Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Tinte nationale pentru Strategia Europa 2020: Obiectivele in domeniul educatiei – Bucuresti, 26 mai 2010. Cum a fost


28 mai 2010 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) si Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS), au organizat,  marti, 26 mai 2010, masa rotunda cu tema „Tinte nationale pentru Strategia Europa 2020: Obiectivele in domeniul educatiei”.

Potrivit unui comunicat al DAE, ”intalnirea, gazduita de Centrul Infoeuropa, s-a bucurat de prezenta secretarului de stat din MECTS Andras Kiraly si a subsecretarului de stat din DAE Andrei Popescu, care, in deschidere, au subliniat importanta Strategiei Europa 2020 pentru Romania, in general, si a necesitatii fixarii unor tinte nationale pentru cele cinci seturi de obiective, intre care cele din domeniul educatiei, in particular.

In debutul dezbaterii, directorul Directiei Strategii ale UE si Monitorizare Post-Aderare din cadrul DAE, Viorel Dobrescu, a prezentat prioritatile si obiectivele  Strategiei Europa 2020, care va include directiile de dezvoltare a coordonarii politice dintre statele membre in urmatorul deceniu, pentru asigurarea cresterii economice sustenabile a UE, in conditiile cresterii ratei de ocupare a fortei de munca si reducerii dependentei de consumul de energie.

Reprezentantul DAE a prezentat activitatea desfasurata pana in prezent in cadrul grupului de lucru la nivel inalt (secretar de stat/echivalent), precum si in cadrul celor cinci subgrupuri tematice – corespunzatoare celor cinci obiective propuse de Comisia Europeana in cadrul strategiei – grupuri infiintate la initiativa DAE.

In contextul procesului de elaborare a tintelor nationale in materie de educatie, desfasurat in toate statele membre ale UE, Viorel Dobrescu a insistat asupra necesitatii asigurarii echilibrului intre realismul tintelor asumate la nivel national si ambitia la nivel european.

Liliana Preoteasa, director general in cadrul MECTS, a prezentat documentul de fundamentare cu privire la tinta referitoare la rata parasirii timpurii a scolii, elaborat de Grupul de lucru sectorial in domeniul educatiei. Mentionand principalii factori ai acestui fenomen, reprezentanta MECTS a enuntat cele trei tinte pe care le propune cu privire la reducerea, pana in anul 2020, a procentului persoanelor cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani care parasesc prematur sistemul de invatamant. Astfel, potrivit unui scenariu pesimist, Romania si-ar putea asuma o tinta de 13,4%, dupa un scenariu realist, o tinta de 11,3%, iar dupa un scenariu optimist, o tinta de 10%.

La randul sau, Ion Ciuca, director in cadrul MECTS, a realizat o analiza a sistemului de educatie tertiara in Romania, din perspectiva stabilirii la nivel national a valorilor de referinta pentru obiectivele Strategiei Europa 2020, subliniind ca ponderea educatiei tertiare la nivelul intregului sistem de invatamant depinde in primul rand de situatia economica a tarii. Astfel, se estimeaza faptul ca ponderea populatiei cu varsta cuprinsa intre 30 si 34 de ani, care a absolvit cu succes invatamantul tertiar, va atinge cel putin 40% la nivelul anului 2020.

Printre masurile care vor sustine atingerea acestui procent se numara operationalizarea Agentiei de Credite pentru Studenti – ca demers de crestere a accesului la educatie in conditiile asigurarii egalitatii de sanse – si cresterea atractivitatii programelor de studii printr-o orientare mai accentuata catre nevoile pietei muncii.

Evenimentul desfasurat miercuri a marcat incheierea unei etape a procesului Europa 2020, respectiv omologarea preliminara la nivel national a obiectivelor strategiei in domeniul educatiei, in contextul in care, la nivel european, are loc un amplu proces de consultare pe aceasta tema intre Comisia Europeana si statele membre.

Dezbaterea reprezinta al doilea eveniment de acest tip dintr-o serie de patru, care isi propun sa identifice punctele de vedere ale tuturor partilor interesate, respectiv reprezentanti ai structurilor guvernamentale, partenerilor sociali, mediului academic si societatii civile. Dezbaterile viitoare vor avea loc in zilele de 27 si 28 mai. Participantii vor avea schimburi de opinii pe marginea propunerilor de tinte nationale aferente obiectivelor fixate de Strategia Europa 2020 in domeniile ocuparii fortei de munca si incluziunii sociale si, respectiv, investitiilor in cercetare si dezvoltare.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii