Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Impozitul pe profit trebuie redus la 10%
11.06.2010 | JURIDICE.ro, Iulian URBAN

Secţiuni: Fiscalitate, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Bun…

Am redus salariile bugetarilor cu 25%. Si pensiile au fost taiate cu 15%. Desi nu trebuia sa se inceapa cu aceste masuri, ci cu inlaturarea urgenta din sistemul administratiei centrale si locale a coruptiei si jafului din banul public, totusi si aceste masuri trebuiau luate.

Acum insa trebuie venit urgent cu masurile de stimulare economica.

Daca erau unii prin Ministerul Finantelor care nu doreau sa faca pasul reducerii impozitului pe profit , iata insa ca Ungaria si Bulgaria ne obliga sa luam aceste masuri.

Dupa ce Guvernul Ungariei a anuntat reducerea impozitului pentru companii la 10%, in prezent Romania este prinsa intre aceasta tara si Bulgaria, care are la randul ei impozitul la 10%. Strategia publica a ungurilor a fost minunata iar acum, suntem obligati sa avem o atitudine economica geopolitica , altfel suntem terminati economic si social. Putem spune ca ungurii si bulgarii ne-au fortat prin faptul ca au fost mai lucizi si mai fermi, sa facem ceea ce trebuia sa facem si noi.

Daca ne era teama de situatia proasta de care se vaitau unii conducatori maghiari, acum ar trebui sa fim speriati de-a dreptul. Impozitul de 10% va face in prima faza sa migreze masiv afaceri din Ardeal in Ungaria, pe de o parte, si sa ne sufle orice investitie straina, pe de alta parte. Mai ales ca au si drumuri!

In mod similar pe zona de sud a Romaniei, migratia firmelor este in continua crestere, catre Bulgaria, si ma refer aici la firmele cu adevarat importante, care isi propun sa lucreze in profit, care nu isi propun sa saboteze statul roman ascunzandu-si profiturile prin pierderi inchipuite.

Adica vor pleca din Romania exact firmele care sunt cat de cat corecte fata de statul roman si bugetul Romaniei.

In plus, ganditi-va ca un neamt care ar investi in Europa de Est, s-ar uita pe harta si ar vedea faptul ca intre Ungaria [10% impozit], Romania [16 % impozit] si Bulgaria [10 % impozit] ar alege cu ochii inchisi Ungaria care are si
– infrastructura
– productivitate ridicata a muncii
Romania ar fi practic inlaturata de pe harta economica est-europeana.

Ca atare suntem obligati sa promovam in regim de urgenta acest proiect de lege. Ca sa dau curaj Guvernului imi asum eu promovarea lui, urmand ca in cazul in care se decide sa se mearga pe OUG sa mergem pe aceasta varianta. Altfel proiectul de lege va intra in regim de urgenta in dezbaterea Parlamentului.

„…

LEGE Pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, publicata in M. Of. nr. 927 din 23 Decembrie 2003 (rectificata in M. Of. nr. 112 din 06 Februarie 2004), cu modificarile si completarile ulterioare.

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege :

Articolul I : “Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 17 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„ART. 17 Cotele de impozitare
Cota de impozit pe profit care se aplică asupra profitului impozabil este de 10%, cu excepţiile prevăzute la art. 38.”
Art. 43 se modifica si va avea urmatorul cuprins
“ART. 43 Cotele de impozitare
(1) Cota de impozit este de 10% şi se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie pentru determinarea impozitului pe veniturile din:
a) activităţi independente;
b) salarii;
c) cedarea folosinţei bunurilor;
d) investiţii;
e) pensii;
f) activităţi agricole;
g) premii;
h) alte surse.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) cotele de impozit prevăzute expres pentru categoriile de venituri cuprinse în titlul III.”

INITIATOR
Senator URBAN IULIAN
Grupul Parlamentar al PDL din Senat”

Iulian URBAN, senator
vicepresedinte al Comisiei Juridice a Senatului Romaniei

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti