Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Intalnire Bogdan Aurescu – Inaltul Comisar ONU pentru Refugiati


28 mai 2010 | Anemarie LAZARESCU
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Bogdan Aurescu, Secretarul de stat pentru afaceri strategice, a avut, joi, 27 mai 2010, o intalnire de lucru cu Inaltul Comisar al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR) António Guterres, la Timisoara, cu ocazia vizitei pe care acesta o efectueaza, in perioada 27-28 mai 2010, in Romania.

Potrivit unui comunicat al MAE, ”vizita marcheaza dialogul aprofundat si substantial dintre Romania si UNHCR, concretizat prin contributii solide ale tarii noastre in materia protectiei refugiatilor.

Cu acest prilej, Inaltul Comisar va efectua o vizita la Centrul de Tranzit in Regim de Urgenta pentru Refugiati, gazduit pe teritoriul Romaniei, primul proiect de acest fel din lume, considerat drept model de catre comunitatea umanitara internationala in facilitarea evacuarii refugiatilor care se afla in pericol in prima tara de azil. Vizita la Centru va prilejui familiarizarea cu modul de functionare a mecanismului instituit la Timisoara, prin cooperarea UNHCR cu Romania si cu Organizatia Internationala pentru Migratie, cu activitatile pe care refugiatii le desfasoara in Centru, precum si cu responsabilitatile institutiilor implicate in acest proiect.

Agenda vizitei inaltului oficial ONU cuprinde intrevederi cu inalti oficiali romani, precum si participarea la ceremonia de inaugurare a noului sediu al UNHCR in Romania. De asemenea, António Guterres va sustine vineri, 28 mai 2010, ora 14.15, la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti (Sala Stoicescu), o conferinta cu tema „O evaluare a activitatilor globale ale UNHCR de protectie a refugiatilor”. (Participarea presei la conferinta este permisa pe toata durata evenimentului.)

Informatii suplimentare

António Guterres a fost ales de Adunarea Generala a ONU, in calitate de Inalt Comisar pentru Refugiati, in 2005. In aprilie 2010, Adunarea Generala l-a reales pentru un al doilea mandat de 5 ani (care incepe la 15 iunie 2010), inaltul oficial continuand astfel proiectele initiate in materia protectiei refugiatilor. Aceasta este prima vizita in Romania a unui Inalt Comisar ONU pentru Refugiati, de la infiintarea institutiei, in anul 1950.

Contributia Romaniei in domeniul protectiei refugiatilor este una deosebit de consistenta, manifestandu-se pe mai multe planuri. Recent a devenit si stat de relocare, urmand sa primeasca pe teritoriul national 120 de refugiati intr-o perioada de trei ani (2009 – 2011).

Cea mai vizibila contributie a Romaniei consta in gazduirea si participarea efectiva la Centrul de Tranzit in Regim de Urgenta de la Timisoara, prima institutie din lume care asigura sederea temporara a refugiatilor avand nevoie urgenta de evacuare dintr-un anumit stat, pana la relocarea lor intr-un stat de sedere permanenta.

Centrul de la Timisoara a devenit operational odata cu intrarea in vigoare a Acordului intre Guvernul Romaniei, Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati si Organizatia Internationala pentru Migratie privind evacuarea temporara in Romania a unor persoane aflate in nevoie urgenta de protectie internationala si relocarea ulterioara a acestora (noiembrie 2008).

In cadrul acestui Centru pot fi gazduiti in acelasi timp pana la 200 de refugiati pentru maximum 6 luni, identificati de UNHCR in alte tari ca fiind intr-o nevoie urgenta de relocare.

Centrul de la Timisoara functioneaza si cu sprijinul autoritatilor locale, al statelor de relocare si al partenerului UNHCR pentru implementarea programelor, organizatia non guvernamentala Generatie Tanara.

Inaltul Comisariat pentru Refugiati este o agentie specializata a ONU, infiintata in 1950, cu mandatul de a oferi protectie si de a gasi solutii durabile pentru refugiati.

Material cu informatii suplimentare despre Centrul de la Timisoara http://www.mae.ro/poze_editare/unhcr_prez_%20Centru_Tim.pdf.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro