Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

UE. Masuri pentru imbunatatirea conditiilor de locuit ale comunitatii rome
21.05.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Parlamentul European a aprobat propunerea Comisiei Europene care face posibila utilizarea fondurilor regionale europene pentru imbunatatirea locuintelor pentru comunitatile marginalizate.

Potrivit unui comunicat al CE, ”aceasta masura, convenita in prealabil de statele membre, va fi deosebit de bine primita de populatia roma, estimata la aproximativ 10-12 milioane de persoane in Europa, care traiesc adesea in conditii extreme de saracie si de segregare.

Johannes Hahn, comisarul pentru politica regionala, saluta aceasta decizie: „Comunitatea roma reprezinta cel mai numeros grup minoritar din Europa, care este adesea victima a marginalizarii, a saraciei si a excluziunii sociale. Salut decizia adoptata astazi care va permite politicii regionale sa contribuie la ruperea cercului vicios in care aceste comunitati sunt aparent prinse. Decizia ar trebui sa faca parte dintr-o abordare generala care sa vizeze totodata actiuni in domeniul educatiei, al sanatatii, afacerilor sociale si ocuparii fortei de munca.”

Legislatia privind fondurile structurale a fost anterior foarte restrictiva in materie de investitii in locuinte, eligibilitatea fiind limitata la cele douasprezece noi state membre ale UE (exceptii recente au fost introduse pentru masurile privind eficienta energetica si energia reinnoibila) si la renovarea locuintelor colective existente in zonele urbane. Insa, majoritatea populatiei rome locuieste in zone rurale segregate si in locuinte unifamiliale.

Masurile nou adoptate vor extinde utilizarea Fondului european de dezvoltare regionala (FEDER) pentru a include interventiile in materie de locuinte in favoarea comunitatilor marginalizate din toate statele membre. Modificarea se adreseaza explicit, dar nu exclusiv, populatiei romesi vizeaza inlocuirea locuintelor existente, precum si construirea de noi locuinte atat in zonele rurale, cat si urbane. Finantarea prin FEDER nu se va aplica proprietatii private, ci numai proiectelor implementate de autoritatile publice.

Sprijinul pentru locuinte – element complementar pentru actiuni mai ample

Domeniul locuintelor reprezinta un factor esential pentru imbunatatirea integrarii romilor. Totusi, el ar trebui sa faca parte totodata dintr-o „abordare integrata”, conceputa si implementata de autoritatile nationale si regionale pentru a viza alte aspecte, cum ar fi educatia, dezvoltarea competentelor, ocuparea fortei de munca si sanatatea.

Fondurile structurale europene cofinanteaza deja o serie de proiecte adresate comunitatii rome, cum ar fi educatia pentru prescolari, ocuparea fortei de munca, microfinantarea si egalitatea de sanse (in special, egalitatea de sanse intre femei si barbati).In acest sens, prin investitiile UE (1,11 milioane de euro), se va realiza un nou proiect de regenerare urbana, intr-unul din cele mai mari cartiere de romi din Ungaria, in orasul Nyiregyhaza. Școala segregata va fi desfiintata, urmand ca drumurile, terenurile de joaca si serviciile pentru ingrijirea copiilor sa fie reinnoite.

Pe langa finantarea disponibila prin programele de politica regionala, Parlamentul European a alocat 5 milioane de euro Comisiei Europene pentru un proiect pilot privind incluziunea romilor, care cuprinde trei aspecte:educatie prescolara, microfinantare si sensibilizare. Proiectul se implementeaza pe parcursul lui 2010 si se adreseaza in principal comunitatii rome din Europa Centrala si de Est.

Nota pentru editori

Propunerea a fost prezentata de Comisie in iulie 2009 si a fost ulterior analizata de Parlamentul European si de statele membre in cadrul Consiliului.

Concluziile cercetarii arata ca, in tarile din Europa Centrala si de Est, peste 50% din populatia roma traieste in cartiere partial sau total segregate – o tendinta de izolare care s-a accentuat in ultimii 15 ani.

2010 a fost desemnat Anul european de lupta impotriva saraciei si excluziunii”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti