Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

PE. Ordin european de protectie a femeilor abuzate in timpul deplasarilor in strainatate
03.06.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Parlamentul European a emis un ordin european de protectie menit sa garanteze protectia femeilor supuse abuzurilor fizice, sexuale sau psihologice in cazul in care se deplaseaza in strainatate.

Potrivit unui comunicat al PE, ”proiectul de raport pe aceasta tema intentioneaza extinderea protectiei pentru a acoperi intregul teritoriu al Uniunii Europene. Un ordin european de protectie eliberat de un stat membru va fi recunoscut in toate statele UE.

Proiectul de raport referitor la initiativa pentru o directiva a Parlamentului European si a Consiliului privind ordinul european de protectie a fost intocmit de Teresa Jiménez-Becerril Barrio (Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), Spania) si Carmen Romero López (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Spania). Pe intai iunie, comisiile PE pentru Libertati civile, justitie si afaceri interne si pentru Drepturile femeii si egalitatea de gen au organizat o dezbatere pe aceasta tema.

„Protejarea victimelor este o prioritate absoluta pentru UE si este indicata in mod clar in programul de la Stockholm”, a afirmat liderul Comisiei PE pentru Libertati civile Juan Fernando López Aguilar in deschiderea dezbaterii.

Ordinul european de protectie este destinat protejarii persoanelor care sunt expuse riscului de violenta, fie ea fizica, sexuala sau mentala. Persoana nu trebuie sa fi fost neaparat o victima a violentei, este suficient sa fi fost amenintata.

100 000 ordine de protectie

„Nu exista violenta privata ci doar publica. Strigatele femeilor sunt publice”, a declarat Carmen Romero López. „Aceasta nu este doar o initiativa a 12 state membre sau a presedintiei spaniole, ci este o initiativa a mii de femei si a mii de victime care nu sunt doar femei […] Astazi in Spania exista 118 000 ordine de restrictie in vigoare; 30 000 – 40 000 in fiecare an. In UE ne putem astepta la aproximativ 100 000 de ordine europene de protectie”, a continuat dansa.

Pe de alta parte, Teresa Jiménez-Becerril Barrio considera ca „victimele sunt primele care sunt uitate. Ordinul european de protectie se adreseaza in principiu victimelor violentei bazate pe gen care se deplaseaza in UE, dar trebuie sa ne gandim, de asemenea, la victimele casatoriilor fortate, ale traficului de fiinte umane, ale crimei organizate sau ale terorismului. Doresc de asemenea protejarea minorilor care au nevoie sa fie supravegheati Este important sa actionam nu doar impotriva indivizilor, ci si a grupurilor de indivizi. Ordinul european de protectie doreste sa usureze viata unei victime – o astfel de protectie ar trebui sa fie automata”.

Ingrijorarile privind aspectul juridic al directivei

In timpul dezbaterii au fost ridicate unele ingrijorari cu privire la ramificatiile juridice ale unei astfel de directive, in relatie cu protectia existenta deja in statele membre ale UE.

Au existat, de asemenea ingrijorari cu privire la modul de definire al victimei si al riscului la care este supusa. Eurodeputatul Timothy Kirkhope (Conservatorii si Reformistii Europeni, regatul Unit) este de parere ca „inainte de a emite un ordin european de protectie, trebuie sa fim constienti ca avem cu adevarat nevoie de acesta. Nu-mi place notiunea de posibile victime ale criminalitatii – fiecare dintre noi este o posibila victima”.

In urmatoarele zile guvernele Uniunii Europene vor trebui sa ajunga la un compromis. Pentru a deveni legislatie a UE, directiva va trebui votata si aprobata de catre membrii Parlamentul European.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti