Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Romania si Europa 2020: viziune, provocari si prioritati strategice – Bucuresti, 10 iunie 2010. Cum a fost
14.06.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Departamentul pentru Afaceri Europene si Comisia pentru Afaceri Europene a Parlamentului Romaniei au organizat, joi, 10 iunie 2010, la Palatul Parlamentului, Conferinta cu tema „Romania si Europa 2020: viziune, provocari si prioritati strategice”, eveniment ce a marcat incununarea eforturilor depuse de autoritatile romane pentru definirea, la nivel national, a obiectivelor strategiei Europa 2020.

Potrivit unui comunicat al DAE, ”in deschidere, seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Bogdan Manoiu, a prezentat contextul aparitiei Strategiei Europa 2020, evidentiind climatul de turbulente economice care a generat o scadere cu 4,2% a PIB-ului Uniunii Europene, o rata a somajului de 9,6% (aproximativ 23 de milioane de persoane) si o crestere fara precedent a deficitelor bugetare si a gradului de indatorare publica a statelor membre.

Ministrul Afacerilor Europene a mentionat, de asemenea, obiectivele strategiei, subliniind ca, in general, ele decurg din prioritatea pe termen mediu si lung a UE, respectiv asigurarea unui viitor economic si social sustenabil. Nu in ultimul rand, el a vorbit despre procesul de consultare publica initiat de DAE in luna martie, care a urmarit consemnarea punctelor de vedere ale tuturor factorilor implicati in definirea, la nivel national, a obiectivelor Strategiei Europa 2020. Acest proces a fost urmat, in luna aprilie, de translatarea la nivel national a acestor obiective ale strategiei Europa 2020, scop in care au fost create – la initiativa DAE – sapte grupuri de lucru sectoriale, coordonate de catre ministerele de linie.

In interventia sa, ambasadorul Spaniei in Romania, Excelenta Sa Estanislao de Grandes Pascual, a carui tara asigura presedintia semestriala a Uniunii Europene, a insistat asupra faptului ca, in actuala situatie de criza economica, Europa are nevoie de o strategie bazata pe o coordonare sporita a politicilor economice care pune bazele unui model economic sustenabil. El a afirmat ca Europa 2020 este o strategie care isi propune sa stimuleze competitivitatea, productivitatea si convergenta economica a Europei – bazata pe intelegeri intre statele membre ale UE pentru a atinge anumite tinte in domenii cheie unde este nevoie de actiune. In opinia E.S. Estanislao de Grandes Pascual, obiectivele Strategiei Europa 2020 – dezvoltarea unei economii bazate pe cunoastere si inovare, promovarea unei economii mai ecologice si mai competitive, bazata pe utilizarea mai eficienta a resurselor si promovarea unei economii cu grad inalt de ocupare, care sa genereze coeziune sociala si teritoriala – acopera cele mai multe dintre domeniile care au nevoie de interventie la nivelul Uniunii.

Potrivit ministrului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mihai Seitan,  faptul ca doua dintre cele cinci tinte ale Strategiei Europa 2020 vizeaza domeniul social – ocuparea si incluziunea sociala/reducerea saraciei – este nu numai o recunoastere a caracterului esential al acestora in cadrul proceselor de dezvoltare durabila si progres social, dar si o modalitate de consolidare a dimensiunii sociale a Uniunii Europene, pentru urmatorii zece ani. El a aratat ca in stabilirea si fundamentarea valorii de referinta la nivel national pentru aceste doua tinte a fost avuta in vedere situatia specifica a Romaniei si anume ca pornim de la un nivel mai scazut al ocuparii fortei de munca fata de media europeana, ca detinem o insuficienta adaptare a competentelor profesionale la noile cerinte economice, o mobilitate externa crescuta a lucratorilor romani, precum si caracterul specific al mediului rural romanesc in care predomina ocuparea fortei de munca intr-un sector agricol cu un nivel scazut de competitivitate si caracterizat de relatii de munca informale. Ministrul Seitan a insistat asupra faptului ca, pe termen scurt si mediu, Romania are nevoie de reforme profunde la nivelul cadrului institutional si legislativ specific relatiilor de munca, asigurarilor sociale, asistentei sociale, stimularii ocuparii fortei de munca si formarii profesionale continue. In acest context, el a aratat ca iesirea din criza economica si sociala necesita aplicarea rapida a reformelor economice si financiare, respectiv efectele pe termen mediu ale acesteia asupra performantelor pietei muncii, precum si asupra bunastarii generale a populatiei.

Cea de-a doua parte a conferintei, intitulata Dimensiunea nationala a Strategiei Europa 2020 – Tinte nationale pentru obiectivele Europa 2020, a fost moderata de presedintele Comisiei Nationale pentru Prognoza, Ion Ghizdeanu.

Reprezentantii institutiilor coordonatoare in fixarea obiectivelor nationale aferente Strategiei Europa 2020 au prezentat propunerile de tinte nationale in domeniile de interventie ale strategiei, insotite de situatia actuala a indicatorilor, prognoze de evolutie a acestora, precum si masurile legislative si alocarile financiare existente la ora actuala si, in unele cazuri, estimate a fi necesare pana in anul 2020.

Ultimul panel, moderat de Dumitru Miron, prorector al Academiei de Studii Economice, a fost destinat punctelor de vedere ale societatii civile si dezbaterilor in plen.

Conferinta a reunit reprezentanti ai administratiei publice centrale si locale, ai partenerilor sociali (confederatii sindicale, asociatii patronale, Consiliul Economic si Social), ai mediului academic, societatii civile si mass-media.

Documentul Comisiei Europene „Europa 2020 – O strategie europeana pentru o crestere inteligenta, ecologica si favorabila incluziunii” propune o imagine de ansamblu a economiei sociale de piata a Europei in urmatorul deceniu, menita sa conduca la iesirea din criza economica si financiara si la transformarea Uniunii intr-o economie inteligenta, durabila si favorabila incluziunii, cu niveluri ridicate de ocupare a fortei de munca, de productivitate si de coeziune sociala. Cadrul general al strategiei a fost adoptat de catre sefii de stat si/sau guvern la Consiliul European din 25-26 martie 2010, urmand ca strategia insasi sa fie andosata final la Consiliul European din 17 iunie.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti