Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesionalăComunicate profesioniştiEvenimente programateEvenimente recenteOportunităti de carieră

Tinte nationale pentru Strategia Europa 2020: Obiectivele in domeniul ocuparii fortei de munca si incluziunii sociale – Bucuresti, 27 mai 2010. Cum a fost
28.05.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională
JURIDICE - In Law We Trust

Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) si Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) au organizat, joi, 27 mai 2010, masa rotunda cu tema „Tinte nationale pentru Strategia Europa 2020: Obiectivele in domeniul ocuparii fortei de munca si incluziunii sociale”.

Potrivit unui comunicat al DAE, ”intalnirea, gazduita de Centrul Infoeuropa, s-a bucurat de prezenta domnilor Dumitru-Nicu Cornoiu, secretar de stat in cadrul MMFPS, si Andrei Popescu, subsecretar de stat in cadrul DAE. In expunerile prezentate, reprezentantii celor doua institutii au accentuat, pe de o parte, importanta pe care o are Strategia Europa 2020 pentru Romania, iar pe de alta, necesitatea de a fixa tinte nationale pentru cele cinci seturi de obiective, intre care cele din domeniul ocuparii fortei de munca si incluziunii sociale.

In debutul dezbaterii, directorul Directiei Strategii ale UE si Monitorizare Post-Aderare din cadrul DAE, Viorel Dobrescu, a prezentat prioritatile si obiectivele Strategiei Europa 2020. In context, el a mentionat cele doua componente ale strategiei, respectiv obiectivul pe termen scurt – depasirea crizei – si cel pe termen lung – recastigarea locului pe care Uniunea Europeana il ocupa la nivelul economiilor mondiale.

Simona Bordeianu, director in cadrul MMFPS, a prezentat situatia care exista la ora actuala in Romania din punctul de vedere al ocuparii fortei de munca. Reprezentantul MMFPS a afirmat ca, dupa un scenariu realist, tara noastra isi poate asuma ca tinta, pentru anul 2020, o crestere pana la nivelul de 69-70% a ratei de ocupare in randul populatiei cu varsta cuprinsa intre 20 si 64 de ani. Intr-un scenariu optimist, aceasta rata s-ar putea incadra in intervalul 71-71,5%, iar intr-unul pesimist, intr-un interval de 67-68%. La nivelul anului 2009, rata de ocupare a persoanelor din grupa de varsta mentionata a fost de 63,5%. Simona Bordeianu a mentionat si principalele masuri care pot genera un nivel mai mare al ratei de ocupare a fortei de munca: cresterea nivelului de educatie, asigurarea unui acces mai larg la formarea profesionala continua si asigurarea accesului la prestatii si servicii sociale intr-o maniera care sa nu afecteze atractivitatea muncii.

In interventia sa, Adina Dragotoiu, director in cadrul MMFPS, a insistat asupra necesitatii promovarii tintei referitoare la cresterea gradului de incluziune sociala prin intermediul obiectivului de reducere a riscului de saracie. Reprezentantul MMFPS a aratat ca in Romania, la nivelul anului 2008, rata saraciei relative (persoane care au un venit echivalent disponibil mai mic de 60% din venitul median disponibil) era de 18,2%, cele mai afectate categorii fiind somerii (37,6%), lucratorii pe cont propriu (40,8%), familiile monoparentale (30%), familiile cu mai mult de trei copii (47%), tinerii (20,9%) si copiii (25,9%).

Pornind de la aceasta realitate, Romania isi poate asuma ca tinta pentru anul 2020 reducerea cu 586.000 a numarului persoanelor aflate in risc de saracie, fata de anul 2008.

Evenimentul desfasurat joi a marcat incheierea unei etape a procesului Europa 2020, respectiv omologarea preliminara la nivel national a obiectivelor strategiei in domeniul ocuparii fortei de munca si incluziunii sociale, in contextul in care, la nivel european, Comisia Europeana desfasoara un amplu proces de consultare cu statele membre pe aceasta tema.

Dezbaterea reprezinta al treilea eveniment de acest tip dintr-o serie de patru, care isi propun sa identifice punctele de vedere ale tuturor partilor interesate, respectiv reprezentanti ai structurilor guvernamentale, partenerilor sociali, mediului academic si societatii civile. Ultima masa rotunda va avea loc in data de 28 mai. Participantii vor avea schimburi de opinii pe marginea propunerilor de tinte nationale aferente obiectivelor fixate de Strategia Europa 2020 in domeniul investitiilor in cercetare si dezvoltare.

Strategia Europa 2020 propune obiectivele si principalele cai de actiune pentru transformarea economiei europene intr-o economie inteligenta, durabila si favorabila incluziunii sociale la orizontul anului 2020. Cadrul general al strategiei a fost adoptat de catre sefii de stat si/sau guvern la Consiliul European din 25-26 martie 2010, urmand ca celelalte elemente ale acesteia sa fie definitivate in cadrul formatiunilor de lucru ale UE si adoptate la Consiliul European din 17 iunie a.c.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti