Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

CE. Apele pentru scaldat au respectat standardele minime din 2009
11.06.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Comisia Europeana si Agentia Europeana de Mediu au prezentat un raport privind apa pentru scaldat.  Conform raportului, 96% din zonele pentru scaldat costiere si 90% din zonele pentru scaldat din rauri si lacuri au respectat standardele minime din 2009.

Potrivit unui comunicat al CE, ”raportul prezinta modalitatea de a obtine informatii detaliate si actualizate cu privire la zonele pentru scaldat.

Comisarul pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: „In ultimii treizeci de ani, UE si legislatiile nationale au contribuit semnificativ la imbunatatirea calitatii apelor pentru scaldat din Europa, insa sarcina noastra nu se opreste aici. In pofida rezultatelor foarte bune privind calitatea din ultimele decenii, trebuie sa depunem in continuare eforturi constante pentru imbunatatirea si mentinerea calitatii obtinute pana in prezent.”

Profesorul Jacqueline McGlade, Director executiv al Agentiei Europene de Mediu, a adaugat: „Imbunatatirea in continuare a calitatii apei pentru scaldat din Europa necesita implicarea cetatenilor. Aceasta inseamna, in primul rand, identificarea si intelegerea stadiului actual in care se afla mediul inconjurator si lansarea catre autoritatile competente a solicitarii de a lua masuri pentru sporirea curateniei apelor. Instrumentele noastre online faciliteaza accesul cetatenilor la informatiile referitoare la mediu, constituind totodata o platforma de exprimare a opiniilor.”

Eforturile depuse pentru imbunatatirea calitatii apelor pentru scaldat trebuie vazute in contextul eforturilor Europei de a atinge o stare ecologica si de mediu buna, in conformitate cu Directiva UE privind apa si cu Directiva-cadru privind strategia marina.

Rezultatele din 2009 confirma o tendinta ascendenta pe termen lung

Dintre cele 20 000 de zone pentru scaldat monitorizate in intreaga Uniune Europeana in 2009, doua treimi sunt zone costiere, iar restul se situeaza de-a lungul raurilor si lacurilor. Respectarea valorilor obligatorii (cerintele minime de calitate) in cazul zonelor costiere a crescut de la 80% in 1990 la 96% in 2009.In ceea ce priveste apele interioare, cresterea a fost si mai semnificativa, de la 52% la 90%.

Intre 2008 si 2009 s-a inregistrat o usoara reducere a numarului de ape pentru scaldat care respecta standardele minime de calitate, aceasta reducere fiind de sub 1 punct procentual in cazul apelor pentru scaldat din zonele costiere si sub 3 puncte procentuale in cazul apelor pentru scaldat interioare.

In perioada 2008 – 2009, respectarea valorilor orientative mai stricte a crescut cu mai putin de 1 punct procentual in cazul zonelor costiere, ajungandu-se la 89%, insa a scazut cu mai putin de 3 puncte procentuale in cazul apelor interioare, ajungandu-se la 71%.Astfel de fluctuatii anuale nu sunt neobisnuite in ultimii ani.

Aproape toate zonele costiere pentru scaldat din Cipru, Franta, Grecia si Portugalia au respectat valorile orientative mai stricte [1]. Numai 2% din apele pentru scaldat din UE au facut obiectul unei interdictii in 2009, indeosebi in Italia.Desi apele pentru scaldat interioare prezinta o mare varietate in ceea ce priveste calitatea apei, marea majoritate a acestor ape au respectat, in Finlanda, Franta, Germania si Suedia, valorile orientative.

Paisprezece state membre desfasoara activitati de monitorizare in conformitate cu noua Directiva privind apa pentru scaldat

Pentru a determina calitatea apelor pentru scaldat, acestea sunt supuse unei serii de teste bazate pe parametri fizici, chimici si microbiologici.Statele membre trebuie sa respecte valorile obligatorii prevazute de Directiva privind apa pentru scaldat [2], insa, pe de alta parte, ele pot alege sa respecte valorile orientative (neobligatorii) mai stricte.

In 2006, a intrat in vigoare o noua Directiva privind apa pentru scaldat [3], care a actualizat parametrii si dispozitiile privind monitorizarea, pe baza celor mai recente date stiintifice.Noua directiva pune un accent mai mare pe informarea publicului cu privire la calitatea zonelor pentru scaldat.Pana in 2015, statele membre trebuie sa implementeze integral noua directiva, insa paisprezece dintre acestea (Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Slovacia, Spania, Suedia, Țarile de Jos si Ungaria) au desfasurat deja activitati de monitorizare a zonelor pentru scaldat pe parcursul sezonului 2009, in conformitate cu cerintele prevazute de noua directiva.

[1]Întârzierile înregistrate în ceea ce priveşte lansarea programului de monitorizare în Grecia au făcut ca 830 de ape pentru scăldat monitorizate în 2008 să nu fie monitorizate în mod corespunzător în 2009, nefigurând astfel în rezultatele globale la nivel european.
[2]Directiva 76/160/CEE privind calitatea apei pentru scăldat.
[3]Directiva 2006/7/CE privind gestionarea calităţii apei pentru scăldat.

[1] Întârzierile înregistrate în ceea ce priveşte lansarea programului de monitorizare în Grecia au făcut ca 830 de ape pentru scăldat monitorizate în 2008 să nu fie monitorizate în mod corespunzător în 2009, nefigurând astfel în rezultatele globale la nivel european.

[2] Directiva 76/160/CEE privind calitatea apei pentru scăldat.

[3] Directiva 2006/7/CE privind gestionarea calităţii apei pentru scăldat.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti