Secţiuni » Arii de practică » Business » Telecom
Telecom
Profesionişti

Reuniunea Comitetului de coordonare in domeniul afacerilor europene – Bucuresti, 31 mai 2010. Cum a fost
02.06.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Telecom
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 31 mai 2010, a avut loc reuniunea Comitetului de coordonare in domeniul afacerilor europene a avut in atentie, ca subiecte principale: comunicarea Comisiei Europene privind lansarea unei dezbateri referitoare la impactul majorarii la 30% a obiectivului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si comunicarea privind masurile care trebuie adoptate pentru a imbunatati gestionarea deseurilor biologice la nivelul Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat al DAE, ”au mai facut obiectul dezbaterii si subiectele abordate in cadrul Consiliului Transport, Telecomunicatii si Energie (TTE) din data de 31 mai 2010.

Comisia Europeana a prezentat la data de 26 mai 2010 o analiza a costurilor, beneficiilor si optiunilor pe care le-ar presupune trecerea, odata ce vor fi indeplinite conditiile necesare, de la obiectivul Uniunii Europene de reducere pana in 2020 a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20% fata de nivelul anilor 1990 la o reducere cu 30%. Aceste conditii nu sunt intrunite in prezent. Comunicarea executivului comunitar urmeaza unui document similar care, pe de o parte, se referea la modalitatile de relansare a negocierilor internationale pe tema schimbarilor climatice, iar pe de alta dadea curs solicitarii Consiliului UE privind realizarea unei evaluari a impactului unei treceri conditionate la o reducere a emisiilor cu 30%.

In acelasi timp, comunicarea examineaza masurile adoptate pentru protejarea industriilor mari consumatoare de energie in fata riscului scurgerilor de dioxid de carbon. Comisia Europeana analizeaza si masura in care un obiectiv mai ambitios de reducere a emisiilor de CO2 ar putea fi un factor stimulator pentru modernizarea economiei UE si pentru crearea de noi locuri de munca prin intermediul promovarii inovarii in domeniul tehnologiilor cu emisii reduse de carbon.

Departamentul pentru Afaceri Europene a invitat institutiile participante la reuniunea de coordonare sa consulte documentul Comisiei si sa realizeze un studiu de impact asupra implicatiilor pentru Romania a unei eventuale treceri la un obiectiv de reducere cu 30% a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Comunicarea executivului comunitar poate fi accesata aici.

In data de 18 mai, Comisia Europeana a publicat o Comunicare referitoare la masurile care trebuie adoptate pentru a imbunatati modul de gestionare a deseurilor biologice la nivelul UE. Documentul ia in calcul posibilele scenarii ce deriva din studiul de impact realizat de executivul comunitar asupra oportunitatii elaborarii unei legislatii specifice in materie de gestionare a deseurilor biologice, precum si concluziile adoptate de Consiliul UE cu privire la Cartea verde referitoare la gestionarea deseurilor biologice.

Documentul prezinta recomandari in ceea ce priveste optiunile avute in vedere de Uniune pentru a fructifica pe deplin avantajele economice si in materie de protectie a mediului ce decurg din imbunatatirea gestionarii deseurilor biologice. In acest sens, executivul comunitar propune respectarea cu strictete a obiectivelor privind evitarea deversarii deseurilor biologice in gropile de gunoi si aplicarea corecta a ierarhiei deseurilor si a altor dispozitii referitoare la introducerea, cu titlu prioritar, a sistemelor de colectare separata.

Participantii la reuniunea de coordonare au abordat si o serie de aspecte referitoare la reuniunea Consiliului TTE din 31 mai. Ministrii europeni ai telecomunicatiilor discuta, printre altele, despre agenda digitala pentru Europa si Codul european al drepturilor utilizatorilor serviciilor de comunicatii electronice. Romania sustine Comunicarea Comisiei Europene privind „O agenda digitala pentru Europa” si apreciaza ca cele mai importante elemente ale documentului sunt cele care vizeaza, pe de o parte, implementarea Agendei Digitale, iar pe de alta, dezvoltarea la nivel national a sectorului Tehnologii de Informare si Comunicare (ICT), intr-o maniera favorabila incluziunii:

  • dezvoltarea si promovarea utilizarii serviciilor in banda larga (broadband);
  • cresterea disponibilitatii serviciilor de guvernare electronica (eGovernment);
  • coordonarea initiativelor in domeniul ICT cu cele din domeniul cercetarii si dezvoltarii.

Agenda reuniunii ministrilor europeni ai energiei cuprinde, ca teme principale de discutie, propunerea de Regulament al Parlamentului European si Consiliului UE privind masurile de garantare a securitatii aprovizionarii cu gaze naturale si de abrogare a Directivei 2004/67/CE, contributia pentru Consiliului European din 17 iunie 2010 in ceea ce priveste obiectivele nationale ale statelor membre in materie de eficienta energetica, precum si adoptarea concluziilor prezentate de Presedintia spaniola a Uniunii referitoare la noua Strategie Energetica pentru Europa aferenta perioadei 2011-2020.

In cadrul reuniunii de coordonare au mai fost abordate subiecte precum: comunicarea Comisiei Europene referitoare la fondurile pentru solutionarea crizelor bancare si demararea pregatirilor pentru negocierile privind urmatoarea perspectiva financiara (2014-2020).”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti