea progresului şi asigurarea unor condiţii de concurenţă echitabile pe întreg teritoriul UE.Acest lucru va implica elaborarea de orientări şi indicatori specifici în ceea ce priveşte prevenirea generării de deşeuri biologice, cu posibile obiective obligatorii pentru viitor, precum şi elaborarea de standarde privind compostul şi de orientări referitoare la aplicarea, în sectorul deşeurilor, a raţionamentului şi a evaluării bazate pe ciclul de viaţă.

Gestionarea deşeurilor biologice în statele membre

Statele membre aplică strategii naţionale foarte diferite în materie de gestionare a deşeurilor biologice, unele luând foarte puţine măsuri, iar altele adoptând strategii ambiţioase.

Avantajele economice şi de mediu ale diferitelor metode de tratare a deşeurilor biologice depind de circumstanţele existente la nivel local, cum ar fi densitatea populaţiei, clima şi infrastructura.

Compostarea şi digestia anaerobă oferă cele mai promiţătoare opţiuni economice şi de mediu în cazul deşeurilor biologice a căror generare nu poate fi prevenită.Cu toate acestea, desfăşurarea acestor procese pe baza unui input de calitate reprezintă o condiţie prealabilă.În majoritatea cazurilor, acest obiectiv se poate realiza cel mai bine prin metoda colectării separate a deşeurilor biologice.

În ţări precum Austria, Germania, Luxemburg, Suedia, Belgia, Ţările de Jos, Catalonia (în Spania) şi în anumite regiuni din Italia, există deja sisteme foarte eficiente bazate pe separarea diferitelor fluxuri de deşeuri biologice.”

Citeşte mai mult: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică