Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Modificarea Legii viei si a vinului
21.05.2010 | JURIDICE.ro, REFF & ASOCIATII

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 316 din data de 13 mai 2010 a fost publicata OUG nr. 43 pentru modificarea unor acte normative in vederea reducerii sau simplificarii administrative a unor autorizatii/avize/proceduri ca urmare a masurilor asumate de Guvernul Romaniei in cadrul Planului de simplificare aferent Memorandumului de intelegere dintre Comunitatea Europeana si Romania, semnat la Bucuresti si la Bruxelles la 23 iunie 2009 („OUG 43/2010”).

Printre actele modificate de OUG 43/2010, se numara si Legea viei si vinului in sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole nr. 244/2002 republicata, cu modificarile ulterioare („Legea 244/2002”).

Principalele modificari aduse de OUG 43/2010 se refera la procedura infiintarii de plantatii viticole si cea a defrisarii.

Astfel, infiintarea de plantatii pe o suprafata de peste 0.1 ha de operator economic sau de familie si extinderea peste aceasta limita a celor existente se pot face numai in baza unui drept de plantare/replantare, potrivit normelor metodologice de aplicare a Legii 244/2002. Prin urmare, spre deosebire de reglementarea anterioara, infiintarea de plantatii nu mai este supusa autorizarii. Important de precizat este ca potrivit OUG 43/2010 incalcarea acestei proceduri constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 2.000 si 5.000 de lei.

Infiintarea de plantatii se face cu soiuri admise in cultura si in baza unei cereri depuse la directia pentru agricultura a municipiului Bucuresti. Pentru infiintarea de plantatii viticole pe suprafete mai mari de 3 ha, solicitantul va trebui sa prezinte un proiect de infiintare a plantatiei viticole, avizat de unitatea de cercetari vitivinicole din zona.

OUG 43/2010 prevede in plus faptul ca procedura si conditiile de acordare a drepturilor prevazute mai sus precum si perioada de valabilitate a acestor drepturi se aproba prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale. Astfel, au fost abrogate implicit dispozitiile cu privire atat la incetarea dreptului individual de replantare neexercitat intr-o perioada de 8 campanii viticole de la data acordarii cat si la valabilitatea dreptului individual de plantare, astfel cum era reglementata anterior.

O alta modificare se refera la dispozitiile privitoare la defrisarea plantatiilor de vita de vie in suprafata mai mare de 0.1 ha. Astfel, aceasta operatiune se face in baza unei declaratii de defrisare si a unei cereri pentru eliminarea plantatiilor viticole din Registrul plantatiilor viticole, spre deosebire de reglementarea anterioara in care se prevedea obtinerea unei autorizatii de defrisare.

OUG 43/2010 mentioneaza faptul ca defrisarea vitei de vie din soiuri nobile admise in cultura, in suprafata mai mare de 0.1ha, fara declaratie de defrisare constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 2.000 si 5.000 de lei.

OUG 43/2010 a intrat in vigoare la data publicarii acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei.

Pentru Juridice.ro, REFF & ASOCIATII

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti