Secţiuni » Arii de practică » Protective » Protecţia consumatorilor
Protecţia consumatorilor

A 3019-1 reuniune a Consiliului Ocuparea Fortei de Munca, Politica Sociala, Sanatate si Protectia Consumatorilor – Luxembourg, 7 iunie 2010. Cum a fost
11.06.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Protecția consumatorilor
JURIDICE - In Law We Trust

La Luxembourg, la data de 7 iunie 2010, a avut loc cea de-a 3019-a reuniune a Consiliului Ocuparea Fortei de Munca, Politica Sociala, Sanatate si Protectia Consumatorilor (EPSCO), eveniment la care a fost reprezentata si Romania.

Potrivit unui comunicat al MMFPS, ”delegatia Romaniei a fost condusa de domnul Nicolae IVASCHESCU, secretar de stat, in cadrul MMFPS, coordonator al domeniului privind asistenta si incluziunea sociala.

In cadrul Consiliului a avut loc o dezbatere politica in pregatirea Consiliul European de vara (17 iunie a.c.) cu privire la Strategia EUROPA 2020 in urma careia a fost agreata tinta comunitara privind promovare incluziunii sociale, in special prin reducerea saraciei, precum si setul de indicatori asociati acestei tinte.

Stabilirea tintei privind promovarea incluziunii sociale, in special prin reducerea saraciei a fost principalul punct de discutii la nivelului ministrilor muncii. Consiliul EPSCO a agreat ca aceasta tinta sa fie formulata numeric, cantitativ, respectiv reducerea cu cel putin 20 de milioane a numarului de persoane expuse riscului de saracie si excluziune sociala, pana in 2020, precum si cei trei indicatori de masurare propusi de Comitetul pentru Protectie Sociala al Consiliului.

Romania si-a exprimat sprijinul pentru formularea numerica, cantitativa a tintei comunitare, respectiv reducerea cu cel putin 20 de milioane a persoanelor expuse riscului de saracie si excluziune socaiala, precum si pentru indicatorii asociati acestei tinte propusi de catre Comitetul pentru Protectie Sociala al Consiliului.

In baza acestui acord cu privire la tinta de promovare a incluziunii sociale, in special prin reducerea saraciei, Consiliul EPSCO a adoptat un document de Concluzii care va fundamenta deciziile care vor fi luate in aceasta privinta in cadrul Consiliului European din 17 iunie 2010.

Consiliul a ajuns la o abordare generala in ceea ce priveste liniile directoare pentru ocupare (un acord politic va fi obtinut dupa ce PE isi va da avizul in luna septembrie 2010). Pe baza liniilor directoare, Statele Membre vor elabora Programele Nationale de Reforma (PNR) si politicile nationale de ocupare in care vor stabili in detaliu actiunile pe care le vor adopta in cadrul noii strategii, cu un accent special asupra eforturilor de a indeplini obiectivele si tintele nationale, corelate cu cele europene.

Pentru Romania, elaborarea si convenirea unui nou Program National de Reforma, subsumat prioritatilor Strategiei Europa 2020, reprezinta o oportunitate pentru stabilirea noului cadru de reforma.

Au fost afirmate prioritatile specifice ale Romaniei corelate obiectivului cresterii ratei de ocupare, respectiv cresterea participarii pe piata muncii a tinerilor, a persoanelor varstnice si a celor apartinand grupurilor sociale dezavantajate.

In ceea ce priveste stabilirea tintei nationale in domeniul ocuparii fortei de munca, s-a aratat ca prin stabilirea unui nivel de circa 70% al tintei referitoare la rata ocuparii, Romania isi asuma un efort suplimentar pentru reducerea decalajului fata de media Uniunii Europene.

In cadrul Consiliului au fost discutate si o serie de dosare legislative.

Ministrii muncii din statele membre au aprobat Deciziile de stabilire a pozitiei UE in ceea ce priveste Acordurile de Asociere cu Israel, Croatia, FYROM, Maroc, Algeria si Tunisia – aspectele de coordonare a sistemelor de securitate sociala si au ajuns la un acord politic cu privire la Propunere de regulament al Consiliului de extindere a dispozitiilor Regulamentului (CE) nr. 883/2004 si ale Regulamentului (CE) nr. (…) la resortisantii tarilor terte care nu fac obiectul dispozitiilor respective exclusiv pe motive de cetatenie

De asemenea, in cadrul reuniunii Consiliului EPSCO au fost abordate o serie de dosare nelegislative; au fost adoptate documente de concluzii cu privire la patru teme din domeniul ocuparii si politici sociale, respectiv: imbatranirea activa, promovarea incluziunii Roma, noi competente pentru noi locuri de munca, precum si cu privire la sistemele de securitate sociala sustenabile pentru asigurarea pensiilor adecvate si a obiectivelor de incluziune sociala.

In finalul reuniunii, Presedintia Spaniola a Uniunii Europene a facut o informare cu privire la stadiul adoptarii de catre Parlamentul European a propunerii de Directiva cu privire la aplicarea principiului egalitatii de tratament intre barbatii si femeile care desfasoara o activitate independenta si pentru abrogarea Directivei 86/613/EEC.

In acest sens, a informat ca Parlamentul European a votat in reuniune plenara raportul comisiei FEMM (Comisia privind Drepturile Femeilor si Egalitatea de Gen) a PE, raport care contine amendamente agreate de catre Consiliu, astfel incat actul poate fi aprobat. In consecinta, dupa ce grupul de experti juristi/lingvisti vor revizui textul final al Directivei, Consiliul poate adopta actul legislativ.”

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti