Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Viitorul retelelor transeuropene de transport
08.06.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Comisia Europeana, in cadrul unei conferinte dedicate retelei transeuropene de transport (TEN‑T), ce se desfasoara astazi si maine la Zaragoza, va face public modul in care intentioneaza sa isi restructureze politica in domeniul retelelor de transport in fata provocarilor secolului XXI.

Potrivit unui comunicat al CE, ”gazduite in colaborare cu presedintia spaniola a UE, Zilele TEN-T 2010 vor reuni Comisia, membri ai Parlamentului European, precum si ministri si alti reprezentanti la nivel inalt ai statelor membre.

Vicepresedintele Siim Kallas, responsabil cu transporturile, a declarat:„Aceasta conferinta reprezinta o etapa esentiala in procesul de revizuire a politicii TEN-T cu scopul de a finaliza piata interna, de a ameliora legaturile est-vest si de a contribui la garantarea competitivitatii internationale si cresterii economice a Europei.”

In cadrul conferintei, Comisia va prezenta recentul sau document de lucru cu privire la revizuirea metodologiei de planificare pentru TEN-T. Documentul de lucru este un pas inainte catre revizuirea politicii TEN-T, care a inceput odata cu publicarea Cartii verzi privind transporturile, in 2009. Documentul reuneste rezultatele unei consultari publice de mare amploare si constatarile a sase grupuri de experti. Comisia – in concordanta cu concluziile grupurilor de experti – propune o abordare de planificare cu doua nivele, care consta intr-o retea centrala ce leaga principalele noduri  de transport europene si o retea mai densa si complexa, care include legaturi la nivel de infrastructuri mai mici si ar servi ca baza de referinta mai larga pentru planificarea infrastructurilor in statele membre. In urma publicarii sale initiale in Cartea verde din 2009, aceasta optiune s-a bucurat de un larg sprijin din partea partilor interesate si a statelor membre. Mai raman de abordat anumite aspecte, precum definirea nodurilor principale. La Zilele TEN-T, Comisia intentioneaza sa intensifice dialogul cu statele membre si cu partile interesate in ceea ce priveste aceste aspecte.

De asemenea, pe parcursul Zilelor TEN-T, Comisia va prezenta raportul de activitate pe 2010 in domeniu, care analizeaza evolutia celor 30 de proiecte prioritare TEN-T. Este primul raport de activitate care foloseste noua baza de date TENtec – o noua interfata online intre Comisie si statele membre, care permite transmiterea de date in timp real. Acest nou instrument contribuie la o mai mare transparenta in evaluarea si supravegherea progreselor si alocarii de fonduri in domeniul TEN-T. Raportul din acest an concluzioneaza ca, in ciuda contextului economic dificil, a fost posibila finalizarea unor sectiuni cheie ale retelei europene de transport. Cu toate acestea, evidentiaza si unele dintre provocarile care mai trebuie inca solutionate pentru a construi o retea de transport eficienta.

In cadrul conferintei vor fi desemnati trei noi coordonatori europeni pentru proiectele prioritare TEN-T.Toti cei nominalizati au detinut posturi la nivel inalt in Europa si in statele membre din care provin si se vor afla intr-o pozitie excelenta pentru a sprijini eforturile de coordonare care sunt esentiale pentru cooperarea intre statele membre atunci cand se implementeaza proiectele prioritare.Péter Balázs, fost comisar, revine pentru a ocupa functia de coordonator european pentru legatura feroviara dintre Paris si Budapesta, dupa incheierea mandatului sau de ministru al afacerilor externe al Ungariei.Pat Cox, fost presedinte al Parlamentului European, va fi responsabil cu axa feroviara Berlin-Palermo, iar Gilles Savary, fost membru al Parlamentului European, va avea in sarcina axa feroviara Atena-Dresda.

Pe langa acestea, se preconizeaza semnarea la Zaragoza a trei memorandumuri de intelegere.Unul dintre memorandumuri va fi cu privire la „Axa feroviara de mare viteza din sud-vestul Europei”, care traverseaza Franta, Spania si Portugalia si cuprinde un segment dificil prin Pirinei;altul se va referi la axa feroviara care duce de la Lyon la granita cu Ucraina;iar cel de-al treilea va fi semnat pentru proiectul Rail Baltica, de la Varsovia la Helsinki.Memorandumurile vor sublinia necesitatea cooperarii pe plan politic in cadrul acestor proiecte complexe de infrastructura si vor reprezenta manifestarea vointei politice a statelor membre in cauza de a progresa in acest sens.

La conferinta vor participa reprezentanti la nivel inalt ai Comisiei, inclusiv vicepresedintele Siim Kallas si comisarul Johannes Hahn, reprezentanti la nivel inalt ai statelor membre, intre care mai multi ministri si secretari de stat, membri de marca ai Comisiei pentru transport a Parlamentului European si peste 500 de parti interesate.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti