Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Modificari aduse Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal
21.05.2010 | Andrei PAP, Andrei PAP

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial, partea I, nr. 329 din 19 mai 2010 a fost publicata Legea nr. 83/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.

Prin Legea nr. 83/2010 sunt aduse  modificari importante  legii privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal si, in cele ce urmeaza, vom prezenta cateva dintre acestea.

Astfel, potrivit noii reglementari, art. 6 alin. (2) prevede ca presedintele curtii de apel desemneaza anual, cu acordul scris al acestora, unul sau mai multi judecatori delegati pentru executarea pedepselor privative de libertate, precum si grefieri in vederea exercitarii atributiilor judiciare ale acestora, pentru fiecare penitenciar aflat in circumscriptia teritoriala a curtii de apel.

In conformitate cu art. 14, modificat, in fiecare penitenciar se constituie o comisie pentru stabilirea, schimbarea si individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, alcatuita din: directorul penitenciarului, care exercita atributiile de presedinte al comisiei, seful serviciului/biroului pentru aplicarea regimurilor, medicul penitenciarului, seful serviciului/biroului educatie si seful serviciului/biroului asistenta psihosociala.

Noua lege stabileste si regimul de maxima siguranta care urmeaza sa se aplice, potrivit art. 20:
– persoanelor condamnate la pedeapsa detenţiunii pe viaţă;
– persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de 15 ani;
– celor care prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului.

Articolul 23  alin. (4) modificat prevede ca persoanele condamnate care executa pedeapsa in regim semideschis pot presta munca si desfasura activitati educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologica si asistenta sociala, in afara penitenciarului, sub supraveghere.

O data cu modificarea intervenita, art. 25 alin.  (1) dispune ca  regimul de executare a pedepsei privative de libertate se stabileste la primirea persoanei condamnate in primul penitenciar in care aceasta urmeaza sa execute pedeapsa, de catre comisia prevazuta la art. 14, iar potrivit alin. (4) al aceluiasi art. 25, Judecatorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate solutioneaza plangerea in termen de 15 zile de la data primirii acesteia si pronunta, prin incheiere motivata, una dintre urmatoarele solutii:
a) admite plangerea si dispune modificarea regimului de executare stabilit de comisia prevazuta la art. 14;
b) respinge plangerea, daca aceasta este nefondata.

Incheierea judecatorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate se comunica persoanei condamnate si administratiei penitenciarului in termen de doua zile de la data pronuntarii, iar impotriva acesteia persoana condamnata si administratia penitenciarului pot introduce contestatie la judecatoria in a carei circumscriptie se afla penitenciarul, in termen de 3 zile de la comunicarea incheierii. Contestatia nu este suspensiva de executare.

Prin noul aliniat (11) introdus la art. 26 se instituie posibilitatea persoanei condamnate de a formula cerere de schimbare a regimului de executare dupa executarea fractiunii de pedeapsa prevazute la alin.  (1).

Incheierea prin care se dispune mentinerea sau schimbarea regimului de executare a pedepsei cuprinde si termenul de la implinirea caruia comisia prevazuta la art. 14 va reanaliza situatia persoanei condamnate, termen care nu poate fi mai mare de 6 luni, dupa cum reiese din alin.  (51) al art.  26.

In ceea ce priveste individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, noul art. 27 prevede ca aceasta se stabileste de comisia prevazuta la art. 14, tinandu-se seama conduita, personalitatea, varsta, starea de sanatate si posibilitatile de reintegrare sociala ale persoanei condamnate.

In conformitate cu articolul 38, alineatele (6) si (7), incheierea judecatorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate se comunica persoanei condamnate si administratiei penitenciarului in termen de 2 zile de la data pronuntarii, cu posibilitatea atacarii acesteia pe cale unei contestatii introduse la judecatoria in a carei circumscriptie se afla penitenciarul, in termen de 5 zile de la comunicarea incheierii.

Dintre modificarile aduse de noul act normativ, mai amintim:
– posibilitatea persoanele condamnate care executa pedeapsa in regim semideschis sau deschis de a incheia casatoria in localitatea in care domiciliaza sau in localitatea in a carei raza teritoriala este situat penitenciarul, cu acordul directorului penitenciarului, putand primi in acest scop o permisiune de iesire din penitenciar de pana la 5 zile.
– posibilitatea persoanelor condamnate de a presta munca, pe baza de voluntariat, in orice loc din interiorul sau exteriorul penitenciarului, in conditii stabilite prin ordin al ministrului justitiei. Persoanele care muncesc beneficiaza de doua zile consecutive pe saptamana pentru odihna.
– posibilitatea persoanei private de libertate de a incheia un contract de asigurare privind contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat pentru veniturile realizate din munca prestata, pe perioada executarii pedepsei
– posibilitatea persoanelor condamnate de a urma cursuri de invatamant universitar la distanta sau in forma frecventei reduse,  cheltuielile urmand a fi suportate de persoanele condamnate sau de alte persoane fizice ori juridice.

Andrei PAP

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti