Despre inegalitatea de sanse intre femei si barbati. Constatari principale si principala problema
8 iunie 2010 | JURIDICE.ro
Luni, 7 iunie 2010, Comisia Europeana a prezentat un nou studiu care examineaza modul in care se abordeaza inegalitatea de sanse dintre femei si barbati in tari europene.
Potrivit unui comunicat al CE, ”studiul arata ca diferentele intre femei si barbati persista atat in ceea ce priveste alegerea obiectelor de studiu, cat si in ceea ce priveste rezultatele.
Comisarul european responsabil cu educatia, Androulla Vassiliou a declarat:„Relatia intre sexe si nivelul de scolarizare s-a schimbat semnificativ in ultimii 50 de ani si diferentele iau acum forme mai complexe.Personalul din scoli este dominat intr-o proportie coplesitoare de femei, dar sistemele educationale sunt administrate de barbati. Fetele reprezinta majoritatea absolventilor, iar baietii reprezinta majoritatea celor care abandoneaza scoala. Trebuie sa ne bazam pe aceste realitati in politicile de egalitate de sanse intre femei si barbati.”
Studiul Comisiei se bazeaza pe activitatea retelei Eurydice, care colecteaza si analizeaza date privind sistemele educationale. Studiul cuprinde 29 de tari (toate statele membre UE cu exceptia Bulgariei, plus Islanda, Liechtenstein si Norvegia).
Constatari principale:
Perceptiile fata de rolul femeilor si barbatilor si stereotipurile reprezinta principala problema.
Cu cateva exceptii, toate tarile europene au sau planifica politici de egalitate de sanse intre femei si barbati in domeniul educatiei. Principalul obiectiv este lupta impotriva rolurilor atribuite traditional femeilor si barbatilor si impotriva stereotipurilor. Alte obiective includ imbunatatirea reprezentarii femeilor in organismele decizionale, contracararea modelelor referitoare la nivelul de scolarizare bazate pe sexe si combaterea hartuirii pe motiv de sex in scoli (a se vedea figura 1 din anexa). Initiativele guvernamentale destinate sa informeze parintii cu privire la aspectele egalitatii de sanse intre femei si barbati si sa-i implice mai puternic in promovarea egalitatii de sanse intre femei si barbati in domeniul educatiei sunt rare.
Fetele obtin, de regula, note mai mari si rezultate mai bune decat baietii la examenele de finalizare a scolii, iar probabilitatea ca baietii sa abandoneze scoala sau sa repete ani scolari este mai mare. Sondajele internationale arata o mai mare probabilitate ca baietii sa aiba rezultate slabe la citire, in timp ce este mai probabil ca fetele sa obtina rezultate slabe la matematica in aproximativ o treime dintre sistemele educationale europene. Cu toate acestea, cel mai important factor ramane contextul socioeconomic.
Doar pentru cateva tari rezultatele slabe ale baietilor fac obiectul unei prioritati politice (Comunitatea flamanda din Belgia, Irlanda si Regatul Unit). Și mai putine tari au programe speciale pentru imbunatatirea aptitudinilor de citire la baieti si a rezultatelor fetelor la matematica si stiinte [Austria, Regatul Unit (Anglia)].
Comisia Europeana abordeaza inegalitatea intre femei si barbati in educatie atat prin incurajarea cooperarii intre tarile UE in ceea ce priveste politicile, cat si prin programele sale de finantare. Lupta impotriva excluziunii sociale si a inegalitatii de sanse intre femei si barbati reprezinta una dintre prioritatile esentiale pentru sprijinul financiar oferit de UE proiectelor si parteneriatelor educationale multinationale prin intermediul Programului de invatare de-a lungul vietii.
Orientarea profesionala diferentiata in functie de sexe se concentreaza pe fete
Numerosi tineri si tinere in scoli de meserii si in invatamantul secundar general continua sa-si aleaga cariera in functie de rolurile atribuite traditional categoriei de sex din care fac parte. Pentru abordarea acestui aspect este nevoie de o mai buna orientare profesionala si de o mai atenta constientizare a problemelor de perceptie a barbatilor si femeilor de catre consilierii de cariera, care pot fi astfel mai capabili sa combata stereotipurile.
Orientarea diferentiata in functie de sexe, disponibila in prezent numai in jumatate dintre tarile europene (a se vedea figura 2 din anexa), se concentreaza mai adesea asupra fetelor decat asupra baietilor si are drept obiectiv, de regula, incurajarea fetelor de a alege cariere in tehnologie si stiinte naturale. Desi exista initiative si proiecte individuale interesante, lipsesc strategiile nationale generale de combatere a stereotipurilor privind diferentele intre femei si barbati in alegerea carierei si initiativele adresate baietilor.
Politicile privind invatamantul superior se concentreaza in principal pe cresterea numarului de femei care studiaza matematica, stiintele si tehnologiile (MST)
Femeile reprezinta majoritatea studentilor si absolventilor in aproape toate tarile si domina in educatie, sanatate si bunastare, stiinte umaniste si arte. Barbatii domina in inginerie, industria prelucratoare si constructii.
Aproximativ doua treimi dintre tarile incluse in studiu au politici de egalitate de sanse intre femei si barbati in invatamantul superior (a se vedea figura 3 din anexa). Cu toate acestea, aproape toate aceste politici si proiecte sunt orientate numai catre femei. Pe de alta parte, proportia femeilor in cadrul personalului didactic in institutiile de invatamant superior scade cu fiecare treapta pe scara carierei academice. Cu toate acestea, numai aproximativ o treime dintre tari au pus in aplicare politici concrete pentru abordarea acestei probleme, orientate pe combaterea acestei segregari pe verticala.
Politici orientate catre ambele aspecte sunt prezente in Comunitatea flamanda din Belgia, Germania, Țarile de Jos, Austria, Suedia, Regatul Unit si Norvegia.
Reteaua Eurydice (www.Eurydice.org) ofera informatii si analize privind sistemele si politicile europene de educatie. Reteaua consta din 35 de birouri nationale, in toate cele 31 de tari care participa la programul UE de invatare de-a lungul vietii (statele membre UE, tarile SEE si Turcia) si este coordonata si administrata de Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura a UE de la Bruxelles, care realizeaza publicatiile si bazele de date.”
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro