ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Impozitul pe profit trebuie redus la 10%
11.06.2010 | JURIDICE.ro, Iulian URBAN


Bun…

Am redus salariile bugetarilor cu 25%. Si pensiile au fost taiate cu 15%. Desi nu trebuia sa se inceapa cu aceste masuri, ci cu inlaturarea urgenta din sistemul administratiei centrale si locale a coruptiei si jafului din banul public, totusi si aceste masuri trebuiau luate.

Acum insa trebuie venit urgent cu masurile de stimulare economica.

Daca erau unii prin Ministerul Finantelor care nu doreau sa faca pasul reducerii impozitului pe profit , iata insa ca Ungaria si Bulgaria ne obliga sa luam aceste masuri.

Dupa ce Guvernul Ungariei a anuntat reducerea impozitului pentru companii la 10%, in prezent Romania este prinsa intre aceasta tara si Bulgaria, care are la randul ei impozitul la 10%. Strategia publica a ungurilor a fost minunata iar acum, suntem obligati sa avem o atitudine economica geopolitica , altfel suntem terminati economic si social. Putem spune ca ungurii si bulgarii ne-au fortat prin faptul ca au fost mai lucizi si mai fermi, sa facem ceea ce trebuia sa facem si noi.

Daca ne era teama de situatia proasta de care se vaitau unii conducatori maghiari, acum ar trebui sa fim speriati de-a dreptul. Impozitul de 10% va face in prima faza sa migreze masiv afaceri din Ardeal in Ungaria, pe de o parte, si sa ne sufle orice investitie straina, pe de alta parte. Mai ales ca au si drumuri!

In mod similar pe zona de sud a Romaniei, migratia firmelor este in continua crestere, catre Bulgaria, si ma refer aici la firmele cu adevarat importante, care isi propun sa lucreze in profit, care nu isi propun sa saboteze statul roman ascunzandu-si profiturile prin pierderi inchipuite.

Adica vor pleca din Romania exact firmele care sunt cat de cat corecte fata de statul roman si bugetul Romaniei.

In plus, ganditi-va ca un neamt care ar investi in Europa de Est, s-ar uita pe harta si ar vedea faptul ca intre Ungaria [10% impozit], Romania [16 % impozit] si Bulgaria [10 % impozit] ar alege cu ochii inchisi Ungaria care are si
– infrastructura
– productivitate ridicata a muncii
Romania ar fi practic inlaturata de pe harta economica est-europeana.

Ca atare suntem obligati sa promovam in regim de urgenta acest proiect de lege. Ca sa dau curaj Guvernului imi asum eu promovarea lui, urmand ca in cazul in care se decide sa se mearga pe OUG sa mergem pe aceasta varianta. Altfel proiectul de lege va intra in regim de urgenta in dezbaterea Parlamentului.

„…

LEGE Pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, publicata in M. Of. nr. 927 din 23 Decembrie 2003 (rectificata in M. Of. nr. 112 din 06 Februarie 2004), cu modificarile si completarile ulterioare.

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege :

Articolul I : “Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 17 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„ART. 17 Cotele de impozitare
Cota de impozit pe profit care se aplică asupra profitului impozabil este de 10%, cu excepţiile prevăzute la art. 38.”
Art. 43 se modifica si va avea urmatorul cuprins
“ART. 43 Cotele de impozitare
(1) Cota de impozit este de 10% şi se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie pentru determinarea impozitului pe veniturile din:
a) activităţi independente;
b) salarii;
c) cedarea folosinţei bunurilor;
d) investiţii;
e) pensii;
f) activităţi agricole;
g) premii;
h) alte surse.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) cotele de impozit prevăzute expres pentru categoriile de venituri cuprinse în titlul III.”

INITIATOR
Senator URBAN IULIAN
Grupul Parlamentar al PDL din Senat”

Iulian URBAN, senator
vicepresedinte al Comisiei Juridice a Senatului Romaniei

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Impozitul pe profit trebuie redus la 10%”

 1. bubbles spune:

  Bun? Rau! AM REDUS salariile? Cine? Eu (el), semnatarul articolului? Noi (ei), parlamentarii? Noi toti la un loc, inclusiv beneficiarii salariilor? S-AU TAIAT pensiile… De catre cine? Un subiect impersonal, nici eu, nici el, nici noi, nici ei… Doamna CRIZA. Nu se stie, imprecizia este si ea buna la ceva.
  In aceste conditii ce mai conteaza ca nu s-a intamplat inca, de vreme ce verbul este folosit deja la timpul trecut. Masura odata rostita a devenit implacabila, a produs efecte cel putin la nivel psihologic si social, mai inainte de a deveni lege … Ce mai conteaza nivelul juridic si financiar, este doar un fleac faptul ca masura nu este inca lege si ca este inca neverificata constitutional. In fond, declaratia politica este chiar mai importanta decat legea si Constitutia si, chiar timpul se supune vointei politicianului si nu mai are aceleasi dimensiuni, viitorul fiind deja trecut.
  In aceleasi conditii, ce mai conteaza verbul A TAIA si faptul ca nu are nicio semnificatie juridica, fiind doar cinic si haiducesc.
  Daca totusi admiteti, domnule senator, ca Ungaria are O STRATEGIE PUBLICA MINUNATA, ungurii fiind mai FERMI si mai LUCIZI
  – daca admiteti ca se impune inlaturarea urgenta din sistemul administratiei centrale si locale, a coruptiei si jafului din banul public
  – daca admiteti ca nici macar nu trebuie sa dati timpul inapoi ca un Superman – intrucat masurile anuntate nu sunt inca lege
  – daca veti face ceva in aceasta privinta de la inaltimea Parlamentului, atunci veti demonstra cu adevarat ca faceti ceva BUN si ca nu tratati niciodata salariile si pensiile cuvenite, legale si morale – ca fiind pericolul public nr. 1 si locul nr. 1 in Topul coruptiei si jafului public.
  Altfel, intrucat ati inceput cu ele si reducerea este iminenta, iar celelalte “masuri” sunt doar la nivel declarativ, nu se poate trage o alta concluzie. Mai cu seama ca, alaturi de cheltuielile excesive, nejustificate si/sau frauduloase, la celalalt capitol, cel al veniturilor, nu pare sa se admita ca acestea sunt nejustificat si/sau fraudulos de mici si din cauza necolectarii adecvate, a neimpozitarii unor activitati, a evaziunii fiscale sau a altor fapte ce sunt identificabile, urmaribile si sanctionabile.
  Caci, daca ti-e sete, nu este suficient sa te abtii, este necesar sa cauti si sa gasesti permanent apa si, nu orice apa, ci una potabila.
  Iar daca esti senator si nu ti-e sete, dar esti ales, fiind reprezentant al celor carora le este sete si au cautat apa, dar nu prea pare ca au gasit-o si pentru ei, nu este suficient sa ai idei minunate (fie si din cauze geopolitice) si sa le proclami, este necesar sa le pui in practica si nu oricum, ci in ordinea lor fireasca, naturala. Mai aveti inca timp sa fiti MINUNAT, mai FERM si mai LUCID, mai ungur sau mai bulgar, sau pur si simplu roman.
  O intrebare as mai pune, desi evident ca nu astept raspuns, legata de afirmatia privind “firmele cu adevarat importante, care isi propun sa lucreze in profit, care nu isi propun sa saboteze statul roman ascunzandu-si profiturile prin pierderi inchipuite.” si “firmele care sunt cat de cat corecte fata de statul roman si bugetul Romaniei”.
  Oare asa trebuie sa stea lucrurile? Nu cumva asemenea realitati ascund de fapt si o alta realitate, aceea a statului care isi propune sa se lase sabotat, care tolereaza pierderi inchipuite sau care accepta o corectitudine “cat de cat”?
  Or, daca lucrurile stau cam asa si suma de bani “fraudata” din venituri, respectiv cea care nu ajunge vreodata la buget ci in alte buzunare, plus suma de bani jefuita din banii publici, cum spuneti chiar dvs. si care duce la cheltuieli excesive, nejustificate si chiar penale – sunt mult mai mari decat cea rezultata ca urmare a “taierilor” din salarii si pensii cuvenite, atunci CARE AR FI ORDINEA FIREASCA A LUCRURILOR?
  Nu sunt sigur de ce veti face dvs., dar sunt sigur ca niciun ungur sau bulgar , cu sau fara putere de decizie in tara sa, nu va afirma ca masurile anuntate la vecinii lor sunt minunate si luate de oameni fermi si lucizi.
  In treacat fie spus, daca veti implementa reducerile si taierile, chiar daca veti reglementa si impozitul de 10%, tot nu vom fi atractivi: infrastructura nu avem, (dupa cum afirmati), productivitatea si asa mica (dupa cum afirmati) – se va reduce probabil cu 25%… Prin urmare, trebuie un impozit mai mic de 10%. Schimbati titlul articolului! Atunci poate vor veni la noi chiar si ungurii si bulgarii…

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate