Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Tinte nationale pentru Strategia Europa 2020: Obiectivele in domeniul investitiilor in cercetare si dezvoltare – Bucuresti, 28 mai 2010. Cum a fost


31 mai 2010 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE), impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), a organizat, vineri, 28 mai 2010, masa rotunda cu tema „Tinte nationale pentru Strategia Europa 2020: Obiectivele in domeniul investitiilor in cercetare si dezvoltare”.

Potrivit unui comunicat al DAE, ”intalnirea s-a bucurat de prezenta domnilor Dragos Ciuparu, vicepresedinte al ANCS, si Andrei Popescu, subsecretar de stat in cadrul DAE. Dragos Ciuparu a insistat asupra domeniului cercetarii ca instrument fundamental al progresului socio-economic al Romaniei, aratand ca triunghiul cercetare-cunoastere-inovare poate sta la baza consolidarii economiei europene si totodata a celei romanesti, bazate pe cunoastere si inovare.

Andrei Popescu a mentionat seria celor patru mese rotunde pe care DAE le-a organizat ca parte a procesului de dezbatere a tintelor nationale pentru Strategia Europa 2020, explicand dublul obiectiv al acestei serii de evenimente: pe de o parte, cresterea gradului de sensibilizare a opiniei publice cu privire la aceasta strategie, iar pe de alta, crearea unui cadru propice pentru dezbateri cu factorii implicati pe tema fezabilitatii tintelor nationale.

Dupa ce a facut o prezentare generala a Strategiei Europa 2020, subliniind totodata si faptul ca aceasta este o continuare a Strategiei Lisabona, directorul Directiei Strategii ale UE si Monitorizare Post-Aderare din DAE, Viorel Dobrescu, a insistat asupra faptului ca obiectivul Strategiei Europa 2020 in materie de investitii in cercetare si dezvoltare nu este unul financiar. El a explicat, in context, ca domeniul cercetarii si dezvoltarii nu se rezuma la fondurile investite, ci presupune orientarea pe viitor a eforturilor in materie de cercetare catre inovare si a evidentiat ca intreaga activitate de cercetare si dezvoltare trebuie privita prin prisma impactului economic pe care il genereaza in societate.

Rolanda Predescu, director in cadrul ANCS, a aratat ca obiectivul stabilit la nivelul UE privind alocarea pana in 2020 a unui procent de 3% din PIB pentru sectorul cercetare-dezvoltare este unul extrem de ambitios si ca Romania este capabila sa isi fixeze la nivel national o tinta de aproximativ 2% (investitii publice si private). Ea a explicat ca alocarea acestui procent inseamna de fapt ca Romania sa atinga nivelul mediu la care s-a situat UE in aceasta privinta in 2008, in conditiile in care cercetarea romaneasca beneficiaza la ora actuala de o alocare de 0,3% din PIB. De asemenea, reprezentanta ANCS a aratat ca in prezent ponderea reprezentata de cercetatori la nivelul populatiei angajate din Romania este de aproximativ 1/3 din media UE27 (0,352%, fata de 0,92% in UE27), la fel ca si ponderea ocupata in ansamblul populatiei angajate din Romania de persoanele implicate in activitati de cercetare (0,479% fata de 1,55% in UE 27).

Rolanda Predescu a insistat totodata asupra faptului ca efortul cel mai mare pentru atingerea tintei nationale revine sectorului privat, care va trebui sa aloce in 2020 1% pentru cercetare (o crestere de 6-7 ori fata de procentul actual). Reprezentanta ANCS a opinat ca Romania are nevoie de un set de politici publice integrate in domenii precum cel financiar, fiscal, industrial, al concurentei si respectiv al proprietatii intelectuale, care sa faca posibila transformarea structurala a substratului economic in cazul agentilor economici.

Evenimentul desfasurat vineri a marcat incheierea unei etape a procesului Europa 2020, respectiv omologarea preliminara la nivel national a obiectivelor strategiei in domeniul investitiilor in cercetare si dezvoltare, in contextul in care, la nivel european, Comisia Europeana desfasoara impreuna cu statele membre un amplu proces de consultare pe aceasta tema.

Dezbaterea a fost ultima dintr-o serie de patru evenimente similare pe care DAE le-a organizat in scopul de a identifica punctele de vedere ale tuturor partilor interesate, respectiv reprezentanti ai structurilor guvernamentale, partenerilor sociali, mediului academic si societatii civile, cu privire la realismul tintelor nationale ale Romaniei.

Strategia Europa 2020 propune obiectivele si principalele cai de actiune pentru transformarea economiei europene intr-o economie inteligenta, durabila si favorabila incluziunii sociale la orizontul anului 2020. Cadrul general al strategiei a fost adoptat de catre sefii de stat si/sau guvern la Consiliul European din 25-26 martie 2010, urmand ca celelalte elemente ale acesteia sa fie definitivate in cadrul formatiunilor de lucru ale UE si adoptate la Consiliul European din 17 iunie.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii