Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Bonusurile excesive din industria financiara au contribuit la criza economica
04.06.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Europarlamentarii au accentuat rolul bonusurilor excesive din industria financiara in formarea crizei financiare si economice.

Potrivit unui comunicat al PE, ”nivelul ridicat al riscurilor din cadrul mai multor banci si fondurile speculative sunt legate de incercarea managerilor acestor institutii de a creste profiturile rapid si de a se imbogati de-a lungul procesului.

Pe intai iunie Comisia PE pentru afaceri economice si monetare a dezbatut raportul privind remunerarea directorilor societatilor cotate si politicile de remunerare din sectorul serviciilor financiare. Raportul va fi votat in comisie pe 22 iunie si in plen in luna iulie.

Acesta face referire la faptul ca managerii institutiilor financiare si-au asumat riscuri excesive intr-un mod imprudent din dorinta de a-si influenta dimensiunea salariilor. Raportul propune urmatoarele masuri de remediere:

  • fiecare institutie financiara si societate cotata la bursa ar trebui sa aiba un comitet de remunerare care sa determine politica de remunerare;
  • membrii comisiei nu ar trebui sa detina functii executive, salariile acestora ar trebui sa fie fixe si nu bazate pe performanta intreprinderilor pe care le supravegheaza;
  • firmele ar trebui sa permita actionarilor accesul la informatiile cu privire la pachetele de remunerare;
  • asigurarea unui echilibru adecvat intre compensatiile fixe si variabile, acestea din urma reprezentand maxim 50% din total.

Domnul El Khadraoui a afirmat ca raportul trebuie sa fie strict in abordarea problemelor de remunerare, „acestea din urma putand duce la comportamente periculoase”.

Slawomir Witold Nitras (Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), Polonia) s-a declarat in favoarea asocierii remuneratiilor cu performanta pe termen lung a companiei.

Carl Haglund (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Finlanda) a subliniat necesitatea introducerii unor reglementari UE privind remunerarea, care sa fie in conformitate cu discutiile din cadrul intalnirilor internationale precum G20. Dansul este in favoarea sporirii transparentei pachetelor de remunerare fata vis-a-vis de actionari, insa considera ca toate regulile ar trebui sa fie voluntare.

Pe de alta parte, Vicky Ford (Conservatorii si Reformistii Europeni, Regatul Unit) a avertizat ca firmele mici nu ar trebui impovarate prin instaurarea unor comitete de remunerare in aceeasi maniera ca si societatile mai mari.

Wolf Klinz (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Belgia) a demonstrat ca „prin abordarea problemei remuneratiilor membrilor comitetului executiv nu vom rezolva problema, deoarece unii comercianti din bancile de investitii castiga mult mai mult decat managerii”. Dansul a avertizat totodata ca exista o mare presiune politica pentru a actiona in legatura cu salariile, insa societatile pot gasi intotdeauna lacune.”

>> Raportul eurodeputatului socialist din Belgia Saïd El Khadraoui

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti