Ofiteri ai politiei de frontiera trimisi in judecata pentru luare de mita
7 iunie 2010 | JURIDICE.ro

Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a patru ofiteri si agenti din cadrul Punctului Politiei de Frontiera Aeroport International Bucuresti – Baneasa „Aurel Vlaicu”, fiind vorba de:
– Lucian – Catalin Guiu, ofiter de politie, fost sef al Punctului Politiei de Frontiera Aeroport International Bucuresti – Baneasa „Aurel Vlaicu”,
– Bogdan Barbor, ofiter in cadrul compartimentului „Combaterea Infractionalitatii Transfrontaliere”,
– Danut – Ion Grama si Iustin – Robertino Micu, agenti de politie in cadrul aceleasi structure, cu totii fiind banuiti de luare de mita.
Potrivit unui comunicat al DNA, ”in rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada 5 – 7 septembrie 2007, inculpatii Guiu Lucian Catalin si Micu-Iustin Robertino, in calitate de lucratori ai Politiei de Frontiera din cadrul punctului de trecere a frontierei Aeroport Bucuresti – Baneasa „Aurel Vlaicu”, au pretins suma de 700 USD, iar cel din urma a si primit suma respectiva, de la mai multi cetateni turci, in scopul de a le permite reintoarcerea in Turcia si de a nu propune masura arestarii fata de acestia. Cetatenii turci intentionau sa intre in Romania prin punctul de trecere a frontierei Aeroport Bucuresti – Baneasa „Aurel Vlaicu”, avand pasapoartele, vizele si sumele de bani prevazute de lege.
Motivul aparent al situatiei care ar fi impus eventuala arestare a cetatenilor turci a constat in faptul ca in bagajele unuia dintre acestia a fost gasit un cartus nefolosit (ulterior s-a stabilit ca respectivul cartus reprezenta munitie cu efect pur sonor), cetatenii turci fiind acuzati de „contrabanda cu munitie”.
In aceeasi perioada si in acelasi scop, inculpatii Barbor Bogdan si Grama Danut Ion au pretins de la cetatenii turci o suma de bani nedefinita.
La data de 9 martie 2010, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora pe o perioada de 24 de ore, iar la data de 11 martie 2010, Curtea de Apel Bucuresti a dispus fata de cei patru inculpati masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea pentru o perioada de 29 de zile, hotarare ramasa definitiva.
In cauza, procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul M.A.I – Directia Generala Anticoruptie.
Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucuresti.
Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.”