Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Director din cadrul primariei si administrator SRL trimisi in judecata pentru abuz in serviciu, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals intelectual si uz de fals
14.06.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Tirgu Mures au dispus trimiterea in judecata a mai multor persoane:

– Ioan Circu, director de specialitate la Administratia Complexului de Agrement si Sport „Muresul” din cadrul Primariei municipiului Tirgu Mures, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

  • doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, ambele in forma continuata,
  • abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata,
  • trei infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata,
  • fals intelectual,
  • uz de fals si

– Aurel Mircea Pop, administrator imputernicit al SC „SANODAH” SRL Vidrasau, jud. Mures, in prezent sef Serviciu la Administratia serelor, parcurilor si zonelor verzi din cadrul Primariei municipiului Tirgu Mures, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

  • fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata,
  • doua infractiuni de evaziune fiscala, din care una in forma continuata,
  • doua infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata si
  • complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata.

Potrivit unui comunicat al DNA, ”in rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2004 – 2007, Administratia Complexului de Agrement si Sport „Muresul” din cadrul Primariei municipiului Tirgu Mures, condusa de inculpatul Circu Ioan, a initiat si derulat proceduri formale de achizitii publice, in urma carora a asigurat avantaje patrimoniale pentru SC „ACEMERIC” SRL Targu Mures, SC „SANODAH” SRL Vidrasau, jud. Mures si SC „SABINE” SRL Targu Mures, cauzand o paguba patrimoniului Primariei municipiului Targu Mures in suma totala de 402 068, 81 lei, prin achitarea contravalorii unor lucrari care nu au fost executate in fapt sau au fost executate doar partial.

Astfel, in cursul anilor 2005 si 2006, inculpatul Circu Ioan, in calitate de director la Complexul de Sport si Agrement „Muresul” (C.A.S.M.) din cadrul Primariei municipiului Targu Mures, cu ocazia derularii contractului de executie de lucrari intitulat „Reparatii si amenajari la bazinul de canotaj, camine de golire si conducta in aval”, a acceptat plata unor lucrari neexecutate incheiate cu SC „SANODAH” SRL Ungheni, prin semnarea a doua facturi emise de aceasta societate comerciala si a solicitat achitarea acestora prin intocmirea unor referate. In aceasta modalitate, a obtinut pentru SC „SANODAH” SRL Ungheni un avantaj patrimonial (plata unor lucrari neexecutate) in valoare de74.509,40 lei, iar pentru sine piese de schimb auto in valoare de 1532 lei (bunuri achitate din fondurile SC „SANODAH” SRL Ungheni, obtinute in urma incasarii contravalorii lucrarilor de constructii neexecutate).

Aceasta situatie a fost inlesnita de faptul ca inculpatul Pop Aurel Mircea, in calitate de administrator imputernicit al SC „SANODAH” SRL Vidrasau, jud. Mures a intocmit si pus la dispozitia lui Circu Ioan mai multe documente contabile false (facturi fiscale si situatii de lucrari), o parte din aceste documente fiind emise de societati comerciale „fantoma”.
In plus, in cursul anului 2005, in baza facturilor emise de firmele „fantoma”, inculpatul Pop Aurel Mircea a inregistrat in contabilitatea SC „SANODAH” SRL operatiuni si cheltuieli fictive, sustragandu-se de la plata unor impozite si taxe in valoare totala de 8.672,15 lei. De asemenea, Pop Aurel Mircea nu a inregistrat in contabilitate veniturile realizate prin plata contractului cu Primaria mun. Tg. Mures, sustragandu-se astfel de plata unui impozit pe profit si TVA in valoare totala de 7.213,61 lei.

In anii 2006 si 2007, inculpatul Circu Ioan a aprobat plata unor lucrari neexecutate cu ocazia derularii a doua contracte de executie de lucrari incheiate cu SC „SABINE” SRL Targu Mures ce aveau ca obiect reparatia bazinelor de canotaj si a bazinelor de imbaiere apartinand Complexului de Agrement „Muresul”, prin semnarea a doua facturi emise de aceasta societate comerciala si redactarea unor referate. In aceasta modalitate, Primaria Tirgu Mures a fost prejudiciata cu suma totala de 61.686 lei.

In aceeasi perioada ca cea mentionata mai sus, Circu Ioan a aprobat plata unor lucrari de reparatii si amenajari la Complexul de Agrement „Muresul, lucrari neexecutate, in baza a 8 contracte incheiate cu SC „ACEMERIC” SRL Targu Mures si a semnat 10 facturi fiscale emise de aceasta firma si referatele de plata. In aceasta modalitate, primaria municipiului Tirgu Mures a fost prejudiciata cu suma totala de 265. 873, 34 lei.

In toate aceste situatii, Circu Ioan a semnat si situatii de lucrari false, ce atestau in mod nereal realizarea lucrarilor contractate cu cele trei societati comerciale.

In cursul urmaririi penale, pentru a ascunde neregulile savarsite cu ocazia derularii unuia dintre aceste contracte, inculpatul Circu Ioan a intocmit si depus la dosarul penal o adresa in care a consemnat, in mod nereal, ca lucrarile respective au fost efectuate.

Prejudiciul cauzat patrimoniului Primariei municipiului Tirgu Mures de catre inculpatul Circu Ioan prin faptele retinute in sarcina sa este in cuantum de 402.068,81 lei.
Primaria Municipiului Tirgu Mures nu s-a constituit parte civila in cauza.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala – Directia Generala a Finantelor Publice Mures s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 31.735 lei.

In vederea recuperarii acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand celor doi inculpati.

Inculpatul Circu Ioan a mai fost trimis in judecata in cursul lunii noiembrie 2008 de procurorii Serviciului teritorial Tg. Mures al DNA, pentru fapte similare, avand aceeasi functie publica.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Tirgu Mures.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.”

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.