Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Opinii
34 comentarii

Traim. Deci am devenit un pericol

28 mai 2010 | JURIDICE.ro, Cristi DANILET

O duduie de la Ministerul Justitiei a intervenit azi de vreo cateva ori la televiziune sa se auda spunand o enormitate mai mare decat vechimea ei in sistem (da, din nefericire, e de-a „noastra”): cica tara asta necesita luarea unor masuri de siguranta nationala prin a se reduce pensiile si salariile. De unde i-a venit magnifica idee? Am auzit ca de la seful ei, si asta inca de anul trecut. Indiferent cui apartine maternitatea/paternitatea acestei justificari diabolice, eu cred ca textul Constitutiei spune in art 53 cum stau lucrurile:

ARTICOLUL 53 – Restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati

(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

(2) Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii.

Acum, eu nu sunt judecator constitutional sa spun daca o astfel de masura e constitutionala sau nu. Nici nu cred inca asa cum se scrie ca Presedintele tarii s-a intalnit cu presedintele CCR sa cada de acord in conditii neconstitutionale asupra solutiei in cazul atacarii legii. Spun doar ca in Letonia s-a decis de omologii CCR-ului nostru ca reducerea pensiilor ca masura de austeritate incalca constitutia lor.

Apoi sunt si eu cetatean al tarii asteia si vad niste lucruri. La TV, vad cum se fac achizitiile publice, vad cine le castiga, vad ce se construieste sau se cumpara. Mai circul prin Bihor si mai dau si eu peste cate o strada refacuta desi in jur e praf si mi se spune cine locuieste in zona, sau ca se face o sala de sport intr-o comuna si aflu cine se trage de acolo. Apoi, ca judecator de penal, mai vad ceva: cum se fac evaziunile fiscale, inselaciunile, falsurile etc. In fine, un coleg judecator de civil recent mi-a mai aratat ceva:  functionarii dintr-o primarie au cu totii titluri de proprietate pe o suprafata de teren pe unde, minunea coincidentei, s-a nimerit sa treaca o autostrada si acum toti asteapta banii pentru expropriere de ordinul…miliardelor (da, am spus bine); evident, faptul ca acei functionari nu au avut nicicand terenuri la CAP, nu mai conteaza. Sa mai spui ca in Romania nu se traieste, si inca foarte bine, de unii. Adica, exista clar modalitati de a obtine sume imense de bani prin anumite mecanisme stiute numai de unii.

Si stau si ma gandesc cum in timpul asta am devenit noi, astia de nu avem nici case, nici masini, nici vile, nici SRL-uri, nici bodyguarzi, nici conturi in strainatate, asadar cum am devenit pericole pentru siguranta nationala – adevarul e ca intr-un fel am devenit un pericol, nevazand sau nesanctionand lucruri ca cele de mai sus. Dar pensionarul, oare de ce pensia lui e pericol pentru siguranta nationala de trebuie redusa? Dar oare profesorii, sau medicii, ori grefierii, oare de ce salariul lor este pericol pentru siguranta nationala de trebuie acum redus? Si oare reducerea nu e prea mica si risca decidentii sa ramana cu pericolul in casa?

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Adevarul e ca prea multa democratie strica. Am inceput sa facem publice contractele secrete de privatizare. Am inceput sa descoperim contractele dubioase de achizirtii publice. Am inceput sa comentam public modul in care sunt conduce institutiile publice si autoritatile statului. Am inceput sa fim pretentiosi, cica vrem sa muncim, cica vrem sa traim. Eu cred ca am devenit un pericol.

jud. Cristi DANILET
vicepresedinte Judecatoria Oradea

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale