Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

DAE. Prioritatile UE in domeniul sportului

26.05.2010 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Departamentul pentru Afaceri Europene a dat publicitatii marti, 25 mai 2010, prioritatile statelor membre ale Uniunii Europene in domeniul sportului.

Potrivit unui comunicat al DAE, ”reuniunea Consiliului Educatie, Tineret, Cultura al Uniunii Europene, desfasurata in luna mai la Bruxelles, a oferit prilejul primei discutii intr-un cadru formal cu privire la politica europeana in domeniul sportului, ca urmare a intrarii in vigoare, la 1 decembrie 2009, a Tratatului de la Lisabona.

Acest document confera in premiera Uniunii Europene competente specifice in domeniul sportului, articolul 165 al Tratatului stipuland ca „Uniunea va contribui la promovarea actiunilor europene in domeniul sportului, avand totodata in vedere caracterul specific, structurile bazate pe voluntariat, precum si functia sociala si educativa a sportului”.

Delegatiile statelor membre au salutat crearea unei noi competente in materie de coordonare a politicilor in domeniul sportului si au subliniat ca actiunea UE trebuie sa aduca o valoare adaugata reala in raport cu masurile avute in vedere la nivel national, respectand principiul subsidiaritatii, precum si natura specifica a domeniului sportiv.

Ministrii au propus urmatoarele zone posibile de actiune la nivel european in materie de sport:

  • functiile sociale si educationale ale sportului, spre exemplu incluziune sociala prin sport si practicarea unei activitati fizice care promoveaza sanatatea (health enhancing);
  • structurile sportive (asociatii, cluburi etc.), in special cele care functioneaza pe baza de voluntariat;
  • fairplay si deschidere in sport, inclusiv lupta impotriva rasismului, a discriminarii si violentei;
  • integritatea fizica si morala a sportivilor, in special in cadrul combaterii practicilor de dopaj si al protectiei minorilor;
  • dialogul si cooperarea stransa cu miscarea sportiva.

Delegatiile au discutat posibilitatea lansarii unui program financiar comunitar destinat sustinerii activitatilor sportive in anii 2012 si 2013, apreciind ca acesta trebuie sa prevada un numar limitat de prioritati.

Pentru anul 2010, Comisia Europeana isi propune doua initiative majore in domeniul sportului, respectiv o Comunicare si un proiect de Program sportiv european.

In cadrul discutiilor care au avut loc la Consiliul Educatie, Tineret, Cultura din luna mai, delegatia Romaniei a sustinut prioritatile politicii Uniunii Europene in domeniul sportului, in special cele privind:

  • incurajarea activitatii fizice pentru imbunatatirea sanatatii;
  • voluntariatul in sport;
  • rolul social al sportului.”
Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week