Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiTop LegalAvocaţiConsilieri juridiciExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Flux informații

Sebastian Vladescu: „Romania este intr-o grava criza economica”

3 iunie 2010 | JURIDICE.ro

Ministerul Finantelor Publice a dat publicitatii discursul ministrului Sebastian Vladescu, sustinut inaintea votului pe marginea motiunii simple initiate de PNL Palatul Parlamentului, luni, 1 iunie 2010.

Potrivit unui comunicat al MFP, ”in ceea ce priveste acuzatia de amestec intre fanariotism, comunism si extrema dreapta, vad ca deja trecem intr-o zona a delirului si atunci am sa ies din aceasta discutie. Si cu asta inchei referinta la parlamentarul care a vorbit anterior.

Mai am o referinta la cineva care a vorbit si care a incheiat spunand:

„Cine nu se pricepe sa plece”. Si a plecat imediat. A facut foarte bine.

In schimb au fost lucruri foarte serioase spuse aici. S-a vorbit despre securitate si s-a spus ca in ceea ce facem ignoram ideea de securitate nationala. Pentru ca nu am analizat posibilele consecinte ale miscarilor sociale generate de masurile noastre. Si raspunsul meu este foarte clar, NU. Nu ignoram. Si mai mult decat atat nu ingnoram un risc pentru securitate care tine de un risc social mult mai mare. Europa, lumea, risca sa intre in ceva care se cheama criza datoriile publice.
In momentul de fata este un subiect care pare teoretic.

S-a vorbit aici despre Stiglitz, Rubini, de diversi profesori, despre oameni pe care ii respect foarte tare. Acesti oameni atrag atentia ca una dintre marile crize pe care va trebui sa-i facem fata este criza datoriilor publice. Si in acel moment criza pe care Romania va trebui sa o treaca, nu se refera la reducerea cu 15 sau cu 25%, ci la imposibilitatea platii salariilor sau pensiilor. In acel moment riscul social va fi mult mai mare. Si analiza noastra a tinut cont de acel risc pe care lumea il vede in acest moment ca nu este inca la usa noastra. Cum la sfarsitul anului 2008 riscul de profunda criza economica nu era. Si artunci am mentionat cum in doua saptamani ne-am dus de la un CBS de 300 la unul de 800. Acest lucru nu spune nimic pentru cetatenii romani. Dar ne spune noua pentru ca fiecare punct de acolo inseamna niste miliarde in plus pe care trebuie sa le platim pentru datoria noastra.

Nu vrem sa ne asumam acest risc, nu vrem sa punem poporul roman peste 6 luni sau peste un an si 6 luni in situatia de a le spune ca nu putem sa platim pensii si salarii, nu putem sa finantam deficitul de 8,9,10,11,12 miliarde de euro – depinde ce program se aplica – pentru ca pietele s-au inchis pentru Romania si pentru ca trebuie sa traim strict din ceea ce producem. Noi producem mult mai putin decat ne trebuie ca sa traim la nivelul nu foarte bun in care traim in acest moment.

S-a vorbit despre dezechilibre sociale. Romania este intr-o grava criza economica. Cred ca nimeni in acest moment nu si-ar asuma riscul unei crize sociale sau a unei crize politice. Eu cred ca intelepciunea poporului roman si nu spaima ii va face sa inteleaga ca in momentul de fata nu este o actiune impotriva poporului roman, ci este o actiune in favoarea Romaniei si in favoarea poporului roman si din acest punct de vedere eu sunt cu constiinta foarte curata.

S-a vorbit aici de cei care au sanse si de cei care nu au sanse si am observat ca exista o disputa inclusiv in Opozitie. Cine ar trebui sa plateasca: bogatii sau saracii, cei care au sau cei care nu au? In mod cert, e bine sa redistribuim. Dar inainte de a redistribui, inainte de a lua de la bogati si a da la saraci dupa diverse modele sociale, care din punctul meu de vedere si-au dovedit lipsa de functionalitate, inainte de a face astea trebuie sa cream si in momentul de fata, in Romania, cei care creaza sunt mult mai putini decat cei care consuma. Ceea ce incercam noi sa facem este sa ii sustinem pe cei care vor sa creeze, stiu sa creeze, sunt eficienti si ulterior sa redistribuim cand avem ce. Deocamdata avem mult mai putin decat ne dorim.

S-a vorbit aici despre contracte oneroase si prelungirea lor. Interesant este ca au vorbit cei pe vremea carora au fost semnate, dar probabil ca face parte din zona de ipocrizie politica si da bine la public sa paseze responsabilitatea. Cand au fost semnate contractele era bine sa se vada care sunt clauzele si cat ne costa desfiintarea lor.

S-a vorbit aici despre un stat mai redus. Eu as vorbi despre un stat mai eficient, despre un stat in care serviciile pe care le primesc cetatenii sa fie mult mai bune, mult mai corecte, un stat in care sa existe mai putina mita in sectorul sanitar, in care sa existe mai putina mita la vama sau la administratia financiara. Ne dorim sa facem acest lucru si incercam sa implementam sisteme care sa functioneze. Sistemele sunt puse la punct de oameni, iar oamenii cateodata nu sunt exact ce ne dorim sa fie si cred ca aici intreg Parlamentul, Guvernul si clasa politica ar trebui sa aiba o reflexie pe termen lung.

Va multumesc!”

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership