« Selected
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro
 1 comentariu

CE isi metine angajamentul in lupta impotriva fumatului
28.05.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Cu ocazia Zilei Mondiale fara tutun, Comisia Europeana si-a reafirmat pozitia si angajamentul in lupta impotriva fumatului.

Potrivit unui comunicat al CE, ”inaintea zilei mondiale fără tutun 2010 (luni, 31 mai), Comisia Europeană dă publicităţii rezultatele sondajului Eurobarometru care arată că o vastă majoritate a cetăţenilor UE sprijină luarea de măsuri mai severe de luptă împotriva fumatului.De exemplu, trei din patru europeni sunt în favoarea avertismentelor vizuale privind sănătatea de pe pachetele de ţigări şi a restaurantelor în care fumatul este interzis.Sondajul indică însă că aproape unu din trei europeni continuă să fumeze, în ciuda faptului că tutunul cauzează moartea a jumătate din fumători.Comisia planifică lansarea în scurt timp a unei consultări deschise în vederea revizuirii directivei 2010 privind produsele din tutun şi îşi intensifică eforturile de luptă împotriva fumatului, pe cuprinsul UE.

John Dalli, comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorului, a declarat: „În fiecare an, fumatul omoară 650 000 de europeni şi numeroase vieţi ar putea fi salvate prin reducerea consumului de produse din tutun.Sunt foarte preocupat de nivelul de fumători în rândul tinerilor. Europa nu poate să privească nepăsătoare cum tinerele generaţii îşi distrug sănătatea prin fumat!”

Comisarul a adăugat: „Sunt hotărât să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru a reduce consumul de produse din tutun în Europa, prin intermediul următoarei revizuiri a legislaţiei existente privind produsele din tutun şi pentru a identifica măsurile care pot contribui la realizarea unui ansamblu clar şi eficient de norme pentru a proteja sănătatea cetăţenilor europeni.”

Pe scurt despre directiva privind produsele din tutun

Directiva (2001/37/CE) există din 2001 şi prevede limitele maxime, de exemplu pentru nicotina şi gudronul din ţigări, impune obligaţia pentru producători de a utiliza pe pachetele de ţigări avertismente sub formă de text privind sănătatea şi de a preciza ingredientele din tutun şi interzice folosirea unor termeni precum „light”.

În momentul de faţă, Comisia revizuieşte această directivă pentru a asigura un nivel mai ridicat de protecţie a sănătăţii şi pentru a o adapta la noile evoluţii privind ingredientele şi legislaţiile naţionale,de exemplu, punând la dispoziţia consumatorilor mai multe informaţii şi scăzând atractivitatea produselor din tutun, în special în rândul tinerilor.În a doua jumătate a lui 2011, Comisia intenţionează să prezinte o propunere revizuită de directivă.

Spaţii în care fumatul este interzis

În urma recomandării Consiliului din noiembrie 2009 cu privire la spaţiile în care fumatul este interzis, Comisia Europeană sprijină ferm acţiunile întreprinse de statele membre în favoarea unei „Europe fără tutun până în 2012”.În acest context, Comisia încurajează toate statele membre să-şi protejeze cetăţenii împotriva expunerii la fumul de tutun în spaţiile publice închise, la locul de muncă şi în transporturile publice şi să reducă expunerea copiilor la fumatul pasiv.(Adoptarea şi aplicarea legilor privind interzicerea fumatului în anumite spaţii ţine de competenţa statelor membre.)

Care este părerea cetăţenilor?

Sondajul Eurobarometru arată că cetăţenii europeni sunt în favoarea luării de măsuri mai stricte de luptă împotriva fumatului.Opinia publică sprijină în mare măsură avertismentele vizuale privind sănătatea de pe pachetele de ţigări (75% de răspunsuri favorabile), chiar dacă acestea sunt folosite în prezent numai în patru state membre.De asemenea, există un sprijin puternic pentru interzicerea folosirii aromelor care fac produsele din tutun mai atractive (61%) şi pentru interzicerea publicităţii acestor produse la punctele de vânzare (63%).

Un alt studiu al Comisiei, dat publicităţii astăzi, indică faptul că există dovezi clare referitoare la eficienţa avertismentelor privind sănătatea de pe pachetele de ţigări.Ele permit o mai bună cunoaştere a consecinţelor fumatului asupra sănătăţii şi contribuie la schimbarea atitudinii şi a comportamentului faţă de consumul de produse din tutun.

Campania HELP: noi spoturi TV

Comisia a subvenţionat crearea şi difuzarea a două noi spoturi TV adresate tinerilor, în special tinerelor. Spoturile vor fi difuzate în întreaga Europă, pe mai mult de 130 de canale, începând din 31 mai 2010.

Context

În UE, fumatul reprezintă cea mai importantă cauză individuală de mortalitate care poate fi evitată. Fumatul este responsabil de aproape 650 000 de decese premature în fiecare an în UE.

Pentru a reduce consumul de tutun pe cuprinsul Uniunii Europene, Comisia duce o politică generală de luptă împotriva fumatului. O serie amplă de mecanisme, activităţi şi iniţiative, inclusiv legislaţie privind lupta împotriva fumatului, activităţi de prevenire şi de ajutor pentru renunţarea la fumat, servesc la continuarea şi intensificarea politicii privind lupta împotriva fumatului.”

 
Secţiuni: Content, Protecția consumatorilor | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “CE isi metine angajamentul in lupta impotriva fumatului”

  1. tom sawyer spune:

    In toate instantele si parchetele din Bucuresti judecatorii fumatori, procurorii fumatori , grefierii fumatori, jandarmii fumatori, politistii fumatori si avocatii fumatori fumeaza in draci .Niciunul nu respecta legea care interzice fumatul in locuri publice inchise, desi anunturi cu ” fumatul interzis ” sunt pe toti peretii. Presedintii de instante si prim procurorii desi au anumite atributii referitoare la respectarea legii mentionate , nu se obosesc sa le respecte .De aceea , primii care ar trebui sanctionati de catre persoanele imputernicite in acest sens de catre Ministerul Sanatatii Publice si de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor ar trebui sa fie tocmai conducatorii instantelor si ai parchetelor. Dar cum si cei care ar trebui sa aplice amenzi isi primesc salariile degeaba, nu mai da nimeni 2 bani pe legile impotriva fumatului. Poate doar nefumatorii…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD