Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
2 comentarii

Ne batem singuri cuie in talpa
28.05.2010 | JURIDICE.ro, Amelia FARMATHY

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Anunţată cu emoţia marilor începuturi, tocmai ce s-a consumat întâlnirea “informală” dintre sindicate şi asociaţiile reprezentative ale magistraţilor.

O eroare pe care nu o decontează cei ce s-au întâlnit, ci cei care, probabil, de săptămâna viitoare încolo, vor avea litigii pe rol în directă legătură cu agitaţia socială stârnită în ultima vreme de măsuri pe marginea cărora toată lumea dezbate.

Tot respectul pentru cei care reprezintă salariaţii în structuri sindicale şi un egal respect pentru partenerii lor de dialog social, numai că această atitudine nu trebuie să ocazioneze comentarii ce sfârşesc prin a pune la îndoială imparţialitatea unor posibile viitoare verdicte.

În alţi termeni, apreciindu-vă activitatea de ansamblu, stimaţi colegi, v-o spun pe şleau: nu aveaţi ce căuta acolo unde v-aţi dus, totuşi, miercuri. Dintr-un motiv simplu pe care îl ştiţi la fel de bine ca şi mine: cei pe care îi reprezentaţi sunt cei chemaţi să decidă asupra legalităţii unor mişcări revendicative, care, chiar dacă nu s-au declanşat sub forma lor ultimativă, sunt totuşi anunţate, ceea ce trebuia să vă impună reţinerea arbitrului în aşteptarea meciului pe care îl va arbitra.

Nu mă lansez în speculaţii referitoare la eventuale alte conotaţii ale demersului domniilor voastre, încredinţată fiind de buna credinţă a dumneavoastră, însă, chiar cu riscul de a rămâne “singulară”, vă spun drept că aţi greşit.

Nu ne-aţi făcut niciun serviciu. Dimpotrivă, aţi dat apă la moară celor care se vor grăbi să sublinieze că aţi semnalizat clar din ce barcă apucaţi colacul de salvare.

Eu una nu-mi asum semnalul pentru că am credinţa că un judecător trebuie să se abţină de la gesturi care, în contexte agitate, pot fi cu uşurinţă speculate şi deturnate de la scopul lor real, ceea ce nu înseamnă însă că judecătorul trebuie să tacă. Nu, el trebuie să fie în măsură să se exprime liber, numai că nu oriunde şi nu oricând.

Bănuiesc că există o motivaţie a gestului, de altminteri unii s-au şi grăbit să o “ghicească”. Eu nu o fac pentru că e mai puţin important să ştiu de ce , ci e mult mai important să vă spun, în cele ce au precedat, de ce nu.

Dacă suntem nemulţumiţi că nimeni nu ne ascultă şi ne căutăm în peisajul social “aliaţi” pentru susţinerea vectorului de imagine, o putem face, pentru că nimic nu o interzice, numai că asemenea întâlniri informale (nu am înţeles, în contextul actual, care mai e utilitatea termenului informal, cu atât mai mult cu cât cadrul discuţiilor a fost departe de această caracterizare) nu sunt oportune când echipele ce urmează a discuta un meci al sorţii sunt în etapa declaraţiilor care încing ”galeriile”. În anunţata “încăierare” socială, există categorii care zilele astea trebuie să stea cu gheaţă la picioare, pentru că aceasta este regula jocului.

Suntem la mijloc, ceea ce ne impune să ţinem la distanţă. Nu pentru raţiuni ce coboară din îngâmfare, suficienţă sau alte asemenea tâmpenii, ci din motive de credibilitate.

Dar toate par a se schimba, iar eu constat că rămân în urmă. Schimbarea e bună, chiar necesară, dar nu cu preţul sacrificării unor principii. Sunt deja prea mulţi care o fac pentru a mai îngroşa şi noi rândurile.

Şi mă dor din ce în ce mai rău tălpile, şi încă nu am început a preumbla prin zilele săptămânii ce vine, aşa că, în momentele astea, nu-mi păreţi “luminiţele de la capătul tunelului”, ci cuiele peste care voi ţopăi în corul de vociferări al ambelor galerii.

Nici nu ştiu cum aş putea să vă mulţumesc, aşa că mă rezum doar la prezentele rânduri şi vă adresez rugămintea să ne anunţaţi, cu aceeaşi promptitudine, când vă întâlniţi şi cu Guvernul, că, dacă tot aţi început, nu e deloc exclus să şi continuaţi.

jud. Amelia FARMATHY

Curtea de Apel Bucureşti

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti