« Newsletter
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro

PE: peste 50 de milioane de europeni cu handicap
27.05.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Parlamentul European a atras atentia asupra persoanelor cu handicap.

Potrivit unui comunicat al PE, ”50 de milioane de europeni au un handicap. Chiar daca drepturile lor vor fi garantate de propunerea de directiva UE pentru combaterea discriminarii, o parte dintre acestia considera ca ar fi necesara o lege specifica pentru persoanele cu handicap. Parlamentul European a dezbatut la sfarsitul lunii trecute cateva petitii in acest sens, deschizand posibilitatea unei legi dedicate acestora – un bun exemplu privind modul in care cetatenii europeni isi pot face auzita vocea in UE.

O companie de asigurari ce refuza sa plateasca alocatia de somaj unei persoane cu handicap, un baiat autist exmatriculat si un autobuz ne-echipat pentru accesul scaunelor cu rotile au fost discutate pe 26 aprilie in cadrul comisiei pentru petitii de la Parlamentul European.

O posibila solutie a fost propusa intr-o alta petitie, trimisa la Parlament de catre Forumul european al persoanelor cu handicap cu sprijinul a 1,3 milioane de cetateni din diferite state membre UE. Petitia arata faptul ca directiva UE pentru combaterea discriminarii – propusa de Comisie dar blocata in momentul de fata in Consiliu – nu abordeaza adecvat nevoile specifice ale persoanelor cu handicap si cere o lege specifica in acest domeniu.

Vocea cetatenilor europeni este auzita in UE

Comisia pentru petitii de la Parlamentul European a hotarat sa adreseze o intrebare orala Consiliului, cerand deblocarea directivei pentru combaterea discriminarii cat de curand posibil, si sa ceara comisiei pentru libertati civile (responsabila cu directiva) sa redacteze o opinie in acest sens.

In acest fel, cetatenii europeni au reusit sa alerteze Uniunea Europeana in legatura cu lipsa legislatiei intr-un anumit domeniu. Acum, Comisia va trebui sa examineze situatia si sa hotarasca daca dezvoltarea unei legi specifice pentru persoanele cu handicap este necesara.

Petitii la Parlament

Orice cetatean al Uniunii Europene sau rezident al unui stat membru are dreptul, in mod individual sau in asociere cu alte persoane, sa adreseze petitii Parlamentului European in legatura cu un subiect care face parte din domeniile de activitate ale Uniunii Europene si care il priveste in mod direct.

In 2008, deputatii europeni au dezbatut in plen construirea unei conducte de gaz intre Rusia si Germania, prin Marea Baltica. Tema a fost adaugata pe ordinea de zi in urma unei petitii trimise la Parlament si semnate de aproape 30.000 de cetateni, care aducea in centrul atentiei impactul negativ al acestui proiect asupra mediului inconjurator.

Tot in urma unor petitii – ce denuntau pierderi financiare masive in urma crizei societatii de asigurari Equitable Life – Parlamentul European a hotarat infiintarea unei comisii de ancheta. Parlamentul a sustinut cererile acesteia de compensare a victimelor de catre guvernul Marii Britanii.”

Cuvinte cheie: ,
Secţiuni: _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD