Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Ce a facut Catalin Predoiu la Viena


11.06.2010 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a efectuat, in perioada 10 – 11 iunie 2010, la invitatia omologului austriac, o vizita bilaterala la Viena.

Potrivit unui comunicat al MJ, ”agenda de lucru a primei zile a cuprins o intrevedere cu ministrul federal al internelor, Maria Fekter, un schimb de opinii cu ambasadori UE acreditati la Viena si reprezentanti ai Cancelariei Federale si Ministerului federal al afacerilor europene si internationale, o intalnire cu membri ai Comisiei Juridice din cadrul Consiliului National (camera inferioara a Parlamentului austriac), precum si discutii cu jurnalisti austrieci. Programul de vizita mai cuprinde consultari cu o delegatia a Ministerului federal al Justitiei, condusa de omologul austriac, Claudia Bandion-Ortner, pe teme de interes comun in contextul cooperarii europene.

Ministrul roman al justitiei a prezentat, in cadrul intrevederii cu Maria Fekter, recentele evolutii in reforma sistemului judiciar din Romania, referindu-se in mod specific la consolidarea cadrului legal prin progresele realizate in adoptarea Condurilor de Procedura si la eficientizarea punerii in practica a noilor prevederi legislative. Totodata, a fost abordata chestiunea exigentelor legate de Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), ministrul roman al justitiei prezentand pe larg progresele realizate de la ultimul Raport al Comisiei Europene, precizand si masurile avute in vedere pentru rezolvarea acelor puncte, care necesita in continuare imbunatatiri. Partea austriaca si-a exprimat sustinerea pentru continuarea indeplinirii obiectivelor mentionate in MCV.

Cei doi ministri au identificat drept potential domeniu de cooperare problematica combaterii coruptiei. A fost accentuata importanta intensificarii cooperarii bilaterale, convenindu-se, in acest sens, initierea unei cooperari in format trilateral (Ministerele Justitiei si Internelor din Romania, respectiv Ministerul federal al Internelor din Austria), prin care sa se urmareasca, pe de o parte, schimbul de experienta si de expertiza intre experti juridici, procurori si ofiteri, iar, pe de alta parte, realizarea de proiecte comune in domeniile anti-coruptiei si a combaterii crimei organizate.

Subliniind rolul important pe care il poate juca Romania in domeniul luptei internationale impotriva coruptiei, ministrul federal al internelor a lansat invitatia ca Romania sa adere, in calitate de membru fondator, la viitoarea Agentie Internationala Anti-Coruptie (IACA), cu sediul la Viena, proiect initiat de catre UNODC, Interpol, Olaf si autoritatile austriece (Ministerul federal al Internelor, Ministerul federal al Justitiei si Ministerul federal al Afacerilor Europene si Internationale), invitand ministrul roman al justitiei sa participe, alaturi de ministrul roman al internelor, la conferinta de lansare a acestei Agentii (septembrie 2010). Totodata, in vederea crearii unor sinergii in domeniul cooperarii anti-coruptie la nivel european, Maria Fekter a sugerat asocierea ministrului roman al justitiei la lucrarile Forumului de la Salzburg, pe segmentul anti-coruptie.

Tot in cadrul discutiilor pe tema combaterii coruptiei, ministrul roman al justitiei a subliniat necesitatea instituirii si operationalizarii Oficiului pentru Recuperarea Creantelor.

Discutiile cu ambasadorii UE acreditati la Viena, respectiv cu membrii Comisiei Juridice au relevat existenta unui interes major fata de ultimele evolutii in domeniul reformei justitiei din Romania, in special in ceea ce priveste evolutiile legate de cele patru obiective asumate in cadrul MCV. Ministrul Predoiu a prezentat, in acest context, masurile intreprinse de catre statul roman in vederea sustinerii aspiratiilor europene ale Republicii Moldova.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro