Secţiuni » Arii de practică » Protective » Data protection
Data protection
DezbateriConferinţeToate evenimenteleCărţiProfesionişti


CE. Proiect de acord UE-SUA ref. protectia datelor cu caracter personal
28.05.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Data protection
JURIDICE - In Law We Trust

Comisia Europeana a adoptat joi, 27 mai 2010, un proiect de mandat pentru negocierea unui acord privind protectia datelor cu caracter personal intre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, in contextul cooperarii in lupta impotriva terorismului sau a criminalitatii.

Potrivit unui comunicat al CE, ”obiectivul acestui mandat este de a asigura un nivel ridicat de protectie a informatiilor cu caracter personal, precum datele pasagerilor sau informatiile financiare care sunt transferate in cadrul cooperarii transatlantice in materie penala. Acordul ar consolida dreptul cetatenilor de a accesa, de a rectifica sau de a sterge date, in cazul in care acest lucru este necesar. Cetatenilor UE urmeaza sa li se confere dreptul de a introduce actiuni in instantele din SUA in cazul prelucrarii ilegale a datelor lor. Autoritatilor publice independente li s-ar conferi competente sporite in ceea ce priveste sprijinirea exercitarii de catre cetateni a drepturilor lor cu privire la protectia vietii private si in ceea ce priveste monitorizarea transferurilor transatlantice de date. Consiliul trebuie sa aprobe mandatul de negociere al Comisiei inainte de inceperea discutiilor. Parlamentul European va fi informat pe deplin, in toate etapele negocierilor, cu privire la aspectele discutate si va trebui sa-si dea aprobarea cu privire la rezultatul negocierilor.

„Drepturile fundamentale trebuie sa fie protejate si respectate permanent. Doresc un acord intre UE si SUA care sa protejeze drepturile cetatenilor cu privire la datele lor cu caracter personal in lupta impotriva criminalitatii si a terorismului”, a afirmat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie. „Vreau ca acordul care se va incheia sa fie unul ambitios si voi implica indeaproape Parlamentul European in negocieri. Indemn Consiliul sa aprobe mandatul cat mai curand posibil, astfel incat sa putem incepe fara intarziere negocierile cu privire la acest acord si la alte acorduri importante intre UE si SUA.”

Comisarul UE pentru afaceri interne, dna Cecilia Malmström, a adaugat: „Un acord solid privind protectia datelor cu caracter personal ar fi in beneficiul ambelor parti, de o parte si de alta a Atlanticului. Prin garantarea unui nivel ridicat de protectie a datelor cu caracter personal, acesta ar oferi tuturor – cetateni, autoritati de aplicare a legii si alte parti implicate – asigurarea ca, in lupta transatlantica impotriva criminalitatii organizate si a terorismului, drepturile omului sunt pe deplin respectate.”

Dupa 11 septembrie 2001 si dupa atacurile teroriste care au avut loc in Europa dupa aceea, UE si SUA si-au intensificat cooperarea politieneasca si judiciara in materie penala. Un element important in acest sens este transferul si prelucrarea datelor cu caracter personal in cazul in care acestea sunt relevante pentru prevenirea, cercetarea, depistarea sau urmarirea penala a infractiunilor, inclusiv a actelor de terorism.

Atat UE, cat si SUA sunt hotarate sa asigure protectia datelor cu caracter personal si a vietii private. Cele doua parti au insa in continuare abordari diferite cu privire la protectia datelor, ceea ce a suscitat unele controverse in trecut, in contextul negocierii acordurilor de schimb de informatii [cum ar fi Programul de urmarire a finantarilor in scopuri teroriste, asa-numitul acord SWIFT, sau registrul cu numele pasagerilor (PNR)].  Scopul acordului propus astazi de Comisie este acela de a aborda si de a elimina aceste diferente.

Prin propunerea de astazi, i se va incredinta Comisiei un mandat pentru negocierea unui nou acord privind protectia datelor care priveste datele cu caracter personal care sunt transferate autoritatilor de aplicare a legii din UE si SUA si care sunt prelucrate de catre acestea. De asemenea, prin aceasta propunere, Comisia se va angaja sa asigure informarea deplina a Parlamentului European, in toate etapele negocierilor, cu privire la aspectele discutate.

Comisia urmareste sa adopte standarde in materie de protectie a datelor cu caracter personal care sa aiba forta juridica obligatorie, sa aiba caracter executoriu si sa garanteze protectia drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor. Respectarea acestor standarde va fi controlata de autoritatile publice independente de ambele parti ale Atlanticului.

Conform propunerii Comisiei:

  • transferul sau prelucrarea datelor cu caracter personal de catre autoritatile din UE sau SUA va fi autorizata doar in scopuri specificate, explicite si legitime, in contextul luptei impotriva criminalitatii si a terorismului;
  • va fi prevazut un drept de acces la propriile date cu caracter personal, drept care va putea fi opozabil tertilor in instante;
  • va fi prevazut un drept de a cere corectarea sau stergerea datelor cu caracter personal in situatia in care se constata ca acestea sunt inexacte;
  • va fi prevazut un drept al persoanelor fizice sau juridice de a introduce actiuni administrative si judiciare, indiferent de cetatenie sau de locul de resedinta.

Acordul nu va reprezenta temeiul juridic pentru niciun transfer specific de date cu caracter personal intre UE si SUA. Va fi intotdeauna necesar un temei juridic specific pentru astfel de transferuri de date, de exemplu un acord de transfer de date sau o lege nationala a unui stat membru al UE. Noul acord UE-SUA de protectie a datelor se va aplica apoi acestor transferuri de date.

Istoricul dosarului

Protectia datelor cu caracter personal este prevazuta la articolul 8 din Carta UE a Drepturilor Fundamentale. Carta este inclusa in Tratatul de la Lisabona si are forta juridica obligatorie pentru Uniunea Europeana si pentru statele membre ale UE atunci cand pun in aplicare legislatia UE. Conform Tratatului de la Lisabona (articolul 16, Tratatul privind functionarea UE ), UE poate stabili reguli privind protectia datelor cu caracter personal prelucrate de institutiile, organismele, oficiile si agentiile UE, precum si de catre statele membre atunci cand desfasoara activitati care fac obiectul legislatiei UE.

La 26 martie 2009, Parlamentul European a solicitat in cadrul unei rezolutii incheierea unui acord UE-SUA care sa asigure protectia corespunzatoare a libertatilor civile si protectia datelor cu caracter personal. In decembrie 2009, Consiliul European a invitat Comisia sa propuna o recomandare „de negociere a unui acord cu Statele Unite ale Americii privind protectia datelor si, dupa caz, a unui acord privind schimbul de date, in scopul aplicarii legii”.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti